• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas zvuči nevjerovatno: Murinjo je 2004. SVE DOGOVORIO sa Liverpulom!

Autor mondo.rs

Portugalski trener je trebalo da stigne na Enfild.

 Žoze Murinjo 2004 trebao da preuzme Liverpul Izvor: Guliver/Getty Images/Michael Regan, MICHAEL REGAN/GETTY IMAGES EUROPE

Kako bi izgledala fudbalska istorija, kako bi se razvijao engleski fudbal i koliko bi trofeja Liverpul osvojio za deceniju i po da se ovo dogodilo. A bilo je veoma blizu.

Nakon što je sa Portom postao prvak Evrope, nekadašnji prevodilac Barselone je želio veći izazov. I bio je nadomak njega, trenerske klupe Liverpula, već tada posrnulog giganta engleskog fudbala.

Možda će vas zanimati

Trebalo je da Žoze Murinjo bude naslednik Žerara Ulijea, ali se ubrzo u priču uključio Roman Abramovič. Ruski oligarh je boljom finansijskom ponudom ubijedio Portugalca da mu je mjesto u Londonu, a ostalo je istorija, engleskih timova i fudbala na cijelom kontinentu.

Ove detalje u najnovijoj knjizi o Žozeu Murinju iznosi novinar Nikola Vilas, čovjek koji se detaljno bavio likom i djelom trofejnog trenera.

Kako je dogovor između Liverpula i Murinja propao, klub se okrenuo Rafi Benitezu, sa kojim su stigli do evropske titule. Ipak, nedostajalo je trofeja slavnom klubu tokom posljednjih 15 godina.

Još uvijek nisu stigli do Premijer lige (ova sezona je njihova najbolja šansa), a Murinjo je timovima u kojima je radio donosio trofeje i na međunarodnoj sceni. Vjerovatno se u Liverpulu kaju što tada nisu uspjeli da isprate finansijske uslove Abramoviča i Čelsija, tima koji je tek postajao jedan od najboljih u Evropi.

Pregovori Liverpula i Žoze Murinja su trajali od aprila 2004. godine i čini se da je sve bilo dogvooreno. Klub je tražio samo da se dogovor drži u tajnosti, zbog još uvijek aktuelnog trenera Ulijea, čiji se odlazak iz kluba pripremao.

Roman Abramovič se početkom maja iste godine prvi put sreo sa portugalskim trenerom i njih dvojica su mnogo brže postigli dogovor. Naravno, u cijelom procesu je posredovao jedan od nekolicine ''super agenata'' Horhe Mendeš. Konačan dogovor je postignut na Abramovičevoj jahti, u to vrijeme ukotvljenoj u Monaku.

Aktuelni trener Totenhema je u Engleskoj predvodio Čelsi (u dva navrata), Mančester junajted i sada ''Pevce'', na čijoj klupi sjedi nakon odlaska Poketina u toku ove sezone. U međuvremenu je radio u Interu iz Milana i madridskom Realu.

Sa Čelsijem je tri puta bio prvak Engleske, osvojio je jedan FA kup i tri Liga kupa, kao i Komjuniti šild. Interu je donio ''tripletu'', uz još jednu titulu u Seriji A i Superkup Italije, dok je sa Realom i Mančester junajtedom osvojio po tri trofeja.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC