• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utisci iz Turske: Brža Zvezda, evo i kako

Autor Jovan Terzić

Dejan Stanković je zadržao formaciju, ali promijenio tim i stil igre crveno-bijelih.

 Crvena-zvezda-Dejan-Stankovic-pripreme-zima-2020 Izvor: FK Crvena zvezda/Facebook/Nikola Mitić

Nešto manje od dvije nedjelje MONDO je bio sa Crvenom zvezdom u turskom Beleku i obavještavao vas o dešavanjima na pripremama crveno-bijelih pod komandom novog trenera Dejana Stankovića.

Gledali smo treninge, kao i utakmice protiv Vardara (0:0), Ludogoreca (1:0), Celja (1:1) i Dunajske Strede (4:0). 

Možda će vas zanimati

Kroz te mečeve moglo se i zaključiti u kojih 11 fudbalera će Stanković imati najviše povjerenja, bar u uvodnim mečevima drugog dijela sezone.

Startnu postavu protiv Ludogoreca i Dunajske Strede činili su Borjan - Gobeljić, Degenek, Babić, Rodić - Jovančić, Petrović - Ben, Nikolić, Gavrić - Boaći.

Utisak je da će oni istrčati od prvog minuta i iduće subote na Banovom brdu protiv Čukaričkog, u prvoj takmičarskoj utakmici crveno-bijelih za 2020. godinu.

DOBRE STVARI

Nova energija u timu, na koju su pojedinci odlično reagovali. Ben u formi, živnuli Babić i Jovančić. Povjerenje mladim igračima Nikoliću i Gavriću. Brže kretanje lopte. Konstantno visok pritisak na odbranu rivala. Sigurna igra i pobjede u najjačim provjerama. Bez povreda ključnih igrača.

Nije Stanković mijenjao formaciju u odnosu na svog prethodnika Vladana Milojevića. Sistem 4-2-3-1 ostaće na snazi, mada je novi trener u nekoliko navrata tražio od igrača i da djeluju u formaciji 3-5-2, u situacijama kada napadaju.

Glavno oružje srpskog šampiona biće visok presing na rivala, često i sa četvoricom pred protivničkim kaznenim prostorom, ne bi li ekipa što pre došla u posed lopte i tako diktirala tempo.

"Protiv Ludogoreca smo natjerali rivala da 80 odsto svojih akcija započinje ispucavanjem lopte, što je sjajno", zadovoljno je konstatovao Stanković sumirajući utiske priprema u Turskoj.

Kada ekipa napada, Stankovićeva ideja je da Marko Gobeljić ide visoko naprijed po desnom boku, dok Milan Rodić ostaje na svojoj polovini da pomaže štoperima. Gobeljićevo pomjeranje naprijed omogućava Benu da ulazi u sredinu i igra praktično centarfora, dok je Ričmond Boaći tu da zbunjuje i otežava posao protivničkim defanzivcima kao takozvana "lažna devetka".

Vrlo dobro je to funkcionisalo u duelima sa Ludogorecom i Dunajskom Stredom, ali vidjećemo hoće li tako biti i protiv superligaša koji se budu isključivo branili u susretima sa Zvezdom.

Za njih Stanković ima i "plan B" - klince pune energije i željne dokazivanja.

Njegoš Petrović je dobio slobodu da se često priključuje napadačima i, kad god ima priliku, šutira sa distance, a veliko trenerovo povjerenje, zasad, imaju Veljko Nikolić i Željko Gavrić.

Pokazali su u pripremnim utakmicama da nemaju strah ili tremu zbog nedostatka iskustva, a u Zvezdi se nadaju da će tako biti i kada se od njih budu očekivali bodovi. 



LOŠE STVARI

Povreda Sanoga, koji je tek stigao. I dalje neubjedljiva ljetošnja pojačanja Tomane i Garsija, kao i Ivanić i Pavkov. Utisak da su igrači koji nisu u prvom planu demotivisani. Bez prodaje ili pozajmice Žandera, Kanjasa i Van La Pare koji su odstranjeni iz tima. Bez prodaje jednog od trojice napadača.

Pored uvođenja mladih u tim, Stanković je uspio i da oživi Srđana Babića i Dušana Jovančića. Obojica djeluju mnogo svježije i sigurnije na terenu nego u prethodnih šest mjeseci. U slučaju štopera i duže.

U prvom dijelu sezone Zvezdina igra je uglavnom zavisila od Marka Marina koji se često vraćao nazad po loptu i onda sa svoje polovine započinjao akcije, čime je trošio veliku energiju. Uvođenjem ljevonogog Babića, Milan Borjan sada ima opciju više kada vraća loptu u igru, a tek ako su on i Degenek pokriveni, onda se u sredini nudi Dušan Jovančić, koji potom brzo šalje loptu dalje naprijed.

Zvezda je ove sezone igrala Ligu šampiona i na zimsku pauzu otišla sa 11 bodova više od drugoplasiranog Partizana, pa je glupo reći da joj je bila neophodna promjena, ali činjenica je da je Dejan Stanković donio novu energiju timu, koju su pojedini igrači sjajno prihvatili.

Ostaje da vidimo kako će sve to izgledati u takmičarskim utakmicama. 

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC