• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi-dan: Bio je to najvažniji gol u istoriji Barselone, a da nisu ni znali

Autor Milutin Vujičić

Ovako je počela da se piše istorija...

 Leo-Mesi-prvi-gol-za-Barselonu-1.-maj-2005.-godine-protiv-Albasetea Izvor: Guliver/Luis Bagu/Getty Images

1. maj je poseban dan za navijače Barselone.

Na današnji dan, prije tačno 15 godina, Lionel Mesi postigao je svoj prvenac u dresu Barselone, a malo ko je u tom trenutku pomislio da svjedoči stvaranju istorije, pošto je za deceniju i po omaleni Argentinac ispisao najvažnije stranice u istoriji kluba sa "Nou Kampa".

Možda će vas zanimati

Bilo je to 34. kolo Primere u sezoni 2004/05 kada je Leo Mesi, tada 17-godišnjak sa etiketom "vunderkinda", noseći broj 30 na leđima,otpočeo svoj nevjerovatni niz...

Debitovao je u oktobru kod Franka Rajkarda, kada je ušao u igru protiv Espanjola, a sudbina je htjela da prvi klub kome će postići gol, šest mjeseci kasnije, bude Albasete, s tim da je dva puta morao da se upiše u strijelce da bi se našao na semaforu.

Mesi je pri vođstvu Barselone od 1:0 ušao u igru u 87. minutu umesto Samuela Etoa, da bi odmah na pas Ronaldinja postigao svoj prvi gol u plavo-bordo dresu.

Međutim, sudija je pokazao da je u pitanju ofsajd, i poništio je njegov prelijep lob preko golmana Albasetea, međutim samo dva minuta kasnije ispunio je dječački san. Ronaldinjo je riješio da tog dana "počasti" svog nasljednika, pa mu je samo stotinak sekundi kasnije dodao loptu, a Mesi je OPET probao lob preko Rafaela Valbuene i pogodio - ovoga puta iz regularne pozicije.

Barsa Albasete
Izvor: YouTube/Raheem Comps

Skoro 14 godina kasnije - proslavio je svoj 400. ligaški gol za Barsu, a ovog 1. maja slavi 15 godina od prvenca u dresu svog omiljenog kluba u kome će, vjerovatno, završiti karijeru.

Od prvog gola davne 2005. godine - njegova statistika je samo nastavila da se uvećava. Naredne sezone postigao je osam golova, pa 17 i 16, da bi potom prešao na "nenormalne" brojke koje i dan-danas drži i ne dozvoljava da "padnu".

KO JE NAJVIŠE STRADAO?

Mesi je do sada postigao golove protiv 78 klubova (!?), a najviše je dao Sevilji (37), Atletiku (31), Valensiji (28), Real Madridu (26), Espanjolu (25), Bilbaou (24), Betisu i Osasuni (23), Levanteu (22)...

Deceniju i po kasnije - Mesi u dresu Barselone ima čak 627 golova na 718 mečeva i status jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

Drži brojne rekorde, a pomenućemo da je blizu i obaranja i onog Peleovog po broju golova u dresu jednog kluba i za to mu nedostaje tek 16 pogodaka, što bi možda i ostvario da sezona nije prekinuta zbog pandemije korona virusa.

Klub je podigao na drugi nivo i donio mu deset šampionskih pehara u La Ligi, šest trofeja Kupa Kralja i četiri Lige šampiona.

U svojoj ličnoj kolekciji ima i pet "Zlatnih lopti".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC