• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čekali su 50 godina na ovo: Prije 65 godina Čelsi osigurao prvu titulu!

Autor Dragan Šutvić

Pogledajte kako je to izgledalo!

 Čelsi prva titula 1955. Izvor: Reg Burkett/Hulton Archive

Londonski Čelsi šest puta u istoriji bio je šampion Engleske.

Pet puta su se tituli navijači "plavaca" radovali u ovom milenijumu (2005, 2006, 2010, 2015. i 2017. godine), a znate li kada je osigurana prva u klupskoj istoriji?

Na današnji dan prije 65 godina, odnosno u godini kada je klub sa Stamford Bridža obilježavao pet decenija postojanja!

U tadašnjoj engleskoj Prvoj diviziji nastupala su 22 kluba, a Čelsi je zabilježio 20 pobjeda, 12 remija i deset poraza, stigavši do titule uz četiri boda više od Vulverhemptona, Portsmuta i Sanderlenda, koji su takmičenje završili na drugoj, trećoj i četvrtoj poziciji.

Čelsi, koji je do titule kapitenski, u punom smislu te riječi, predvodio legendarni napadač kluba Roj Bentli uz 21 gol na 41 utakmici, titulu je proslavio onako kako je i najljepše – pred domaćom publikom.

Izvor: Reg Burkett/Hulton Archive

Tog 23. aprila 1955. godine na megdan Čelsiju izašao je Šefild Venzdej, za kojeg se već znalo da ne može da izbjegne zlu sudbinu i ispadanje u drugoligaški rang.

Međutim, znala se još jedna stvar – erupcija oduševljenja među pristalicama londonskog kluba uslijediće ako njihovi ljubimci trijumfuju...

I jesu! Rezultatom 3:0, uz dvostrukog strijelca, desno krilo Erika Parsonsa, jednog od samo dva igrača koji je tokom sezone nastupio na svim utakmicama. Pošlo je to još za rukom samo defanzivcu Dereku Sondersu.

U FA kupu te sezone Čelsi nije bio uspješan – eliminisan je već u februaru 1955. godine, u trećoj fazi, porazom od Nots Kauntija, ali to, svakako, nije bilo u glavama navijača, koji su jedva čekali da nakon posljednjeg sudijskog zvižduka utrče na teren i polete u zagrljaj igračima koje je trenirao Ted Drejk.

Tad ih je na tribinama bilo 51.421, a rekordna posjeta te sezone na londonskom stadionu zabilježena je samo dvije nedjelje ranije, 9. aprila, kada su srušeni Vulvsi u derbiju sezone (1:0).

Trebalo je da prođe novih 50 godina da bi Čelsi osvojio narednu titulu, drugu u istoriji kluba, do koje je igrao odveo Žoze Murinjo, u prvoj sezoni prvog mandata u klubu.

Uspjeh sa klubom Portugalac je ponovio godinu dana kasnije, ali i 2015. godine, a titulom sa Čelsijem još mogu da se pohvale samo dva italijanska stručnjaka - Karlo Anćeloti (2010.) i Antonio Konte (2017.).

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC