• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neugodna "Pecara" - prva Borčeva stanica ka Evropi

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Loša tradicija, ali i sjajni rezultati u jesenjem dijelu prvenstva, dovoljan su motiv fudbalerima Borca pred start nastavka Premijer lige BiH i gostovanje Širokom Brijegu (nedjelja, 17.30).

 Široki Brijeg - Borac najava Premijer liga BiH 20. kolo Arena Sport prenos nedjelja, 23. februar Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Višemjesečna pauza je iza fudbalera banjalučkog Borca, koji će prvi takmičarski meč u 2020. godini odigrati kao gosti protiv Širokog Brijega.

Derbi 20. runde Premijer lige BiH na programu je u nedjelju od 17.30 časova, uz direktan prenos na TV Arena Sport.

Punih devet godina "crveno-plavi" čekaju na trijumf u Hercegovini. U tom periodu Široki Brijeg i Borac odigrali su sedam susreta, domaćin je slavio u pet navrata, dok su dva meča okončana bez pobjednika.

Možda će vas zanimati

Loša tradicija, ali i sjajni rezultati u jesenjem dijelu prvenstva, dovoljan su motiv fudbalerima Borca pred put u Široki Brijeg. Banjalučani su polusezonu u bh. eliti okončali na visokom trećem mjestu, sa identičnim brojem bodova kao i drugoplasirani Željezničar, odnosno bodom zaostatka za liderom Sarajevom.

Pritom, ostvaren je i plasman u četvrtfinale Kupa BiH, gdje će protivnik biti upravo Željezničar, tako da četa Branislava Krunića od ovog vikenda započinje bitke na dva fronta, u nadi da će trijumfalno okončati bar jednu od njih, te se plasirati na međunarodnu scenu.

"Dobre igre i rezultati u jesenjoj polusezoni, te mjesto na kojem se Borac nalazi, povod su da s velikim nestrpljenjem dočekujemo nastavak prvenstva. Duga pauza je uticala na sve. Bili smo u najboljoj formi od svih ekipa pred kraj prvog dijela sezone, tako da nam pauza, za razliku od mnogih drugih, nije došla u pravom trenutku. Bez obzira što smo zadržali kompletan igrački kadar, pronašli optimalan tim i igru, doveli smo i određena pojačanja, a tu naročito mislim na Gorana Zakarića, koji će, siguran sam, doprinijeti dobroj igri i rezultatima", počeo je Krunić najavu duela sa Širokobriježanima.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Nakon dugih i napornih priprema, kreće onaj mnogo važniji dio - borbe za bodove i trofeje. Već u prvom meču Borac će biti na velikom ispitu.

"Prva je utakmica poslije priprema, a prijateljski mečevi su jedno, oni za bodove nešto sasvim drugo. Idemo na noge sjajnom domaćinu, koji ima kvalitetan tim, nezgodnom protivniku, pogotovo za Borac. Na krilima onoga što smo napravili u prošloj polusezoni, a zatim i tokom prelaznog roka, sa velikim optimizmom ulazimo u proljećni dio prvenstva. Sama utakmica na ‘Pecari’ mogla bi da odluči mnogo toga, te pokaže pravac u kojem ćemo ići. Idemo po pozitivan rezultat, jer bismo tako ostali na poziciji koja vodi u Evropu, što je naš cilj. Naravno da bi pobjeda otvorila vrata i prvom mjestu, ali najbitnije je da odigramo kvalitetno", rekao je Krunić, naglasivši da je za duel sa Širokim Brijegom jedino upitan Almedin Ziljkić, koji ima problema sa mišićem.

KAJKUT PRODUŽIO UGOVOR

Iskusni napadač Saša Kajkut, kojem je ugovor s Borcem isticao na kraju sezone, na obostrano zadovoljstvo produžen je do ljeta 2021. godine.

Krunić je s mnogo pažnje pratio i sve ono što se dešavalo u Širokom Brijegu tokom pauze.

"Dražen Bagarić doživio je povredu i neće konkurisati za meč protiv nas, baš kao i Toni Jović, dok je Bernardo Matić suspendovan. Bez obzira na to, oni imaju igrače koji ih mogu zamijeniti. Bilo je i promjena tokom transfer perioda, ali Široki Brijeg uvijek igra tvrdo, težak su domaćin, agresivni su i znamo šta možemo tamo očekivati, odnosno kako im se suprotstaviti", poručuje Krunić.

Posljednji trijumf na "Pecari" Borac je zabilježio prije tačno devet godina, 26. februara 2011. godine.

Krunić je tada nastupao za Borac, baš kao i njegov sadašnji pomoćnik Darko Maletić, koji je bio strijelac prvog gola. Širokobriježani su upravo preko Zakarića uspjeli izjednačiti na 1:1, ali je trijumf Banjalučanima osigurao Srđan Grahovac.

"To sve govori koliko Borac igra teško i osvaja bodove u Širokom Brijegu. I tada je to bilo prvo kolo proljećnog dijela prvenstva. Širokom je teško prijetiti, ali ako odigramo kvalitetnu utakmicu, koja će sigurno biti tvrda, sve je moguće. Imamo kvalitet za to, ali mnogo stvari treba da se posloži da se dođe do pozitivnog rezultata", zaključio je trener Borca.

Anketa

Može li Borac prekinuti neugodnu tradiciju u Širokom Brijegu?

  • Može, vrijeme je za pobjedu Borca

    68.97% (20)

  • Biće neriješeno

    20.69% (6)

  • Teško, Široki Brijeg će slaviti i sada

    10.34% (3)

Može li Borac prekinuti neugodnu tradiciju u Širokom Brijegu?

Rezultati

Pravdu na "Pecari" dijeliće sarajevski arbitar Admir Šehović, a pomagaće mu sugrađani Enes Đozić i Dženan Milić. Četvrti sudija je Haris Kaljanac, takođe iz Sarajeva.

PREMIJER LIGA BIH - 20. KOLO

Subota:

Radnik - Željezničar (14.30)
Velež - Zvijezda 09
Sarajevo - Tuzla siti (17.30)

Nedjelja:

Sloboda - Mladost (14.30)
Čelik - Zrinjski
Široki Brijeg - Borac (17.30)

TABELA: Sarajevo 36, Željezničar 35, Borac 35, Tuzla siti 34, Zrinjski 31, Radnik 29, Široki Brijeg 27, Velež 25, Sloboda 17, Mladost 17, Čelik 16, Zvijezda 09 8.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ajmoo

Ajde Borac!!!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC