• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Setijen u Krojfovoj "katedrali": Kako Barselonu vratiti Barseloni?

Autor Nebojša Marković

Opisuju ga kao mješavinu Pepa Gvardiole i Mauricija Sarija, a njegovi timovi igraju zabavan fudbal sa loptom u nogama. Zbog toga su navijači Barse uzbuđeni.

 Kike-Setijen-trener-Barselona-Johan-Krojf-i-Pep-Gvardiola-povratak-principima-kluba Izvor: ALEX CAPARROS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver/Getty images/Alex Caparros

Kada je Betis 11. novembra 2018. postigao "poker" golova na "Nou Kampu" i savladao Barselonu 4:3, ime Kikea Setijena je prvi put ozbiljnije počelo da se pominje u kontekstu potencijalnog nasljednika Ernesta Valverdea.

Tačno 428 dana kasnije, Barselona je objavila da Valverde više nije trener i da je stručnjak iz Santandera njegova zamena. Napokon, rekli bi brojni navijači "blaugrane".

Možda će vas zanimati

Odlazak Valverdea sa klupe prvaka Španije ličio je na domaće serije lošeg kvaliteta, sa rastegnutom radnjom zbog koje zaboravite šta uopšte čekate.

Barselona je, čini se, dosadašnjem treneru (pre)dugo spremala otkaz, a na kraju je sve poprimilo obrise nelojalnosti i nekulture. U španske medije su iz kluba puštane svakakve informacije, u tolikoj mjeri da je i Andres Inijesta osjetio potrebu da se oglasi i prekori upravu Barse za način na koji se ophode prema Valverdeu.

Ipak, njegovom mandatu na klupi kluba je došao kraj. Donio je dvije titule prvaka Španije, ali i dvije evropske sramote - "Olimpiko 2018" i "Enfild 2019". Uslijedio je i poraz u finalu Kupa kralja od Valensije, pa onda i presudni "detalj" u polufinalu Superkupa Španije...

Adéu, Ernesto! Benvingut, Quique!

Barselona je riješila da poslije 17 godina prvi put promijeni trenera usred sezone i Kike Setijen će dobiti priliku da opravda pohvale brojnih stručnjaka i ljubitelja fudbala.

Jer, iako nema iza sebe rad u nekom od najvećih klubova, Setijen nije običan trener. Bar ne za iz perspektive svojih novih poslodavaca.

Neki ga opisuju kao "stvorenog za Barselonu", drugi kažu da je mješavina Pepa Gvardiole i Mauricija Sarija.

Izvor: ALEX CAPARROS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Na Španca podsjeća po stilu igre na kojem insistira, po "krojfovskom" načinu razmišljanja i zaljubljenosti u aksiom da nije važno samo pobijediti, već i način na koji se pobjeđuje.

Sa Italijanom ga upoređuju zbog zaobilaznog puta koji je prošao na putu ka radu u velikom klubu. Setijen sve do 2015. nikada nije radio u Primeri, a vodio je timove poput Rasing Santandera, Logronjesa i Luga prije nego što je preuzeo Las Palmas, a potom i Betis.

Ovaj 61-godišnji trener je prije svega upravo to - trener. Radeći u nižim ligama španskog fudbala, nije imao mogućnost da novcem dovodi najbolje igrače, već je morao da radom na treninzima poboljša svoje fudbalere. Za njega postoji samo jedan način da to učini.

"Prvo kažem igračima da će mnogo, mnogo više da uživaju u igri. Kada kao dijete igrate fudbal, bez obzira koliko ste dobri ili loši - uvijek ste voljeli da imate loptu u nogama. To je ključ. I kada kažete svojim igračima da će 70 od 90 minuta imati loptu u nogama, njihov pogled na stvari se promijeni. Poslije toga je sve lakše", rekao je Setijen za britanski "Independent" nekoliko dana poslije pomenute pobjede na "Nou Kampu".

Njegovi timovi igraju zabavan fudbal, a ona stara "nikada ne propuštajte utakmice Betisa" dobila je potpuno novu dimenziju kada je timom sa "Benito Viljamarina" komandovao on.

Zbog toga su navijači Barselone uzbuđeni.

Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Era Pepa Gvardiole u "blaugrani" je već dovoljno davna prošlost da su navijači umorni od Valverdeove bojažljivosti, gledanja kako svi oko njih osvajaju Ligu šampiona i sve radikalnijeg odstupanja od modernog totalnog fudbala. Od Setijena se očekuje da to promijeni.

Bivši trener Betisa je ono što u Engleskoj i Španiji nazivaju "čistunac", u smislu fudbalske ideologije.

Poput menadžera Mančester sitija, on vjeruje u svoj precizno formulisani način igranja fudbala - u iznošenje lopte iz posljednje linije, u dominaciju posjedom lopte, pozicionu igru koja "guši" protivnika i donosi rezultate i užitak kako igračima, tako i navijačima. Kako i sam napominje, od takvih pogleda na fudbal nikada neće odustati.

Njegovo vrijeme u ponosu Katalonije (potpisao je ugovor do juna 2022. godine) pokazaće nam da li je spreman za ovako veliki izazov na nekoliko polja.

Prvo je ono sportsko pitanje - može li Setijen da radi u ovako velikom klubu i sa ovako velikim zvijezdama u timu? Drugo je više političkog tipa - može li Setijen da se odupre upravi kluba koja očigledno ne preza od nelojalnih poteza i, još važnije:

Može li da vrati Barselonu Barseloninim principima u trenucima kada se vrhuška kluba od njih udaljava sve većom brzinom?

Izvor: Tanjug, Emilio Morenatti/AP

Gvardiola je svojevremeno izjavio da je Johan Krojf u Barseloni izgradio fudbalsku katedralu, "tu prelijepu crkvu koju nismo imali". Za sebe je rekao da ju je u svom mandatu na klupi samo uljepšao, vraćanjem fudbalu koji je "propovijedao" Krojf.

Katedrala je u međuvremenu ostala napuštena, kao što je Barselona napustila svoje ideale iz vremena kada je harala Evropom.

Neko će reći da je sve to preuveličano, da su na "Kamp Nou" trofeji pristizali i sa Valverdeom. Da nema potrebe za tako dramatičnim zaključcima.

Možda zato za Barselonu kažu da je "més que un club"? Možda toj "crkvi" zaista nisu dovoljni puki trofeji kada se fudbal ne igra onako kako bi trebalo da se igra?

Sada je na Setijenu da crkvu ponovo oslika i okupi vjernike.

Adéu, Ernesto! Benvingut, Quique!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC