• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne zaboravlja Hilsboro ni u izolaciji: Otišli su na meč i nisu se vratili!

Autor mondo.ba

Legendarni fudbaler i menadžer Liverpula Ser Keni Dalgliš odao je počast svima koji su pogođeni tragedijom na Hilsborou, gdje je prije 31 godinu nastradalo 96 navijača "Redsa".

 Keni Dalgliš pamti Hilsboro:  Otišli su na utakmicu i nisu se vratili Izvor: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill

Na godišnjicu katastrofe 1989. godine na stadionu Šefilda, gdje su u polufinalu FA kupa trebali igrati sa Notingem Forestom, Dalgliš se prisjetio 96 žrtava, ali i njihovih porodica, kao i svih onih koji su na sreću preživjeli tragediju na HIlsborou.

Možda će vas zanimati

"Ovo je dan kada se prije svega sjećamo onih koji su otišli na fudbalsku utakmicu i više se nikad nisu vratili kući. Oni nikad neće biti zaboravljeni, ali trebamo da mislimo i na njihove porodice, kao i preživjele, koji su nam pokazali kako se nosi sa nezamislivom tragedijom. Držali su se zajedno, podržavali jedni druge i zalagali se za ono što je ispravno. Dali su primjer koji je odjeknuo na isti način kao i u ovom vremenu kada se brojne porodice doživjele vlastite tragedije.

Danas će moje misli biti posvećene svima koji su pretrpjeli događaj od 15. aprila 1989. godine i svima koji sada pate. Sve što možemo je da nastavimo da se držimo zajedno i da pronalazimo snagu jedni u drugima, na identičan način kao što su to činile porodice i preživjeli iz Hilsboroa svih ovih godina", rekao je Dalgliš.

Inače, ser Keni "The King" Dalgliš je sa Liverpulom, kao igrač ili trener osvojio 27 trofeja od 42 koliko ih ukupno ima klub sa "Enfilda".

Nedavno je otkriveno da je pozitivan na korona virus, zbog kojeg je završio u bolnici, ali je poslije nekoliko dana pušten na kućno liječenje odakle se i obratio javnosti povodom jedne od najvećih tragedija u istoriji fudbala.

Dalgliš je odigrao 515 utakmica za Liverpul i postigao 172 gola, a onda ga je kao trener doveo do tri titule prvaka, uključujući i onu posljednju, iz 1990. godine. Za Seltik je odigrao 322 utakmice, a ima 100 nastupa za reprezentaciju Škotske.

Počast nastradalima na Hilsborou dao je i nekadašnji napadač tima sa "Enfilda" Robi Fauler na društvenim mrežama.

"Nikada zaboraviti", napisao je Fauler, strijelac 266 pogodaka za Liverpul.

Nešto ranije dirljivu poruku uputio je i menadžer Liverpula Jirgen Klop za svih 96 žrtava tragedije u Šefildu.

Podsjetimo, prije nepune četiri godine "slučaj Hilsboro" dobio je epilog. Krajem aprila 2016. godine, britansko tužilaštvo utvrdilo je da je policijska greška uzrokovala tragediju na stadionu Hilsboro u Šefildu 1989. godine i smrt 96 navijača Liverpula uoči utakmice protiv Notingem Foresta.

Porota je utvrdila da je "policijska greška doprinijela opasnoj situaciji i da navijači Liverpula svojim ponašanjem nisu izazvali nesreću, što znači da su nezakonito izgubili život i da je za to neko odgovoran".

Na ovaj način porodice žrtava konačno su dobile satisfakciju, pošto se dugo krila prava istina.

Naime, u izvještaju lorda Tejlora iz 1990. godine navodeno je i da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu, ali je tadašnja vlast odlučila da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

Ta presuda je kraj istrage koja je trajala više od dvije godine o najgoroj sportskoj katastrofi u Velikoj Britaniji.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC