• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Romanovo "čedo" zamalo postao Arsenal, a ne Čelsi...

Autor Milutin Vujičić

Nije mnogo nedostajalo da Abramovič pazari Arsenal, ali nije imao dobre savetnike... Ili jeste?

 Kako je "čedo" Romana Abramoviča zamalo postao Arsenal, a ne Čelsi... Izvor: Guliver/Paul Gilham/Getty Images

U junu 2003. godine bogati ruski oligarh Roman Abramovič odlučio je da kupi Čelsi i tako je počeo svojevrsnu revoluciju u fudbalu, ne samo u Premijer ligi - nego i u čitavoj Evropi.

Teško da je Rus u trenutku "primopredaje" ključeva od Kena Bejtsa očekivao da će kupovina kluba sa "Stamford bridža" i uloženi novac, kakav je do tada bio spreman da "kešira" samo Real Madrid, inspirisati i druge da uđu u ovaj posao, pa čak i da mu budu konkurencija...

Možda će vas zanimati

Ipak, da li ste znali da je malo nedostajalo da Abramovič kupi drugi londonski klub? I to Arsenal!

Ova otkrića otkrivena su u novoj knjizi "The Book" (Knjiga) koju su napisala dva novinara "Vol Strit žurnala", a koja se bavi vlasnicima klubova iz Premijer lige. Tako se u ovoj knjizi tvrdi da je Roman Abramovič pre tačno 17 godina prvo pitao za Arsenal...

Abramovič je angažovao švajcarsku banku "UBS" da proceni sve klubove u Premijer ligi, a za Arsenal su mu rekli da su "kategorički protiv prodaje".

Zbog toga je Abramovič "bacio oko" na Čelsi i kupio ga za 140 miliona funti, uzdigao ga do pet titula u Premijer ligi, jedne Lige šampiona i Lige Evrope... Potrošio je ogromno bogatstvo na fudbalere i menadžere, a od kluba je napravio jedan od najboljih na "starom kontinentu" koji će jednog dana dobro prodati.

Međutim, sve ovo moglo je da se desi i Arsenalu da je Abramovič imao bolje savetnike, odnosno - možda je ovako sve ispalo bolje po njega?

Izvor: Guliver/ Dean Mouhtaropoulos/Getty Images


Navodno, potpredsednik Arsenala u to vreme Dejvid Dejn kaže da bi vlasnici prodali Arsenal samo da se Roman Abramovič javio, međutim on je odlučio odmah da zaboravi na "tobdžije" pošto mu je rečeno da svakako nisu zainteresovani za posao...

Umesto toga Arsenal je krenuo u izgradnju novog stadiona "Emirejts", zbog čega nije imao novca da se takmiči sa Čelsije i Sitijem, kao i Junajtedom, čime je propuštena šansa da ostanu na nivou iz 2003.

Zanimljivo je da je Abramovič razmatrao još jedan klub iz Londona, naravno Totenhem, međutim dok se svojim automobilom vozio putem koji vodi ka stadionu samo je rekao "Ovo je gore od Omska" (mesto u Rusiji gde ima rafineriju prim. aut.) i odlučio da je Čelsi ipak najbolji izbor za njega.

I bio je!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC