• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

25. april - datum kad navijačima Barse zaiskri suza u oku

Autori mondo.ba Autori Dragan Šutvić

Za mnoge navijače Barselone, danas je možda i najtužniji dan

 25. april Johan Krojf Tito Vilanova Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE

Danas je 25. april, datum kada se navijači Barselone sa tugom u očima prisjete dva draga lika.

Da je živ, legendarni holandski napadač, te bivši prvotimac i trener Barselone Johan Krojf danas bi ugasio 73 svjećice na rođendanskoj torti... Na današnji dan, prije šest godina, preminuo je Tito Vilanova...

Možda će vas zanimati

Johan Krojf rođen je 25. aprila 1947. godine u Amsterdamu, a karijeru je počeo (a gdje bi drugo) u Ajaksu, gdje je seniorsku karijeru počeo 1964. godine.

U taboru slavnog holandskog kluba ostao je do 1973. godine, te za to vrijeme učestvovao u osvajanju šest domaćih titula, četiri kup-takmičenja i tri tadašnja Kupa šampiona, dok je dva puta kao član Ajaksa bio dobitnik "Zlatne lopte".

Spektakularne partije kojima je oduševljavao u matičnom klubu preporučile su ga Barseloni, gdje se kao igrač zadržao pet godina i za to vrijeme "zgrabio" dva trofeja – onaj u Primeri, u debitantskoj sezoni u dresu katalonskog giganta, te u Kupu Kralja, u posljednjoj.

Izvor: Getty Images/Hulton Archive

Iako je i tu, u prvoj sezoni, bio proglašen za najboljeg igrača planete, ipak, daleko duže će se pamtiti sve ono što je napravio sa timom sa Nou Kampa tokom trenerske karijere, koju je otpočeo 1985. godine u Ajaksu, nakon što je poslije Barselone još igrao za Los Anđeles Aztekse, Vašington Diplomatse, Levante, pa još jednom Ajaks i Fejenord (gdje je takođe bio šampion Holandije).

U Barsu je stigao 1988. godine kao trener koji je već imao tri trofeja – dva holandska Kupa i jedan Kup pobjednika kupova.

Za osam godina, koliko je proveo na klupi Blaugrane, osvojio je JEDANAEST trofeja: četiri puta Primeru, tri puta Superkup Španije, te po jednom Kup Kralja, Kup evropskih šampiona, Kup pobjednika kupova i Superkup Evrope.

Izvor: Bernd Lauter/Bongarts

Pod njegovom komandom u istinskog Barsinog lidera na terenu izrastao je Pep Gvardiola, koji se na današnji dan, prije šest godina, oprostio od dugogodišnjeg prijatelja i saradnika na trenerskoj klupi Katalonaca Tita Vilanove (rođen 1968. godine)

Tito i Pep odrasli su zajedno kao polaznici čuvene La Masije, ali su im se putevi razišli na raskrsnici, odnosno prelasku iz juniorskog u seniorski fudbal.

Gvardiola je, rekli smo, postali komandant Barselone u punom smislu te riječi, dok je Tito kao vezista nastupao za Seltu, Badahoz, Majorku, Ljeidu, Elče i Gramene.

Putevi su im se ponovo ukrstili 2007. godine, kada su predvodeći zajedničkim snagama Barselonu B lansirali tim iz treće u drugu špansku ligu.

Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE

Odmah potom, nastavili su sa zajedničkim radom u najjačem timu – i ispisali istoriju, osvojivši 14 trofeja, između ostalog i dvije Lige šampiona!

Objava iz 2011. da boluje od raka parotidne žlijezde šokirala je fudbalski svijet, pa se Tito povukao u "ilegalu" kako bi vodio borbu sa teškom bolešću. Povukao se "tiho", baš kao što se "tiho" i vratio nekoliko mjeseci kasnije kao glavni trener Barselone, upravo kad je Pep objelodanio da odstupa sa funkcije.

Postao je to u ljeto 2012. godine, ali je, nažalost, bolest napredovala u smiraj te godine, pa je štafetnu palicu predao pomoćniku Đordiju Rouri, iako je sve vrijeme liječenja bio na vezi sa igračima i davao im potrebne instrukcije.

Tu sezonu Barselona je završila kao šampion, uz fascinantnih 100 bodova, čak 15 više od Reala i 24 više od Atletika.

Sa klupe se povukao u julu 2013. godine, a životnu bitku je, rekli smo, nažalost izgubio na današnji dan prije šest godina...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC