• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA izbacila Siti i napravila haos u Premijer ligi: Ko će u Ligu šampiona?

Autor mondo.rs

"Građani" su žestoko kažnjeni, a kako naš narod kaže, "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane"...

 UEFA izbacila Siti i napravila haos u Premijer ligi: Ko će u Ligu šampiona? Izvor: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill, SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE

Evropska kuća fudbala je drakonski kaznila Mančester siti zbog kršenja finansijskog fer-pleja! Aktuelni prvak Premijer lige suspendovan je iz svih UEFA takmičenja u naredne dve sezone!

Ova vest odjeknula je u petak kada se pojavila informacija da je UEFA donela odluku i da će Siti morati i da plati 30.000.000 evra kazne. Međutim, šta bi to moglo da znači za Premijer ligu?

Možda će vas zanimati

Malo je reći da je ovakav slučaj neobičan, naročito u tako jakoj ligi, da jedan tim usred sezone zbog vanfudalskih stvari ostane bez šanse da se bori za plasman u evropska takmičenja.

Iako je jasno da i dalje postoje šanse da kazna UEFA bude ublažena nakon žalbe Mančester sitija (koja će sigurno uslediti), ukoliko ona ostane na snazi, u Ligi šampiona naredne sezone će neko morati da zauzme njihovo mesto.

Kako je Mančester siti praktično siguran da će završiti među četiri najbolja tima Premijer lige ove sezone, to znači da bi peto mesto u tamošnjem prvenstvu donosilo plasman u Ligu šampiona!

Tako je bar ranije bilo u drugim ligama, pre svega Seriji A, kada je Milan bio kažnjen izbacivanjem iz Lige Evrope zbog kršenja finansijskog fer pleja.

Dakle, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. A baš ove sezone brojni premijerligaši igraju ispod očekivanja. Ko bi onda mogao najviše da profitira?

Trenutno gornji deo tabele Premijer lige izgleda ovako:

1. Liverpul 73
2. Mančester siti 51
3. Lester 49
4. Čelsi 41
5. Šefild junajted 39 (+1)
6. Totenhem 37
7. Everton 36 (+1)
8. Mančester junajted 35
9. Vulvs 35
10. Arsenal 31

Liverpul je očigledno siguran kao budući šampion, a izbacivanje Sitija bi daleko olakšalo posao Lesteru da se vrati u Ligu šampiona po prvi put od sezone 2016/17. Čelsi je i sada na četvrtom mestu, ali bi im ova odluka UEFA donela mirniji san. Jedno preostalo mesto bi donelo veliku borbu.

Trenutno se na tom 5. mestu nalazi Šefild junajted, ali nije realno da će ekipa Krisa Vajldera moći da izdrži u ovom ritmu. Borba između Totenhema, Mančester junajteda, pa čak i Vulvsa bi bila potpuno otvorena, dok bi Arsenal mogao jedino da se nada ludom preokretu u preostalom delu sezone.

Ne bi ova odluka UEFA promenila samo borbu za Ligu šampiona, već i Lige Evrope. Petoplasirani ide u to takmičenje uz osvajače FA kupa i Liga kupa. Ukoliko Siti osvoji Liga kup (igraju u finalu protiv Aston Vile), onda će se tu uključiti i šestoplasirani tim, a ako osvajač FA kupa bude neko ko je već obezbedio igranje u Evropi, onda i sedmoplasirani tim Premijer lige vodi u Ligu Evrope.

Ali to je sve tako u normalnim okolnostima.


Izbacivanjem Sitija bi se sve pomerilo na dole za još jedno mesto, pa bi tako osmoplasirani tim Premijer lige vrlo lako mogao da se nađe u evropskim takmičenjima narednog leta.

A ako uzmemo u obzir da je Kristal Palas na 14. mestu sa 30 bodova, na pet bodova od trenutnog osmoplasiranog Junajteda, to bi značilo da bi se najveći deo Premijer lige borio za izlazak na međunarodnu scenu.

Svi, samo ne Mančester siti...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC