• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njegoš, Veljko i Željko su već otišli, pitanje je samo za koliko...

Autor Nikola Janković

U prvom post-pandemijskom prelaznom roku, klub očekuje zaradu kakvu je dva puta ostvario u novijoj istoriji - na Radonjiću i Grujiću. Da li je to realno?

 Njegos-Petrovic-Zeljko-Gavric-i-Veljko-Nikolic-Transferi-koje-je-Zvezdan-Terzic-najavio Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Meni je već žao što će ta deca morati da odu", rekao je danas generalni direktor FK Crvena zvezda, Zvezdan Terzić, najavljujući da će najmanje jedan od trojice talentovanih "klinaca" iz prvog tima biti prodat u letnjem prelaznom roku.

Dve nedelje nakon uključenja u program klupske televizije, kada je obrazložio da će šampion Srbije osetiti posledice korona virusa i da će biti teško ostvariti prihode na prodaji igrača iz prethodnih sezona, Terzić je nominovao Željka Gavrića (19), Veljka Nikolića (20) i Njegoša Petrovića (20) kao trojicu prvotimaca koji klubu mogu da donesu zaradu kakva se retko viđala u srpskom fudbalu.

Fudbaler vredi onoliko koliko klub plati za njega je dobro poznato pravilo i svaka druga procena je manje tačna, naročito vrednosti istaknute na portalu "Transfermarkt" koje se retko pokažu kao realne na tržištu. Međutim, odnos cena igrača istog tima, može da pokaže koliko nastupi u Evropi i takmičarski minuti, generalno, prave razliku u formiranju cena talentovanih igrača - Njegoš Petrović procenjen je na 900.000 evra, tri puta više od Željka Gavrića i Veljka Nikolića.

Svestan da će manje zainteresovanih biti za one kojima je "vreme da idu", generalni sekretar Crvene zvezde uzburkao je strasti među navijačima, koji su čekali vesti o nastavku prvenstva, a dočekali neprijatnu najavu novih preranih rastanaka sa najmlađima.

U trenutku prekida fudbalskih šampionata širom sveta, trio koji se izborio za mesto u startnoj postavi na januarskim pripremama kod novog trenera Dejana Stankovića zabeležio je zajedno 2.707 minuta na terenu u crveno-belom dresu, što iznosi 30 fudbalskih utakmica.

Od toga, Petrović je odigrao 1.703 minuta od kada je prošlog leta stigao iz Rada za 400.000 evra i 20 odsto prihoda od narednog transfera, dok je tandem promovisan iz Grafičara zajedničkim snagama tek probio "hiljadarku" u pobedi od 3:0 nad Napretkom, u poslednjoj utakmici pre povlačenja pred pandemijom.

Evropsko iskustvo ima samo Petrović, koji je u šest nastupa u kvalifikacijama i grupnoj fazi Lige šampiona jesenas zabeležio 301 minut.

O tome kolika bi mogla da bude vrednost momka iz Krupnja nije bilo govora, dok je našem portalu na adresi Ljutice Bogdana 1a preneto da se očekuje zarada od po sedam miliona evra na Gavriću i Nikoliću, doduše tek kada sezona 2019/20 bude odigrana do kraja, a kvalifikacije za Evropu u sezoni 2020/21 budu pri kraju. 

Izvor: MN PRESS

* Veljko Nikolić (20) / ugovor do 2023. / sredina / 1 gol / 1 asistencija / 8 utakmica / 572 minuta

* Željko Gavrić (19) / ugovor do 2023. / napad / 1 gol / bez asistencije / 6 utakmica / 422 minuta

* Njegoš Petrović (20) / ugovor do 2023. / sredina / 1 gol / 1 asistencija / 24 utakmice / 1.713 minuta

Da li je tako nešto realno tokom prelaznog roka koji će se poklopiti sa neplaniranim i enormnim gubicima sa kojima se suočavaju klubovi širom sveta?

Šta bi bilo potrebno da momci bez pune sezone u klubu, u vreme zabrane ulaska publike na evropske stadione, dostignu vrednost koju je Crvena zvezda dva puta postigla na tržištu igrača u skorije vreme?

Realno nije, ali ne i nemoguće. Dostižno jeste, ali jako teško.

Novac koji se očekuje na prodaji Gavrića i Nikolića, Crvena zvezda je u novijoj istoriji dobila dva puta - na Nemanji Radonjiću i Marku Grujiću. Ali...

Izvor: MN PRESS

U trenutku kada je potpisivao za Olimpik Marsej u avgustu 2018. godine, Radonjić je imao 22 godine i šest meseci, 47 utakmica, 11 golova, osam asistencija i 2.960 minuta u crveno-belom dresu, uz nekoliko vanserijskih igara i presudnih poteza u najvažnijem periodu sezone za svaki klub van "liga petice".

Brzonogi krilni napadač igrao je najbolje kada je bilo najvažnije, dao gol Krasnodaru i uveo klub u Ligu Evrope, pa ponovio sve isto, samo još bolje, narednog leta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kada je rešio produžetke u Trnavi i onda bio impresivan u 180 dramatičnih minuta sa Salcburgom.

Tek tada, pojavio se kupac koji je izbrojao 12 miliona evra, premda nije sve pripalo Crvenoj zvezdi...

Marko Grujić - Crvena zvezda
Izvor: MN PRESS

Crvenoj zvezdi pripalo je šest miliona evra, iako je Liverpul u januaru 2016. bio spreman da plati sedam za Marka Grujića, koji je na lekarske preglede u Melvudu otputovao sa 19 godina i devet meseci, šest golova, sedam asistencija, 41 utakmicom i 3.107 minuta za prvi tim.

Samo u polusezoni pre toga, Grujić je sa pozicije veznog igrača postigao pet golova i podelio sedam asistencija, što je ekipi trenera Miodraga Božovića praktično obezbedilo titulu prvaka pre Nove godine. Potom se dogodilo da je Crvena zvezda platila "redsima" milion evra za šestomesečnu pozajmicu tokom koje je Grujić odigrao još osam utakmica.

Otprilike polovinu sume koju planira da zaradi na Gavriću i Nikoliću, Crvena zvezda je zaradila na prodaji Dejana Joveljića i Predraga Rajkovića.

Sa "devetkom" na leđima, Joveljiću je za cenu od četiri miliona evra bilo potrebno 28 utakmica, 14 golova i dve asistencije uz 1.262 minuta do odlaska u Ajntraht iz Frankfurta, dok je Rajković dostigao sumu od tri miliona evra posle cele sezone provedene na golu. U trenutku potpisa za Makabi iz Tel Aviva, imao je 37 utakmica i 3.285 minuta na terenu.

Obojica su otišla "tik" pre 20. rođendana.

Izvor: MN PRESS

U ostalim slučajevima u kojima bi mogle biti prepoznate sličnosti, Crvena zvezda ostvarila je daleko niže prihode, koji bi teško mogli da opravdaju eventualne transfere trojice "nominovanih". Mančester siti odveo je braću Ivana i Luku Ilića za dva i po miliona evra, 300 hiljada manje dala je Valensija za Uroša Račića, Aleksa Terzić otišao je u Fiorentinu za 1,7 miliona evra... dok je slučaj Luke Jovića do danas ostao najdrastičniji primer pogubnog poslovanja kluba koji je uveliko bio na ivici bankrota, u milionskim dugovima.

Bez obzira na to da li će sezona 2019/20 biti prekinuta, nastavljena po skraćenom sistemu ili dovršena sa punih 11 takmičarskih dana, sedam prvenstvenih uz tri runde Kupa, vrednost Gavrića, Nikolića i Petrovića nastaviće da raste svaki put kada ih trener Stanković bude poslao na teren, kako na utakmici, tako i na treningu. 

Uz mnogo kvalitetnog rada, idealno birana pojačanja i malo sreće, najbolji među njima mogao bi da postavi i novi klupski rekord pred kraj kvalifikacija za sezonu 2020/21, ali ni tada - ne bi bila reč o jedinom mogućem izvoru finansiranja kluba, kako se to uglavnom u javnosti predstavlja.

Novac koji namerava da zaradi kako bi preživeo, klub je u prethodne dve sezone već potrošio na one koji su potom postali zamene trojice Stankovićevih "beba", ali i još nekolicine "starosedelaca" na svojim pozicijama, poput Milana Rodića, Miloša Degeneka, Dušana Jovančića, Milana Pavkova, itd.

Izvor: MN PRESS

Inicijativa za prodaju trojice mladih igrača stigla je posle tri uzastopne sezone u Ligi Evrope i Ligi šampiona, kojima je obezbeđen prihod od nekoliko desetina miliona evra od premija i prodaje ulaznica.

Samo na obeštećenja, plata i premija, Crvena zvezda je u takmičarskim sezonama 2018/19 i 2019/20 potrošila 10,8 miliona evra na "povratnika" Ričmonda Boaćija, Matea Garsiju, Mirka Ivanića, Radživa van La Paru, Gorana Čaušića, Tomanea, Erika Jirku, Žonatana Kafua i Lorenca Ebisilija.

Radilo se i radi uglavnom o epizodistima sa enormnim primanjima, poput plate od 600.000 evra bez bonusa, za koju je Van La Para nastupao od avgusta do marta i odigrao 718 minuta.

Da bi zagarantovane zarade mogle lako da dupliraju sumu potrošenu na transfere plejade beskorisnih stranaca, bez trunke potencijala na tržištu igrača, svedoči i primer Žandera. Njegova plata od 240.000 godišnje bila je viša od obeštećenja od 200.000 evra.

Većina ovih igrača otišla je ili će otići sporazumnim raskidima ugovora sa klubom, kojem potom neće preostati ništa drugo nego da proda najtalentovanije igrače pre pune sezone u Crvenoj zvezdi.

Utoliko, Terzić je obavestio javnost da su u borbi za opstanak kluba Njegoš, Veljko i Željko praktično morali da odu, a da je pitanje samo kome i za koliko. Do tada, nosiće crveno-beli dres i pokušati da ostvare što više za malo vremena koliko im je preostalo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC