• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer ligi rečeno: blokirajte prodaju Njukasla Saudijcima!

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković

Političke igre su počele...

 Njukasl-blokirajte-prodaju-saudijski-princ-povreda-ljudskih-prava-Premijer-liga Izvor: Guliver/Stu Forster/Allsport/Getty Images

Fudbal i politiku nikada ne treba mešati. To je maksima kojom se mnogi vode, makar "na papiru". Kada je realnost u pitanju, politike u vrhu evropskog fudbala je sve više.

Šta tek reći za Premijer ligu? Ovo takmičenje dobilo je preporuku da blokira prodaju Njukasl junajteda kompaniji iz Saudijske Arabije, koja je u vlasništvu tamošnjeg princa.

Možda će vas zanimati

Aktivisti za ljudska prava zatražili su od Premijer lige, zajedno sa jednim od kompanija vlasnika TV prava na Premijer ligu, da blokiraju prodaju "svraka" Saudijcima.

"Amnesti Internešnal" je pisao prvom čoveku ligu Ričardu Mastersu, govoreći da bi ovo preuzimanje Njukasla moglo da bude iskorišćeno od strane Saudijske Arabije da pokriju svoje "duboko nemoralne" povrede međunarodnog prava. Oni su tu citirali i povrede ljudskih prava.

Međutim, stvari postaju zanimljive kada znate o kojem vlasniku TV prava je reč.

Radi se o "BeIN Sportsu", katarskoj kompaniji, koja je u vlasništvu tamošnjih vlasti i koja time praktično ima istog vlasnika kao Pari sen Žermen.

Katar i Saudijska Arabija već neko vreme vode određenu vrstu "hladnog rata" i njihovi politički odnosi nisu nimalo dobri.

"BeIN Sports" - čiji je predsednik Naser Al Kelaifi, ujedno predsednik PSŽ-a i čovek koji je više puta bio optuživan za mito i korupciju - navodi da bi Saudijci trebalo da budu kažnjeni jer su do sada podržavali piratske mreže koje su putem interneta krale prenose fudbalskih utakmica.

Izvor: MICHAEL REGAN/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Iz te kompanije kaže da bi Saudijci bili opasan dodatak Premijer ligi "imajući u vidu prošlost njihove države i aktuelne ilegalne akcije i direktan uticaj na komercijalne interese Premijer lige".

Saudijska investicija u Njukasl, na čelu sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom, trebalo bi da ih košta 350.000.000 evra, čime bi postali vlasnici 80% akcija kluba sa "Sent Džejms parka".

U čitavom poslu je ozbiljno pomogla Amanda Stejvli, a "Asošiejted Pres" navodi da Premijer liga jednostavno nema precizno određene i regulisane standarde za ljudska prava koja se tiču ocenjivanja pogodnosti novih vlasnika klubova.

Izgleda da je finansijska moć Premijer lige uvukla ovo takmičenje u ozbiljne političke igre...

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC