• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta će biti sa Superligom? Čelnici u Srbiji slušaju preporuke UEFA, ali...

Autori mondo.rs Autori Večernje novosti

"Dodatni problem koji će se sada javiti je podatak da svi ugovori u Srbiji traju do 30. juna, a ako se odloži kraj prvenstva za kasnije to će donijeti određene pravne poteškoće"

 Darko-Ramovs-gensek-Zajednice-Superligeo-nastavku-sezone-fudbal-u-Srbiji-korona-virus Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Fudbal u Srbiji, kao i gotovo svuda u svijetu, prestao je da se igra zbog pandemije korona virusa. Klubovi Superlige i Prve lige Srbije prekinuli su takmičenje prije gotovo mjesec dana, a nije poznato kada će nastaviti i na koji način.

Možda će vas zanimati

I dok fudbal miruje u Zajednici klubova Superlige se pomno prati situacija i slušaju preporuke UEFA.

Evropska fudbalska federacija apelovala je da sve lige budu završene na terenu i da se ne donose ishitrene, nezrele odluke.

"UEFA i Udruženje evropskih klubova koje funkcioniše pod njenim okriljem dali su vrlo jasne smjernice i prijedloge. Prva preporuka je da se pokuša da se privedu kraju sve odložene lige. Ohrabruje podatak da su neke, kao Bundesliga, najavile mogućnost da već u maju nastave takmičenje, a ako se stvore minimalni uslovi, i kod nas će to da se dogodi. Ali, ponavljam, da prvo sačekamo da se ukine vanredno stanje, jer je sada sve nekako u domenu teorije. To, naravno, ne znači da u FSS i Zajednici sjedimo skrštenih ruku", rekao je za "Večernje novosti" generalni sekretar Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Darko Ramovš.

On je objasnio kakve korake trenutno preuzimaju čelnici srpskog fudbala.

"Ti koraci su vrlo slični onome što rade naši najveći klubovi. Oni već revidiraju zarade igrača i zaposlenih. Mi ćemo uskoro imati konkretne prijedloge koje ćemo da sublimiramo u jedan dopis FSS, u kojem će biti prijedlozi za kratkoročnu ili dugoročnu pomoć klubovima širom Srbije. Ona će se svoditi i na pravnu pomoć klubovima. Ponavljam, mi nažalost ne znamo koliko će sve ovo da potraje. Svi želimo da što bezbolnije izađemo iz ovog tunela. Preporuke UEFA će nam u ovoj nezavidnoj situaciji biti najdragocjenije", objasnio je Ramovš.

A objasnio je i šta je to što najviše zadaje probleme.

"Pred nama je mnogo izazova u kojima će, kako očekujemo, klubovi Superlige i Prve lige Srbije da imaju najviše problema, jer u njima igraju profesionalni fudbaleri. U nižim ligama je taj problem manji, jer su one organizovane na amaterskom nivou. Nažalost, posljednjih 20 godina svi naši klubovi se u 80 ili 90 odsto slučajeva finansiraju isključivo od prodaje igrača i tako ostvaruju značajan dio sredstava kako bi normalno funkcionisali. Dodatni problem koji će se sada javiti je podatak da svi ugovori u Srbiji traju do 30. juna, a ako se odloži kraj prvenstva, na primer za jul ili neki kasniji mkesec, to će donijeti određene pravne poteškoće, jer ćemo morati prvo da mijenjamo naše propise. U svakom slučaju, nalazimo se u delikatnoj situaciji, ali pošto je u našoj zemlji uvedeno vanredno stanje, moraćemo da pratimo i preporuke državnih organa", objasnio je konkretno Darko Ramovš.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC