• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gatuzo o vremenu na Ajbroksu: Prvog dana Gaza mi se pos*ao u čarape

Autor mondo.ba

Italijanski veznjak prisjetio se početka karijere u Glazgov Rendžersu i anegdota sa čuvenim Polom Gaskojnom.

 Đenaro Gatuzo anegdota Pol Gaskojn Glazgov Rendžers Izvor: Ian MacNicol/Getty Images Europe

Đenara Gatuza većina pamti kao bespoštednog igrača Milana gdje je igrao sa brojnim legendama poput Maldinija, Pirla, Ronaldinja, Ronalda...

Popularni Rino je, međutim, na početku karijere nosio i dres Glazgov Rendžersa, a u Škotskoj je svlačionicu dijelio sa još jednom legendom, Polom Gaskojnom.

Možda će vas zanimati

Popularni Gaza bio je noćna mora za sve mlade igrače koje je često znao da maltretira, ali je istovremeno bio taj koji im je najviše pomagao da se uklope.

To potvrđuju i riječi Gatuza, koji se prisjetio svojih početaka u Glazgov Rendžersu, u koji je stigao 1997. iz Peruđe kao devetnaestogodišnjak.

"Prvog dana u Glazgovu Pol Gaskojn mi se pos*ao u čarape. Otišao sam da se tuširam i on je to iskoristio, a kada sam se vratio osjetio sam užasan smrad", ispričao je Gatuzo.

Na Ajbroks ga je doveo Valter Smit, trener Rendžersa koji se oduševio mladim Italijanom na jednom omladinskom turniru u Francuskoj, toliko da je Gatuzo, koji je dotad odigrao samo 10 utakmica u seniorskom fudbalu, dobio četverogodišnji ugovor.

Smit je obavio pravi "šoping" u italiji i istog ljeta doveo Lerenca Amoruza iz Fiorentine, Serđa Porinija iz Juventusa i Gatuzovog saigrača iz Peruđe, Marka Negrija.

Iako je uz sebe imao pravu malu italijansku koloniju u Glazgovu mladom Italijanu nije bilo lako u prvim danima u Škotskoj, jer nije govorio engleski, a niko osim Pola Gaskojna nije bio raspoložen da obavlja ulogu prevodioca.

Bila je to prva Gatuzova "greška"...

Već na prvim treninzima Rino je "gazio" sve ispred sebe, išao bez pardona pa su se njegovi saigrači zapitali kakvu je to zvijer Smit doveo.

Primijetio je to i trener škotskog tima pa je želeći da sačuva jednog svog igrača koji je već bio povrijeđen zamolio Gaskojna da kaže Gatuzu da se malo smiri.

Popularni Gaza nije propustio priliku i uradio je potpuno suprotno rekavši Gatuzu da šef hoće da nastavi istim intenzitetom ako želi mjesto u timu.

Legendarni Englez nije propuštao priliku da smjesti Gatuzu, a poznata je i ona anegdota kada je Gaza odveo mladog Italijana kod krojača i rekao mu da izabere sedam, osam odijela, te da će to klub da plati.

Nakon što je Gatuzo napravio račun od 10.000 funti shvatio je da klub nema nikakav dogovor sa krojačom. Rino se našao u "neobranom grožđu", ali je na kraju Gaza ipak sve platio.

Legendarni Englez nije propuštao priliku da smjesti mladom Italijanu, ali mu je to istovremeno uveliko olakšalo navikavanje na novu sredinu, pa su iako su svlačionicu dijelili tek godinu dana Gatuzo i Gaza ostali veliki prijatelji i do danas.

Gatuzo se vrlo brzo uklopio u škotski fudbal, koji mu je zbog stila igre savršeno odgovarao.

"Obožavam britanski fudbal, tu moraš 90 minuta da trčiš 100 odsto. U Italiji kada uđeš u duel igrači se odmah žale sudiji, Škoti to ne rade", rekao je Gatuzo.

Debitovao je na startu sezone 1997/98 odigravši posljednjih deset minuta u pobjedi 3:1 protiv Hartsa, ali svojom požrtvovanom igrom vrlo brzo je osvojio publiku na Ajbroksu i dobio nadimak "Hrabro srce".

Dok je Negri zabijao, a Gaskojn i Mekkal imali potpunu slobodu, Gatuzo je obavljao prljavi posao iza njih i izgradio sebi svojstven stil po kojem će biti kasnije prepoznatljiv.

"Naučili su me da budem agresivan i lojalan. Ja nisam zvijezda, ja sam igrač koji daje svaki atom snage za tim. To je nešto što mi je usadio Volter Smit u Rendžersima", izjavio je Gatuzo i dodao da je Smit imao najveći uticaj u njegovoj karijeri.

Izvor: Clive Brunskill/Getty Images Europe

"Kada sam igrao za Peruđu nisam bio dovoljno mentalno snažan da izađem na teren bez straha da ću pogriješiti. Ali kada sam dođao u Škotsku, sve je bilo drugačije. Glazgov je mjesto gdje sam postao profesionalni fudbaler".

Iz Glazgova je otišao nakon 15 mjeseci bez osvojenog trofeja i nakon svađe sa novim trenerom  Dikom Advokatom koji ga je forsirao na poziciji desnog beka, ali će Gatuzo kasnije u karijeri osvojiti praktično sve.

Dve titule prvaka Italije, dva trofeja Lige šampiona, klupsko prvenstvo svijeta, te titula svjetskog  prvaka sa reprezentacijom Italije samo su neki od trofeja fudbalera kome na početku karijere nisu predviđali velike uspjehe.

"Mislim da niko od igrača Rendžersa ne bi ni jedan peni uložio na to da će on postati onakav igrač", prokomentarisao je Brajan Laudrup, njegov saigrač iz Glazgova.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC