• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi ima pravo da kaže "ĆAO, ODOH": Klauzula o kojoj Barsa nerado govori!

Autor w rs

Kada su u novembru 2017. godine dogovarali poslednji nastavak saradnje, predsednik Barselone pristao je na uslov - da u ugovor bude uneta klauzula prema kojoj će "desetka" imati pravo da "otkaže" poslednju sezonu i napusti klub.

Lionel Mesi neće iskoristiti pravo da izađe iz ugovora sa Barselonom narednog leta i kao slobodan igrač napusti "Kamp nou" posle 19 godina.

Možda će vas zanimati

 Ovu vesti objavila je "Marka" ovog ponedeljka, reagujući na izjavu predsednika katalonskog kluba Đozepa Marije Bertomeua, koji je krajem prošle nedelje najavio da će najbolji fudbaler u istoriji Barse uskoro dobiti ponudu za - doživotnu saradnju.

Malo po malo, javnost u Španiji i šire saznala je za interesantnu klauzulu unetu u ugovor prilikom poslednjeg produžetka saradnje u novembru 2017. a prema kojoj Argentinac i dalje ima pravo da "otkaže" poslednju sezonu ugovora 2020/21 i kaže "zbogom" klubu u koji je došao sa 13 godina.

Bertomeu se u aprilu 2017. dogovorio sa Mesijevim timom oko povišice prema kojoj mu je bila garantovana zarada od 50 miliona evra godišnje, uz brojne bonuse, premije i prihode od prava na "lik i delo" sa kojima je prošle sezone sebi povisio primanja za dodatnih 26 miliona evra.

Krajem iste godine, dve strane dogovorile su se da saradnju produže do juna 2021, ali nije u startu bilo saopšteno da je Mesi zadržao pravo na svojevrstan "veto".

Barsine kupovine od 2017. godine: Felipe Kutinjo (145), Usman Dembele (125), Antoan Grizman (120), Frenki De Jong (75), Malkom (45), Paulinjo (40), Klemon Langle (36), Nelson Semedo (36), Artur (31), Neto (26), Arturo Vidal (18), Emerson (12), Đerar Delofeu (12), Jeri Mina (12) i Marlon (5).

Madridska "Marka", tradicionalno okrenuta Real Madridu, objavila je da je Mesi u odgovoru na ponudu predsednika poručio da narednog juna neće "izaći iz ugovora", ali da će u pregovore o eventualnom nastavku saradnje zvanično ući tek pred start naredne sezone.

Bertomeu je, lobirajući za ugovor prema kom bi Mesi poslednju utakmicu u karijeri odigrao u jedinom dresu koji je nosio pored argentinskog, poručio i da ga njegovi saradnici i on vide kao "lidera ekipe u naredne dve-tri godine", dodajući da je Barselona uveliko počela da priprema tim za post-Mesi eru.

Upravo je snaga tog novog tima, u kombinaciji sa načinom na koji Ernesto Valverde vodi ekipu sa klupe, povod za Mesijevo "nećkanje" i odlaganje pregovora. Navodno, on nije impresioniran situacijom u klubu i pravcem kojim je Barselona krenula, zbog čega i okleva oko "doživotnog" vezivanja.

I pre nego što je Bartomeu obavestio javnost o svojoj nameri, Mesi je pristojno najavio kakav će biti njegov stav prema vezivanju za klub do kraja karijere, pa i posle toga.

Podsetimo, od trenutka kada je Nejmar u julu 2017. godine uplatio izlaznu klauzulu od 222 miliona evra i napustio navalu u kojoj su ostali Luis Suarez i neprikosnoveni Mesi, "Blaugrana" je na pojačanja potrošila 760 miliona evra za tri letnja prelazna roka.

300 miliona evra iznosi Mesijeva otkupna klauzula

Uz plejadu skupo plaćenih pojačanja, od kojih neka više nisu ni u klubu, ekipa predvođena Valverdeom uspela je da amortizuje udare izazvane Nejmarovim odlaskom u Pari sen Žermen i rastankom sa Andresom Inijestom narednog leta, održi dominaciju u Primeri, ali uz dve neprijatne eliminacije u Ligi šampiona posle pobeda kod kuće od 4:1 nad Romom i 3:0 nad Liverpulom. 

Ove sezone, koju je Mesi dočekao povređen i umoran od novog neuspeha sa "gaučosima" na Kopa Amerika u Brazilu, tim sa Antoanom Grizmanom u špicu i Frenkijem De Jongom u veznom redu izgleda neubedljivo i igra ispod očekivanja, a kriza je u prethodnih 15-ak dana dovela i do toga da, praktično, sve zavisi od Mesijeve genijalnosti.

Bez obzira što formalno na to ima pravo, nije za očekivati od takvog velikana da priču sa Barselonom okonča jednostranim izlaskom iz ugovora, ali bi bilo neoprezno reći da je rastanak u junu 2021. nerealna opcija za tada već 34-godišnjaka iz Rosarija.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC