• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je FSS skupljao našu decu po svetu: 95 pojačanja za selektore "orlića"

Autor mondo.rs

"Najstariji uzrast je 2001. godište, a onda slede mlađi 2002/03/04/05… Fokus nam je bio na zemlje u kojima je naša dijaspora najveća, pre svega Austriju, Nemačku i Švajcarsku", pričao je koordinator Grkinić.

 Srpski-fudbaleri-rodjeni-u-inostranstvu-Kako-je-FSS-sakupljao-talente-po-svetu Izvor: MN PRESS

Jedan od ciljeva koji Vladimir Matijašević je postavio sebi i drugima, kada je letos preuzeo funkciju sportskog direktora Fudbalskog saveza bio je da u budućnosti nijedan naš talentovani momak rođen ili nastanjen van granica Srbije ne odraste neprimećen.

U tom smislu, zadatak da ovaj zahtevni skauting najboljih mladih fudbalera u srpskoj dijaspori sprovede u delo preuzeo je koordinator mlađih selekcija Goran Grkinić, koji je u intervjuu objavljenom na portalu naše "Kuće fudbala" između ostalog govorio i o tome kako je izgledao proces širenja baze po Evropi i dalje od toga.

"U dogovoru sa direktorom Matijaševićem, tim menadžer Dušan Gelić i ja smo u minulih mesec dana napravili spisak naše talentovane dece koja igraju u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj…i na njemu se trenutno nalazi 95 imena", rekao je Grkinić.

"Radi se o spisku koji do sada nije postojao, jer se niko nije bavio našom decom iz dijaspore. I on nije konačan, a važno je reći da je velika većina tih igrača već selektirana i oni nastupaju za nacionalne timove zemalja u kojima su rođeni".

Možda će vas zanimati

O ovoj temi Matijašević je govorio gostujući u Mondo podkastu "Sve u 16", a da su rezultati počeli da dolaze potvrđuju i Grkinićeve reči.


"Direktor Matijašević je inicirao izradu ozbiljnog petogodišnjeg plana kojim želimo da napravimo prepoznatljiv sistem primenljiv na sve mlađe selekcije. To je obiman posao, koji podrazumeva više segmenata i traži veliku pažnju u smislu mnogih detalja koji mogu biti od velikog značaja za sve selekcije Srbije, kao i budućnost samog reprezentativnog fudbala", rekao je koordinator mlađih selekcija koje su u novijoj istoriji osvajale svetska i evropska prvenstva.

* pogledajte "Sve u 16" sa Matijaševićem *



U kojim uzrastima se mogu očekivati "pojačanja iz inostranstva"…

"Najstariji uzrast je 2001. godište, a onda slede mlađi 2002/03/04/05… Fokus nam je bio na zemlje u kojima je naša dijaspora najveća, pre svega Austriju, Nemačku i Švajcarsku, ali zahvaljujući kontaktima i merama koje nam omogućava savremena tehnologija, obratili smo pažnju i na neke druge države u kojima se mogu pronaći naša talentovana deca", rekao je i najavio naredne poteze:

"Boravili smo nedavno nekoliko dana u Austriji gde smo imali razgovor sa desetak igrača i njihovim porodicama. Nekolicina njih su igrali ili igraju za reprezentaciju Austrije, a pojedinci nisu još selektirani. Prethodno smo već dogovorili braću Motiku, Nikolu i Nemanju, koji igraju u Bajernu iz Minhena, dečacima rođenim 2003/04", pričao je Grkinić i naveo neka imena o kojima se u Staroj Pazovi najviše govorilo.

"Moram da priznam da roditelji u početku nisu mogli da veruju da je neko došao ispred Fudbalskog saveza Srbije sa željom da njihova deca igraju za svoju zemlju. I uspeli smo da se dogovorimo. Radi se o Andreju Stevanoviću i Andriji Milosavljeviću, igračima rođenim 2004. godine. Jedan igra u Admiri, drugi u Austriji iz Beča i već se nalaze na spisku selektora Saše Ilića koji sa mlađim kadetima od 23. do 28. februara ima mini pripreme u Crnoj Gori. Bili su oduševljeni što će igrati za reprezentaciju Srbije", najavio je uzbudljivo proleće i let Goran Grkinić.

Kompletan intervju pročitajte na stranicama FSS.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC