• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćurković: Velež i Zrinjski su ponos Mostara, Borac se vratio gdje pripada

Autor mondo.ba/Anadolija

Nekada proslavljeni golman Ivan Ćurković ne krije simpatije prema klubovima za koje je nastupao tokom karijere i raduje se svakom uspjehu mostarskog Veleža, beogradskog Partizana i Sent Etjena iz Francuske.

 Ivan Ćurković - intervju Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

U razgovoru za agenciju "Anadolija", nekadašnji visoki funkcioner Fudbalskog saveza Srbije (FSS) vjeruje da su njegovi "rođeni" na dobrom putu da postanu stabilan član Premijer lige Bosne i Hercegovine i vrate sjaj iz vremena kada su bili u samom vrhu jugoslovenskog fudbala.

"Velež se poslije tri godine vratio na veliku sceni i meni je izuzetno drago jer je riječ o klubu koji predstavlja simbol jednog vremena. Uvijek se u Mostaru igrao lijep fudbal, bez obzira na ime protivnika i na trenutnu situaciju na tabeli. Velež je tri puta bio nadomak titule prvaka Jugoslavije, dva puta je osvajao pehar Maršala Tita i jednom čak dogurao do četvrtfinala Kupa UEFA. To su slike koje ne blijede i koje, sa druge strane, obavezuju da se klub u najkraćem mogućem roku vrati na staze stare slave", rekao je Ćurković.

Možda će vas zanimati

Ćurković je ponosan na period proveden u Mostaru i drago mu je što se bivši asovi vraćaju na mjesto uspjeha, pokušavajući da podignu Velež na noge i da mu ubrizgaju preko potrebnu energiju za pohod ka vrhu bosanskohercegovačkog fudbala.

"Velika je stvar za Mostar što ponovo ima dva kluba u elitnom rangu takmičenja. Zrinjski i Velež su ponos grada i zaslužuju da igraju protiv najjačih ekipa u Premijer ligi BiH. Vratio se i Borac tamo gdje mu je mjesto, bio sam ovih dana u Banjaluci i vidim da ponovo vlada ona prava fudbalska groznica. Veliko je zadovoljstvo pratiti Premijer ligu Bosne i Hercegovine ove sezone, jer ima nekoliko kandidata za titulu. Vjerujem da će neizvjesnost potrajati do posljednjeg kola", istakao je Ćurković.

Reprezentaciju Srbije u martu očekuje baraž duel sa Norveškom za plasman na Evropsko prvenstvo, a nekadašnji čuvar mreže nacionalnog tima Jugoslavije nema lijepe uspomene sa gostovanja u Oslu.

"Bili smo u istoj grupi tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1966. godine. Otišli smo u Norvešku kao veliki favoriti i trebala nam je pobjeda za plasman u Englesku. Znate li ko je sve igrao za našu reprezentaciju? Kovačević, Galić, Zambata, Skoblar, Jusufi, Vasović, Vladica Popović, Paja Samardžić... imam to negdje zabilježeno. U svakom slučaju, strašan tim. Norvežani su u to vrijeme imali status amatera i nisu nikako smjeli da nam predstavljaju neku opasnu prepreku. I znate li kako se završila utakmica? 3:0 za Norvešku", kazao je Ćurković.

"Plavi" su u tim kvalifikacijama kiksnuli u kao domaćini protiv Norveške (1:1 u Beogradu), iako je selektorska Komisija u sastavu Miljanić, Gegić, Tirnanić i Antolković u toj utakmici mogla da računa na dvije vedete našeg fudbala, Dragana Džajića i Dragoslava Šekularca. Pouke je lako izvući.

"Srbija ima kvalitetniji tim i naravno da zaslužuje plasman na Evropsko prvenstvo. Ali, moramo da budemo maksimalno oprezni. Reći ću to i Ljubiši Tumbakoviću. Tačno je da odnos snaga nije isti kao u moje vrijeme, Norveška je sada jedna ozbiljna reprezentacija i očekuju nas zamke kojih možda nismo ni svjesni. Raduje me činjenica da nam golmani brane u odličnoj formi. Rajković blista u francuskom prvenstvu, a Dmitrović svakog vikenda uspješno izlazi na kraj sa velikim asovima svjetskog fudbala u Prvoj ligi Španije. Tu bar ne moramo da brinemo, za koga god da se opredijeli, selektor neće pogriješiti“, smatra Ćurković.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC