• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO IKONE #1: Luc Pfanenštil - fudbalski vagabundo!

Autor Milutin Vujičić

U naredne tri nedjelje na portalu MONDO očekuje vas serijal tekstova o fudbalerima koji su imali neobične karijere, a nema boljeg trenutka da ih upoznate nego sada kada nema fudbala. Počinjemo od Luca Pfanenštila.

 MONDO-IKONE-Luc-Pfanenstil-golman-iz-Njemacke-koji-je-igrao-na-6-kontinenata Izvor: Guliver/Friedemann Vogel/Bongarts/Getty Images

Ne tako davno čuo sam od jednog našeg istaknutog novinara unutrašnjo-političke rubrike da je prije dvadeset i više godina imao san da postane sportski novinar.

Nije to bilo zbog ogromne opsesije fudbalom, košarkom ili plivanjem, nego samo i isključivo zbog putovanja koje je ovaj posao nudio u svom opisu. Postoji li ljepši (i lakši) način da upoznaš gradove, kulturu i istoriju od sportskog novinarstva?

Dobro, to sad i nije baš tako, Internet je učinio svoje, međutim čak i kada stvorimo idealne uslove u novinarstvu, mnogo ljepše je sve ovo proživjeti kao neuspješni sportista!

Možda će vas zanimati

Da, dobro ste pročitali… Samo, ko je lud da takve stvari vidi u fudbalu? Ko je lud da se stalno seli iz jednog mjesta u drugo? Iz države u državu? S kontinenta na kontinent? Ko je lud da se ne skrasi tamo gdje primijeti da mu je lijepo? Ko je lud i da ne zaradi od fudbala?

E, pa ima, postoji jedan takav - i gle - nekim čudom je Nijemac. Zove se Luc Pfanenštil.

Vjerovatno niste čuli za ovog čovjeka, a i kako biste kada je u svakom klubu u kom je bio ostajao tek toliko da mu ekonom opere dres nekoliko puta. Nije bilo potrebe za drugim, teško da bi stigao da ga pocijepa od upotrebe na tek nekoliko treninga i utakmica. Čim bi se malo iskrzali vrhovi rukava - Luc bi "zapalio" u neki drugi klub, u neki drugi grad, u neku drugu državu…

Prilično smo sigurni da vas ni informacija da je Luc Pfanenštil od svih pozicija u timu bio baš golman, neće naročito iznenaditi, pošto je u sportsko-narodnim vjerovanjima, koja su nekad važnija i od skauting kategorija, oduvijek važilo da su oni posebna sorta.

Za našeg prvog člana serijala #MondoIkone - to nije čak ni uvreda, sigurno se ponosi time što se za njega može reći da je bio "luđi" i od Igite, Kamposa, Barteza ili Šumahera.

Hajde da pokušamo da objasnimo i zašto!

Luc Pfanenštil, kome je danas 46 godina, branio je u tačno 23 različita kluba, preciznije u 15 različitih zemalja i PRVI je fudbaler koji je nastupao na šest kontinenata.

Luc Pfanenštil u dresu Otaga na meču Kupa Novog Zelanda.
Izvor: Guliver/Sandra Mu/Getty Images


Pravi fudbalski nomad otkrio je da kada već nije toliko dobar u poslu kojim se bavi - bar može da putuje i upoznaje različite kulture, a na kraju krajeva nije loše ni da vas zbog ovakvih stvari "uzmu u usta" kada se povede priča o najegzotičnijim karijerama.

U jednoj ruci bi nosio pasoš, u drugoj mapu svijeta, pa pravac na aerodrom pošto je iz rodne Njemačke bilo selidbi u Maleziju, iz Engleske na Novi Zeland, s Novog Zelanda u Norvešku...

GDE JE SVE IGRAO?

Luc Pfanenštil je igrao u Njemačkoj (Bad Kecting, Vaker, ASV Čam), Engleska (Vimbldon, Notingem forest, Bredford, Hadersfild), Norveška (Berum, Flekerej, Mangerlund), Novi Zeland (Danedin, Otago), Finska (TPV, Haka), Kanada (Kalgari, Vankuver), Južna Afrika (Orlando), Singapur (Gejlang), Albanija (Vlaznija Skadar), Jermenija (Bentonit), Brazil (Atletiko Ibirama) i Namibija (Ramblers)

Pfanenštil nije bio poput Rajana Gigsa ili Frančeska Totija, fudbalera koji su karijeru počeli i završili u istom klubu (o kvalitetu da ni ne pričamo), tako da je u startu "otpala" mogućnost da na taj način postane heroj navijača, ali kad je već tako - pomislio je - što ne bih upoznao što više njih.

Naravno, teško da bi i Gigs i Toti proveli čitavu karijeru u istom klubu da su poput Pfanenštila prve profesionalne korake napravili u Bad Kecingu - gradiću blizu Češke veličine Arilja.

Pfanenštil nije bio ni poput Nikolasa Anelke, pošto mu novac nije bio presudan u odabiru kluba, pa je tako za njega u jednom trenutku igranje u što više klubova postala prava opsesija, nesuđena misija koju će ispuniti kao fudbaler.

Njemački golman je samo želio da obiđe sve kontinente kao igrač, da uđe u knjigu rekorda, pare manje-više, a bez obzira što nije bio na cijeni: njegovi transferi iz jednog kluba u drugi bili su istorijski.

Nije ni ta suma koja liježe na bankovni račun nakon potpisa uvijek jedino mjerilo, važna su i brojna iskustva, da ne kažemo "neprocjenjiva" kao u čuvenoj reklami, koja Pfanenštil nosi iz Njemačke, Engleske, Singapura, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Južne Afrike, Finske, Malezije, Belgije, Kanade, Namibije, Norveške, Jermenije, Albanije i sa Novog Zelanda.

Sve ovo bilo bi super i da je junak naše priče u tim zemljama samo igrao fudbal - stvari koje su mu se dogodile, teško da će ikad ikome!

Izvor: Guliver/ Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images


Dok je bio u Singapuru, u klubu koji se zove Gejlang junajted, Pfanenštil je proveo čak tri mjeseca u zatvoru - tačnije 101 dan. Bio je optužen za namještanje mečeva, ali zbog nedostatka dokaza na kraju je pušten na slobodu. Prošao je kroz košmar u jednom od najgorih zatvora u Aziji: bez toaleta, kreveta, sa gomilom ljudi u jednoj sobi. Za tri mjeseca tri puta mu je slomljen nos, a sve zbog toga jer je optužen da je primio mito od 7.000 singapurskih dolara da namješta mečeve svog tima.

"I dalje imam košmare o tome... Probudite se, a ležite pored ubica i silovatelja bez toalet papira ili četkice za zube, to vas natjera da preispitate sve vaše odluke u životu", pričao je Luc Pfanenštil i kazao da je shvatio da fudbal nije sve u životu.

Dio karijere koji je proveo u Singapuru opisao je kao najteži, ali to možda nije ni blizu životne drame koja mu se dogodila godinu dana i 15 hiljada kilometara kasnije.

Igrajući za novozelandski tim Danidin tehnikal pozajmljen je u Englesku u Bredford, ali ne onaj koji sad igra u Čempionšipu, nego u Bredford park aveni koji se takmičio u šestom rangu.

Na čuveni "Boksing dej", kada su u Engleskoj svi ili na stadionima ili kod kuće uživaju u fudbalu, Luc Pfanenštil bio je proglašen klinički mrtvim na tri minuta. Na sreću, uz prisebnost ljekarskog tima, probudio se tri sata kasnije u bolnici, spreman za nove izazove.

"Nije bilo nikakve zle namjere u startu Klejtona Donaldsona. Htio je da me nadskoči i umjesto toga se zakucao u moj grudni koš. Nisam odmah shvatio koliko je to ozbiljno, a kada sam se probudio iz kome bio sam ljut na medicinske sestre jer smo vodili 2:0 i htio sam da sačuvam mrežu kako bismo došli do tri boda", prepričao je Pfanenštil zamalo kobni duel sa meča protiv Harogejt tauna i kazao da se poslije nedjelju dana vratio na teren, protivno savjetima lekara.

Engleska mu ni po iskustvu u najpoznatijem klubu za koji je branio, čuvenom Vimbldonu, neće ostati u dobrom pamćenju.



Tamo je igrao zajedno sa Vinijem Džounsom, fudbalerom "grubijanom" koga pamtite i kao siledžiju iz filmova Gaja Ričija. To je na svojoj koži osjetio i nesrećni Pfanenštil… Tokom jednog treninga u parku, Vini i kompanija, priredili su vrlo čudan doček mladom golmanu iz Njemačke.

Luc je pričao da se samo sjeća da je jedan od saigrača "samo dao komandu", a već u sljedećem trenutku je nag ležao u lišću, samo u patikama!

"Ležao sam u prašini i nisam imao pojma šta da radim pošto je bio novembar - i bilo je ledeno. Morao sam da trčim golišav tri milje pored žena koje su šetale svoje pse... Sad zvuči smiješno, ali tad nije uopšte!", prisetio se Pfanenštil "lude bande" iz Vimbldona u intervjuu za BBC.

U Jermeniji je ostao bez dinara kada je klub bankrotirao, na Novom Zelandu je ukrao pingvina i pustio ga tek kada su mu priprijetili deportovanjem, a u Singapuru su ga po dolasku proglasili za zvijezdu Bundes lige i tretirali ga (do "namještanja" utakmica) kao Boga. Kada je "pokorio" šest kontinenata pričao je da planira i da bude golman i na jedinom koji mu je nedostajao - Antarktiku - međutim najvjerovatnije će morati da dočeka nasljednika koji će ispuniti taj san pošto je karijeru završio u Namibiji.

Ovo je Luc Fanenštil danas.
Izvor: Guliver/Frederic Scheidemann/Bongarts/Getty Images


Ipak, cijela njegova karijera mogla je da krene drugim tokom samo da je kao 18-godišnjak prihvatio ponudu amatera Bajerna da zaigra za njih. U svom "CV" čak ima i pet nastupa za kadetsku reprezentaciju Njemačke. I sam kaže da ovaj put, kojim je išao, nije oduvijek planirao:

"Imao sam sasvim normalnu karijeru i igrao i za reprezentaciju, ali sam oduvijek bio pomalo nestrpljiv momak. I kada nije bilo baš kako sam zamišljao odlučio sam da odem u inostranstvo, kao 19-godišnjak u Maleziju. To je pomalo čudno kada imate dobru ponudu Bajerna i vi završite u jugoistočnoj Aziji.Nisam zaista planirao da igram za toliko klubova, okolnosti su bile takve. Treneri su dobijali otkaze, klubovi bankrotirali, hiljadu, ne tako lijepih stvari, mi se dogodilo u karijeri".

Taj karakter lutalice i svjetskog putnika ga ni poslije karijere ne napušta.

Kada više ne može da brani, bar može da putuje. Radio je za mnogobrojne njemačke televizije kao komentator i stručni konsultant, bio je u Hofenhajmu i reprezentaciji Kube (!?) kao trener golmana, a trenutno je sportski direktor Fortunde Diseldorf…

Do kada? Ko zna koliko će ga ovo mjesto "držati", čudna je to sorta!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC