• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve u 16 sa Gradom Brankovićem: Najkraća priča o derbiju ikada!

Autor Nikola Janković

Umesto da nam priča o tome kako je prvi posle rata doveo Bobana u Beograd, moj bivši urednik iz "Novosti" odlučio se da pomene "zlatnog dečka" koji je promociju knjige o "najtalentovanijem timu svih vremena" dočekao kao socijalni slučaj.

 Sve-u-16-Mondo-podkast-gost-Grada-Brankovic-Deki-i-Coca-Cola-Savo-i-cigareta-FS-Srbvije Izvor: MONDO

Čovek koji je podneo ostavku u Fudbalskom savezu Srbvije iz moralnih razloga, a nije morao, kao što je napisao knjigu, snimio film, pa seriju o "Čileancima", a takođe nije morao, morao je ranije da dobije poziv da gostuje u "Sve u 16".

Ne zato što mi je bio urednik dok sam bio klinac, ne zbog toga što sam od njega mnogo naučio, već zato što je na moje pitanje o njemu najdražoj priči iz 1987. godine izabrao onu o Ranku, budvanskom taksisti i jednom od devetorice braće Zirojevića, koji su odrastali uz jednu sestru i nijednog roditelja.

Možda će vas zanimati

"Koga god sam pitao, rekao bi mi da je Ranko bio najbolji", prokomentarisao je Grada, prisećajući se sati provedenih u razgovorima sa Zvonimirom Bobanom, Predragom Mijatovićem, Davorom Šukerom, Brankom Brnovićem, Robertom Prosinečkim, Igorom Štimcem i ostalim "zlatnim dečacima" koji su malo pre krvavog rastanka uradili ono što će im u budućnosti biti zabranjeno - postali prvaci sveta u fudbalu.

Ranko Zirojević, Branko Brnović, Zvonimir Boban i Robert Jarni proslavljaju titulu juniorskog prvaka sveta u Santijagu.
Izvor: MN PRESS

Ranko je rano ostao bez jednog od braće, oca i majke, a potom je na ratištu u Hercegovini život izgubio još jedan od braće Zirojević.

Umesto da nam priča kako je prvi doveo Bobana u Beograd od završetka rata, Grada je pomenuo strelca jednog od pet perfektnih jedanaesteraca iz finala protiv tima koji nikada ne gubi, a još ređe na penale, šampiona sveta koji je promociju knjige o "najtalentovanijem timu u istoriji fudbala" dočekao kao socijalni slučaj koji je posle odluke Vlade Crne Gore da mu uskrati pravo na nacionalnu penziju imao jednostavan izbor - da prodaje sladoled na rivi ili ništa.

"Ja sam na to ponosan", rekao je jednom prilikom igrač čiji je Real Madrid zapravo bio Maribor.

"Bio je previše ponosan da bi zatražio pomoć", rekao je Grada Branković nakon što smo vodili sa pravom najkraći razgovor o "večitom derbiju" u istoriji "večitog derbija", što zapravo nije bilo loše.

Naprotiv.

Sinoćni praznik fudbala bez fudbala na "Rajku" ostavio nam je više vremena za razgovor o tome šta je Dejanu Stankoviću najviše nedostajalo kada je kao najmlađi kapiten u istoriji Crvene zvezde postao deo onog Lacija i stanovnik Rima, gde je jednako mladi Savo Milošević pobegao na cigaretu odmah po sletanju "sankcionisanih" na aerodrom u Porto Alegreu, šta je u tekstu "Cvrčak i mrav" toliko zasmetalo Draganu Džajiću da prestane da mu se javlja i...

(a, to je posebno važno u današnje vreme)

...zbog čega je podneo ostavku nakon što se iznad glave "Malog Napoleona" na gala predstavljanju prvog selektora u istoriji fudbalske reprezentacije ove zemlje pojavilo slovo viška.

Jedno, ali presudno.

"Pano je stigao sa štampe petnaestak minuta pre početka konferencije i kada sam video bio sam u dilemi šta da radim, da ostavim ili sklonim", prisetio se i konstatovao:

"Nije trebalo da ostavim".

Nekoliko meseci pre toga, Crna Gora napustila je Državnu Zajednicu, a Branković "Večernje novosti", a Brankovića - primetio sam da mu je to posebno zasmetalo i 14 godina kasnije - brojne kolege sa kojima je do prelaska u tek formirani Fudbalski savez Srbije delio slovne greške i lapsuse.

Zbog jedne takve saopštio je Zvezdanu Terziću da neće "malo da se skloni", jer se uveliko sklonio.

A, nije morao.

Pogledajte novi "Sve u 16" na našem YouTube kanalu...

Gost najnovije epizode Mondovog podkasta "Sve u 16" bio je Grada Branković.
Izvor: YouTube/MONDO portal


...ili poslušajte na SoundCloud platformi.



Komentarišite podkast #Sveu16 na društvenim mrežama i zapratite Mondo na Facebook, Instagram i Twitter platformi kako biste ostali u toku sa budućim gostima.

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC