• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvih je sve povreda bilo: Ovo je možda deset najstrašnijih!

Autor Dragan Šutvić

Donosimo vam pregled "najbrutalnijih" povreda kroz fudbalsku istoriju

 Top 10 fudbalske povrede Izvor: Ben Radford/Getty Images Europe

Povrede su, poput žutih i crvenih kartona, golova, stopostotnih šansi, sastavni dio fudbala.

Neke nastaju u žaru borbe, neke bizarno, nespretnošću samih igrača, neke tokom meča, neke neposredno pred početak, neke na treningu...

Bilo je svega kroz istoriju fudbala, a mi smo se potrudili da "iskopamo" možda i deset najbrutalnijih...

Pa krenimo...

Izvor: Bongarts/Bongarts

EVALD LINEN (1981)

Bio je 14. avgust 1981. godine kada je Verder na "Vezeru" igrao svoju drugu utakmicu po ekspresnom povratku u Bundesligu (ispao 1980. godine, pa sezonu kasnije osvojio titulu u Drugoj ligi Sjever).

Protivnik ekipi iz Bremena, koja je u prvom kolu trijumfovala nad Borusijom iz Menhengladbaha, bila je Arminija iz Bilefelda, meč je završen rezultatom 1:0, ali ga po dobrom neće pamtiti tadašnje lijevo krilo gostiju Evald Linen.

Na danas tehničkog direktora Sent Paulija oštro je startovao desni bek Verdera Norbert Zigman.

Šta je epilog? Noga se praktično "rascvjetala", kost je bukvalno izvirila... Ma dovoljno je da samo pogledate fotografiju.

Izvor: Shaun Botterill/Hulton Archive

DEJVID BAST (1996)

Nekadašnji defanzivac Koventrija Dejvid Bast bio je primoran da okači kopačke o klin prije svog tridesetog rođendana. Razlog? Stravična povreda koju je doživio 8. aprila 1996. godine, kada je njegova ekipa gostovala Mančester junajtedu.

Odbrambeni igrač rođen u Birmingemu 1967. godine našao se u duelu sa dva igrača tima sa Old Traforda, Brajanom MekKlerom i Denisom Irvinom. Uslijedili su prelomi tibije i fibule, poslije kojih Bast nikad više nije zaigrao fudbal na profesionalnom nivou.

"Imao sam deset operacija u 12 dana. Čak su mi govorili da postoji mogućnost da mi noga bude amputirana potkoljenica", govorio je Bast godinama nakon te utakmice.

Srećom, do toga ipak nije došlo, ali se na preporuku doktora povukao sedam mjeseci kasnije.

Izvor: Clive Brunskill/Getty Images Europe

HENRIK LARSON (1999)

21. oktobra 1999. godine Seltik je u prvoj utakmici drugog kola Kupa UEFA gostovao na Žerlanu – i na duži period ostao lišen usluga kasnije legende kluba, Henrika Larsona.

Šveđanin je bio u žestokom duelu sa defanzivcem Liona Seržom Blanom, polomivši, poput gore navedenog Basta, tibulu i fibiju. Ipak, za razliku od njega, švedski golgeter imao je sreću da se vrati na teren – dogodilo se to osam mjeseci kasnije – poslije čega je na Seltik parku do kraja mandata, 2004. godine, stekao kultni status.

Probio se na treće mjesto vječne liste strijelaca (242 gola na 315 utakmica), a i dan-danas je klupski rekorder po broju pogodaka na inostranoj sceni – ima ih 35, na 58 mečeva.

Izvor: Screenshot/YouTube

RONALDO (2000)

21. novembra 1999. godine "pravi" Ronaldo, koji je tad nosio dres milanskih "nerazura", morao je van terena u duelu sa Lećeom zbog rupture tetive lijevog koljena.

Juče je bilo "okruglo" 20 godina kako se vratio na teren – ali, nažalost, nije prošlo slavno...

Inter je tog dana gostovao Laciju, radilo se o prvoj utakmici polufinala Kupa Italije. Brazilac je u igru ušao sa klupe, ali je van igre morao nakon samo šest minuta.

Krenuo je ka protivničkom golu, uslijedio je dribling, poslije kojeg su "Olimpikom" odzvanjali, nažalost, bolni jauci – Ronaldo se ponovo povrijedio.

Ovog puta su stradali ligamenti desnog koljena, što je povreda koja je legendarnog brazilskog napadača od terena odvojila na predug period.

Propustio je cijelu narednu sezonu, u sezoni 2001-02 odigrao je deset utakmica i postigao sedam golova, a potpuno se oporavio do Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine, gdje je "karioke" predvodio do jubilarne, pete "Boginje", osvojivši "Zlatnu kopačku" uz osam golova.

Manuel Pablo, povreda
Izvor: YouTube

MANUEL PABLO (2001)

Posljednjeg septembarskog dana 2001. godine sastali su se na Rijazoru, u derbiju Galicije, Deportivo i Selta, a meč je ranije završen za Manuela Pabla.

Desni bek tima iz La Korunje bio je u duelu za loptu sa Brazilcem Evertonom Đovanelom, doživjevši tom prilikom frakturu tibije i fibule.

Uspio je u predstojećih nekoliko mjeseci da se oporavi, a član Deportiva ostao je do kraja karijere, do 2016. godine, te dospio na drugo mjesto klupske vječne liste po broju nastupa (448), odmah iza Frana (501).

Izvor: Ben Radford/Getty Images Europe

PETR ČEH (2006)

14. oktobar 2006. godine datum je koji je zauvijek promijenio karijeru Petra Čeha.

Njegov Čelsi je gostovao na stadionu "Madejski" ekipi Redinga, čiji fudbaler Stive Hant je, u želji da stigne do lopte, koljenom udario u glavu češkog čuvara mreže.

Petr je doživio frakturu lobanje, morao je da bude operisan, a kada se vratio na teren – bilo je to u januaru 2007. godine protiv Liverpula – Čeh je nosio zaštitnu kacigu, koja je silom prilika bila njegov zaštitni znak do kraja karijere.

Izvor: Mike Hewitt/Getty Images Europe

EDUARDO DA SILVA (2008)

Brazilski napadač Eduardo da Silva "Dudu" briljirao je u dresu zagrebačkog Dinama od 2001. do 2007. godine. postigavši 94 gola na 151 utakmici, što ga je pozicioniralo na drugo mjesto klupske vječne liste strijelaca, iza Igora Cvitanovića.

Sjajne partije na Maksimiru preporučile su ga u Arsenal, ali je već u prvoj sezoni u dresu "tobdžija" doživio težak lom noge.

Na njega je 23. februara 2008. godine, samo dva dana prije 25. rođendana, startovao defanzivac Birmingema Martin Tejlor. Na teren se Brazilac vratio godinu dana kasnije, u kup-takmičenju protiv Kardifa.

Rafinja, povreda
Izvor: YouTube

RAFINJA (2017)

Imamo na ovoj listi i jednu povredu koju je fudbaleru nanio njegov saigrač.

Četvtog februara 2017. godine Barselona je na Nou Kampu dočekala Atletik Bilbao, a meč je obilježio sudar Ter Štegena i Rafinje.

Golman Katalonaca želio da je interveniše pred golom, ali je u toj želji "zakačio" saigrača, koji je izvukao deblji kraj zaradivši duboku posjekotinu na čelu.

Tores, povreda
Izvor: YouTube

FERNANDO TORES (2017)

Svim navijačima Deportiva i Atletika zaledila se krv u žilama drugog marta 2017. godine.

U međusobnom duelu dva tima na Rijazoru, drugi najbolji strijelac "jorgandžija" svih vremena Fernando Tores sudario se šest minuta prije kraja meča sa rezervistom domaćeg tima, Aleksom Bergantinjosom.

Napadač Madriđana završio je na travi, ostao bez svijesti što je izazvalo paniku na terenu, ali se, srećom, sve dobro završilo.

Tores se obavezama na terenu vratio dvadeset dana kasnije.

Bergantinjos, povreda
Izvor: YouTube

ALEKS BERGANTINJOS (2019)

Aleks Bergantinjos jedan je od protagonista i posljednje povrede na ovoj listi.

Sastali su se 20. juna prošle godine Deportivo i Majorka, u prvoj utakmici finala plej-ofa Segunde za plasman u Primeru. Defanzivni vezista domaćeg tima sudario se sa veznim igračem Majorke Markom Pedrazom, koji je Bergantinjosa nespretno udario nogom u glavu.

Epilog? 70 šavova na licu domaćeg fudbalera.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC