• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stav Partizanove struke je podeljen, ali bitno je da se igra i trenira

Autor Vladimir Sukdolak

O svemu pomalo sa Partizanovom strukom...

 Partizan-struka-nastavak-Superlige Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Stručni štab Partizana uveliko ima spreman plan rada za nastavak sezone prekinute usled pandemije korona virusa. U Humskoj ništa nije prepušteno slučaju...

Kada stigne odobrenje od Vlade Srbije, fudbalska struka "parnog valjka" preuzeće komandno mesto i povesti igrače u mini ciklus priprema, u kojem bi trebalo da se spreme završetak sezone.

Treneri Partizana okupili su se u utorak na "Zoom" aplikaciji i sa novinarima popričali o mnogo tema. Nedostajao je šef stručnog štaba Savo Milošević... Raspoloženje crno-bele struke bilo je odlično, a tome je doprinela i najava vlasti da će od 4. maja ponovo moći da se okupljaju u "Zemunelu".

Konačno...

Pomoćni trener Nenad Cvetković: "Treniraćemo po grupama, od po desetorice na terenu, tačnije devet igrača plus jedan trener istovremeno na igralištu", počeo je poznati fudbalski analitičar.

Kondicioni trener Aleksandar Tomić: "Pretpostavljamo da će biti po manjim grupama, ali pošto nas ima dovoljno u sturčnom štabu, ne bi trebalo da bude probema što se tiče organizacije. Nadam se da ćemo uskoro trenirati i u većim grupama, kasnije i ceo tim istovremeno".

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Trener golmana Nemanja Jovšić: "Bio sam nekoliko puta u našem sportskom centru, uverio se da su tereni u izvanrednom stanju, jedva čekakju da se lopta zakotrlja. Svi jedva čekamo da se vratimo treninzima, uz odobrenje nadležnih, razume se".

Još uvek je nepoznanica po kojem modelu će se nastaviti Superliga i Kup Srbije. Crno-beli po ovom pitanju imaju podeljen stav. Želje su jedno, a realnost nešto drugo.

Pomoćni trener Nenad Cvetković: "Opcija je da se igraju četiri preostala kola osnovnog dela prvenstva plus završnica kupa. Za taj scenario bi bilo vremena da se spremi ekipa, ali je veliki rizik od povrede igrača. Ne mogu da zamislim kako će se sve odvijati dok ne uđemo u prvu sedmicu treninga".

Pomoćni trener Milan Đuričić. "Voleo bih da se igra sve do kraja. Ipak je napravljena pauza duga 45 dana. Ako je već tako, moglo bi da se igra u ritmu sreda-subotra. Tačno je da postoji mogućnost povreda, ali ne vidim nijednog igrača da nije nešto radio, uglavnom na snazi i trčanju. Ako bismo trenirali samo dve sedmice pre nastavka sezone verovatno bih ih brzo stigao umor, jer nisu osetili loptu, ali nisu ni nespremni. Moja ideja je da se igraju po dve utakmice sedmično i da se prvenstvo završi normalno, sredinom juna. Jeste malo napornije nego inače, ali bismo u takvim okolnostima koristili više igrača u rotaciji".

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED


Situacija je takva da niko nije imao priliku ranije da se susretne s njom. Svima je teško pao period bez fudbala.

Pomoćni trener Nenad Cvetković: "Ovo je situacija s kojom se niko nije ranije susreo. Kumuniciramo, razmenjujemo informacije, ali slika perioda koji dolazi ne može lako da se predvidi. Stvara stanje anksioznosti i nepoverenja. I ovo će proći, ali način na koji čak i velike lige misle da nastave sezonu sugeriše da im nije svejedno".

Partizan će za samo šest meseci tri puta proći pripremni period. Zimske su završene, slede prolećne, pa letnje.

Kondicioni trener Aleksandar Tomić:  "Nezgodno će biti. Sve zavisi od programa UFEA, kad bude postavila datume za odigravanje kvalifikacionih utakmica. U skladu s tim ćemo planirati naše poteze. Činjenica je da za ovaj prvi period biti nešto malo više vremena da se igrači pripreme za neku vrstu napora. Moraće bar tri nedelje da se odvoji za pripreme, jer je sportska forma odavno iščezla, ali biće kako odredi FSS. Proces priprema biće kraći nego zimus, baziraće se na snazi, prevenciji eventualnih povreda i podizanju funkcionalnih kapaciteta igrača da koliko-toloiko spremni budu za napore koji ih očekiuju. Ako nam se neko povredi, biće to veliki problem za evropska takmičenja".

Crno-beli ovog leta neće napuštati Srbiju zbog priprema.

Pomoćni trener Milan Đuričić.  "Ne verujem da ćemo ići bilo gde. Što se tiče kontrolnih utakmica, nismo napravili plan dok od države ne dobijmo šta može da se radi, a šta ne. Slušam da su dozvoljeni treninzi sportovima na otvorenom, ali osim te informacije nemam nijednu drugu. Da li će igrači trenirati po grupama, da li devet igrača i trener, to još ništa nije zvanično".


Vladimir Stojković je rekao da će mu biti potrebno svega sedam dana da se spremi.

Trener golmana Nemanja Jovšić: "Niko ne može na svetu da se spremi za tako kratak period, pa ni on. Daleko duže vreme od jedne sedmice potrebno je da se uđe u formu, ali je olakšavajuća okolnost da su svi golmani veliki profesionalci, posvećeni svom telu, u određenoj dozi su treninga. A ako me Stojke uveri da može da se spremi za sedam dana, tim bolje".

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Ideja je da se trenira pod maskama.

Kondicioni trener Aleksandar Tomić:"Što se tiče disanja, maska ne pravi preterani problem, jer je pozorna, ali nositi je tokom treninga ili utakmica je nonsens. Nisu upotrebljive, jer je posle 10-15 minuta toliko vlažna da je zrela za bacanje. Potpuno mokra. Ima drugih načina..."

Da li će igrači sami da peru dresove, kao što se najavljuje u inostranstvu?

Kondicioni trener Aleksandar Tomić:"Uopšte nije nemoguće. Ima razloga za to".

Pomoćni trener Milan Đuričić. "Delim Saletovo mišljenje. Tu se pojavljuje i problema sastanaka, kako ćemo svi zajedno da budemo u istoj prostoriji? Ili kako svi odjednom u svlačionicu? Potrebno je napraviti radikalne promene, da nema ulaženja svih igrača istovremeno, da mesta za sedenje budu razmaknuta". 

Kondicioni trener Aleksandar Tomić: "Srećom, imamo više svlačionica i u početku to neće biti problem, jer se omladinci neće skorije vraćati u 'Zemunelo'"

Pomoćni trener Nenad Cvetković: "Naravno da smo zadovoljni i kako radi i kakav  je čovek. Po svim karakteristikama je igrač za Partizan. Pokazao je zašto smo ga i ranije hteli. U velikom klubu svi očekuju da odmah počneš da daješ golove, a Bojan je špic koji iz malog broja šansi trese mreže. Sadik je, pak, letos imao drugačiju situaciju. Došao je posle pozajmice Peruđi, gde nije imao prilike i ovde su ga osuđivali što ne daje golove. I tad smo govorili da će proraditi, samo da mu je potrebno vreme. Možda nas je i ova korona naterala da porazmislimo dublje, jer generalno u svemu žurimo. Jeste da nas čeka vremenski tesnac u pripremnom periodu, ali ovo je trenutka da kažemo da nema potrebe da žurimo u proceni nečijih kvaliteta".

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Kakva je situacija u Ukrajini i Italiji?

Pomoćni trener Igor Duljaj: "Sa Srnom se čujem svakodnevno. Prošle sedmice je Šahtjoru dozvoljeno da treniraju sa po dva igrača sat vremena, proizvoljno, ko želi da dođe. Čujem da će pisati ministarstu sporta, da treniraju u malo većim grupama, bar sa po šest igrača u početku. Nisu za sve ovo vreme imali pristup sportskom centru, nema tuširanja, nema korišćenja objekta. Na vezi sam i sa ljudima iz Rome, podelili su individualne programe fubalerima, svi su u iziolaciji, čekaju znak države. U nezgodnom su položaju".

Može li korona, u neku ruku, da donese dobro Partizanu? Ako već kriza kuca na vrata i ne bude velikih transfera, možda će ostati ovaj tim na okupu?

Pomoćni trener Nenad Cvetković: "Nekim igračima nametnuta pauza znači. Posle derbija imali smo teže povrede Sadika i Sume, bez realne prognoze njihovog oporavka, ali sad su obojica spremni. Dalje, mora da se napravi razumni plan, sa svim posledicama. Nama je Evropa mnogo bitna, praktično od nje živimo. Recimo, i Lazar Marković nam se vraća, pošto je praktilčno u jednom periodu imao samo individualne treninge i u formu bi trebalo da uđe baš do kvalifikacija. Verovatno nam je sa te strane pauza značila".

Pomoćni trener Nenad Cvetković: "Prvi put smo igračima poslali statistiklu sa realnim pokazateljima. Recimo, na poslednjem derbiju se videlo da je Crvena zvezda ušla u meč agresivno, prema određenim pokazateljima – preagresivno. Verovatno u početnom delu utakmice nisu odgovorili na to. Analiza je pokazala da je intenzitet Zvezdinih igrača bio na izrazito visokom nivou, a onda dođemo do podatka da smo tokom utakmice mi imali više žutih kartona!? Pritom su dvojica naših igrača, Suma i Sadik, pretrpeli povrede koje su ih izbacile iz konkurencije za naredne mečeve. A zna se da su nam obojica vrlo bitni. Gledao sam još sijaset naših mečeve, uočio da smo u Ligi Evrope, u nekim stvarima, odigrali bolje nego što sam mislio, ali isto tako, u prvenstvu smo, posle određenih međunarodnih izazova, bili lošiji od očekivanog".

Pomoćni trener Milan Đuričić: "U fizičkom aspektu zimske pripreme su protekle odlično. Fokusirali smo se na utakmicu sa Zvezdom, koja je bila na programu u četvrtom prolećnom kolu, želeli smo jedno, a desilo se nešto peto. Ma koliko kontrolisali trenažni proces, ja nisam očekivao toliko oštru i agresivnu igru Crvene zvezde. Posebno u prvih 20 minuta, s obzirom šta je prethodnilo derbiju i da smo samo dva dana pre utakmice imali zajedničko druženje na DIF-u. Mislio sam da će se više igrati fudbal. To nas je iznenadilo i to je bio jedan od razloga zbog kojeg smo podbacil. Jedna činjenica, ipak, mora da nas raduje: oni su bili izuzetno srećni i zadovoljni bodom, a mi na njihovom stadionu nismo bili zadovoljni remijem. Niko od ljudi s kojim sarađujem nije bio..."

Pročitajte i ovo

Fudbaleri Partizana 4. maja trebalo bi prvi put zvanično da se okupe u "Zemunelu" od početka epidemije korona virusa i uvedenih strogih mera izolacije i karantina u smislu zaštite od infekcije. 

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC