• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ronaldov fudbalski otac iz Sportinga: Samo je driblao, bez toga nije znao!

Autor mondo.ba

"Morao sam da mu objasnim da je jedan dribling u redu, dva takođe... ali pet je već bilo previše!", prisjetio se Laslo Belenji, koji je Kristijana uveo u seniorski fudbal

 Laslo Belenji Kristijano Ronaldo počeci u Sportingu Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Laslo Belenji, rumunski trener mađarskog porijekla, jedan je od najzaslužnijih fudbalskih likova kada je u pitanju razvoj Kristijana Ronalda.

Upravo je 67-godišnji trener taj koji je Portugalcu pružio šansu da debituje u prvom timu lisabonskog Sportinga. Bilo je to sad već davne 2002. godine, a Belenji, sada trener Rojal Antverpa, 18 godina kasnije prisjetio se Ronaldovih seniorskih početaka.

Možda će vas zanimati

"Otišao sam da pogledam omladinsku ekipu, nakon čega sam ga pozvao da nam se pridruži u prvom timu jer je imao dobre fizičke sposobnosti. Bio je veoma brz, uz sjajnu tehniku."

Poslije prvog seniorskog treninga, bilo je jasno – mali Kristijano se više neće vraćati među mlađariju.

"Tad sam odlučio da više neće igrati sa njima. U svlačionici je bio džoker, ali je na terenu bio izvrstan. Imao je zrelost koja nije normalna za dječake njegovih godina", prisjetio se Belenji.

Ronaldo je fudbalski razvoj počeo kao "devetka", odmah iza napadača, ali je Belenji bio taj koji ga je prebacio na poziciju krila.

"Razmišljao sam odmah o tome jer je bio mlad i lagan. Imao je oko 60 kilograma i za njega bi bilo preteško da se u seniorskom fudbalu sa pozicije ofanzivnog veznog igrača bori sa stamenim defanzivcima. Pomislio sam – na krilu, uz takav dribling i brzinu, bio bi znatno korisniji."

A kad već spomenusmo dribling, upravo je na tome najviše zamjerao tada portugalskoj nadi.

"Uvijek mu je bilo važno da dribla. Nije znao bez toga. Moj zadatak je bio da mu kažem da je jedan dribling redu, dva takođe... ali pet je već bilo previše! Objasnio sam mu u kojim situacijama je dribling najpoželjniji i najdjelotovnorniji. Njegova fudbalska inteligencija je odradila ostalo."

Izvor: ALEXANDER HASSENSTEIN/BONGARTS

Ronaldo je sa Belenjijem sarađivao samo godinu dana, nakon čega se preselio u Mančester junajted

Napravio je potom impozantnu karijeru. Zadržao se tamo šest godina, pa otišao u madridski Real, gdje je izgradio svojevrsnu imperiju i osvojio, između ostalog, četiri Lige šampiona, te postao najbolji strijelac u istoriji kluba (451 gol).

Sada je član Juventusa, već dvije godine, pet puta je bio dobitnik Zlatne lopte u izboru za najboljeg igrača planete, a sa reprezentacijom, za koju je odigrao 99 utakmica, osvojio je evro-titulu 2016. godine.

"Iako sam imao problema zbog tih riječi, uvijek sam govorio da će Kristijano nadmašiti Luisa Figa i Euzebija. Vječno će biti moj dječak", zaključio je Belenji, koji je Lisabon napustio kad i Kristijano, poslije čega je na tlu Evrope još trenirao Ren, Monako, Standard, Lens, PAOK i sada Rojal Antverp.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC