• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogo je "krivaca" za neuspjehe - od genetike preko žaba do "kralja popa"!

Autor Dragan Šutvić

"Nismo ispoštovali dogovor iz svlačionice" je prošlost - ima daleko blistavijih izgovora zbog neuspjeha. Evo ih!

 Fudbal izgovori zbog neuspjeha Izvor: Robert Cianflone/Getty Images AsiaPac

Ne prođe prvenstveno kolo na našim prostorima a da ne čujemo klasične fraze nakon poraza poput "protivnik je više želio pobjedu", "sreća nije bila na našoj strani" ili super-klasični izgovor - "nismo ispoštovali dogovor iz svlačionice".

Međutim, širom planete, u izjavama kako igrača, tako i trenera, zabilježeni su mnogi "ekstremni slučajevi", a mi vam donosimo listu od deset možda "najgorih" opravdanja zbog neuspjeha na zelenom terenu.

Možda će vas zanimati

Sve je do genetike

Reprezentacija Škotske je u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine u Rusiji zauzela treće mjesto u kvalifikacionoj grupi, iza Engleske i Slovačke, koja kao najlošija drugoplasirana selekcija nije izborila mjesto u baražu.

Selektor Škota Gordon Strahan neuspjeh je pripisao – genetici, obrazloviši to riječima da je "njegova ekipa bila najniža u kvalifikacionom ciklusu". Nije ta priča prošla, naravno, kod evropskih medija koji su ga odmah podsjetili da je niža ekipa od njegove, Španija, osvojila tri velika turnira zaredom: 2008, 2010. i 2012. godine.

Žabe su krive za sve

Na Svjetskom prvenstvu 2006. godine "crvena furija" je tokom takmičenja u grupnoj fazi deklasirala Ukrajinu rezultatom 4:0. Ukrajinski defanzivac Vladislav Vaščuk pravdao je neuspjeh sljedećim riječima:  "Kreket žaba u blizini hotela je bio preglasan pa nismo mogli da se naspavamo noć prije utakmice"…

Lopte "vragolani"

Davne 1998. godine legenda Liverpula Keni Dalgliš je sjedio na klupi Njukasla. 25. januara njegova ekipa je u FA kupu igrala protiv niželigaša Stivenidža i na gostovanju se nije proslavila (1:1), a Dalgliš je za neplanirani remi okrivio – lopte koje su previše odskakale!

Shodno tom neriješenom rezultatu, dva tima su ponovo morala da odmjere snage, a u revanšu u Njukaslu je bilo 2:1 za "svrake". Njukasl je nakon toga dogurao do finala, u kojem je poražen od Arsenala (2:0). Ko zna, možda su i tad krive bile lopte…

"Lopte su bile prelagane"

Problem sa loptama imao je i Pep Gvardiola, i to u oktobru 2017. godine, kada je Mančester siti tek nakon penala eliminisao Vulverhempton iz daljeg takmičenja u Liga kupu. Za 120 minuta igre, "građani" nisu uspjeli da poentiraju i riješe meč, a nekadašnji kapiten Barselone je vjerovao da su razlog tome – prelagane lopte. Šta bi tek pričao da je njegova ekipa tad ispala…

Sivilo u sivom

U aprilu 1996. godine, Mančester junajted, koji je tad trenirao ser Aleks Ferguson, šokantno je zaostajao čak tri gola za Sautemptonom na gostovanju. Meč je na kraju završen rezultatom 3:1, a Fergi je imao spreman izgovor: "Krivi su sivi dresovi koje smo nosili, igrači međusobno nisu mogli da se raspoznaju!"

A, gdje su linije?

Za vrijeme mandata na klupi Vest Hema, hrvatski strateg Slaven Bilić je nakon jednog neuspjeha svoje ekipe naveo da je – bilo teško igrati jer su linije koje označavaju kraj terena bile "skoro iste boje kao i teren". Rekao je tada: "Igrači nisu znali gdje je kraj terena i to je psihološki negativno uticalo na njihov nastup".

Nedovoljno skupljača lopti

Kakva bi ovo lista bila da se na njoj ne nađe "Posebni" – Portugalac Žoze Murinjo.

U avgustu 2011. godine igrao se Superkup Španije između Reala i Barselone. Prvi meč, igran u prestonici, završen je rezultatom 2:2, iako je Murinjov tim dva puta bio u rezultatskoj prednosti. Tri dana kasnije odigran je revanš na Nou Kampu a rezultat se kretao na isti način…

Dva puta je Blaugrana bila u prednosti, dva puta su se Murinjovi Los Blankosi vraćali uz zaostatak od jednog gola nakon 45 minuta, ali ništa nisu mogli da učine nakon što je u 88. minutu Mesi poentirao za 3:2 i trofej.

"Ispalio" je Portugalac poslije meča: "U drugom poluvremenu nije bilo dovoljno skupljača lopti!"

Ispali iz lige zbog Majkla Džeksona!

Kada je pakistansko-američki milijarder Šahid Kan odlučio da kupi engleski Fulam, jedna od prvih stvari koju je učinio bilo je – uklanjanje statue "kralja popa" sa Krejven Kotidža, koju je postavio Kanov prethodnik Mohamed Al-Fajed. Na kraju Kanove prve sezone u Fulamu, klub je ispao iz lige, a Al-Fajed nije propustio priliku da naglasi da je ekipu stiglo Majklovo prokletstvo…

A da je probao sa igricom FIFA?

Tri kardinalne greške u meču sa Njukaslom iz 1997. godine uzdrmale su poziciju Livepulovog golmana Dejvida Džejmsa kada je u pitanju reprezentacija. Izgovor za katastrofalan nastup bile su – video igrice, konkretno Tekken 2 i Tomb Raider, koje su mu, kako je govorio tad, potpuno okupirale misli.

Na kraju, nije se našao ni na spisku reprezentativaca za nastup na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine (prednost su dobili Dejvid Simen, Najdžel Martin i Tim Flauers). Da je, možda, probao sa igricom FIFA…

"Grube čarape"

Igralo se Evropsko prvenstvo 2004. godine kada je Italija remizirala bez golova sa Danskom. Kristijan Panući za kiks je okrivio – čarape!

"Bile su pregrube za nošenje!" Nedugo kasnije, usprotivio mu se saigrač, Đenaro Gatuzo, koji je stav potkrijepio sljedećom rečenicom: "Kenijci trče kilometre i kilometre bosi, pa im nije ništa!"

Da li imate još neki primjer?

Pišite nam u komentarima!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC