• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ozdravio prvi zaraženi koronom u Bundesligi: Plašio sam se...

Autor mondo.ba

Fudbaler Paderborna i mladi reprezentativac Njemačke Luka Kilijan bio je prvi igrač u Bundesligi zarađen koronavirusom.

 Luka Kilijan ozdravio od koronavirusa: Plašio sam se Izvor: Thomas F. Starke/Bongarts

Mladom reprezentativcu Njemačke i igraču Paderborna je 13. marta dijagnostikovan koronavirus, a njemačkim medijima, prvi put je govorio o svom iskustvu.

"U međuvremenu, na putu sam ka značajnom poboljšanju. Virus samo prestane", rekao je Kilijan na početku intervjua za "Westfalen-Blatt" i želi da uskoro počne s treninzima.

Možda će vas zanimati

Prije samo nekoliko dana, međutim, to nije dolazilo u obzir. Kilijan je jasno dao do znanja koliko ga je ta nova bolest pogodila.

"Počelo je 10. marta vrlo laganim grebanjem u grlu, nisam ni kašljao. Dan kasnije počela je glavobolja, ali nastavio sam da treniram.. Prve napade temperature dobio sam 12. marta i otišao sam kod našeg ljekara, koji je naredio testiranje. Dan kasnije postalo je stvarno grozno. Imao sam temperaturu, groznicu... Upravo u ovoj fazi sam se prvi put uplašio. Samo četiri dana kasnije groznica je konačno prestala i od tada se svaki dan osjećam bolje", rekao je igrač Paderborna.

Cijelo vrijeme, 20-godišnji fudbaler je bio izlovan u kući svojih roditelja, a o njemu je brinula majka, inače medicinska sestra.Prisjetio se i kako mu je dijagnostikovan koronavirus.

"Ove nagle promjene sugerisale su da nemam normalnu gripu, pa sam imao malo vremena za mentalnu pripremu. Tada kad dođe do pogoršanja dobijete osjećaj straha jer sam se svaki dan osjećao sve gore i gore. Tek kad sam osjetio da se moje tijelo dobro bori s tim virusom, postalo je bolje".

Kilijan je imao sreće, preživio je bolest za 10 dana, a sada apeluje na sve ljude da se pridržavaju uputstava nadležnih.

"Ozbiljno shvatite uputstva političara i ljekara. Držite se na udaljenosti, pridržavajte se higijenskih propisa i nemojte se družiti, to je potpuna glupost. Samo sjedite kod kuće nekoliko sedmica i kupujte samo one osnovne potrepštine. Inače, nećemo imati priliku da obuzdamo virus. I iz vlastitog iskustva mogu reći: sportista sam i dobro raspoložen, ali teško sam se izborio s virusom. Opasan je jako za ljude, posebno starije i one sa hroničnim oboljenjima".

Apsolutno je podržao odluku da Bundesliga bude odgođena.

"Igraćemo fudbal kad se spriječi opasnost. Ali, čak i mislim da trebamo nekoliko utakmica igrati bez gledalaca", zaključio je as Paderborna.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC