• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako hoćete rušite San Siro: Nije kulturna baština

Autor mondo.rs

Stadion u Milanu ima dozvolu za rušenje...

 Ako hoćete rušite San Siro: Nije kulturna baština Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Došlo je vreme da se stadion San Siro ili "Duzepe Meaca", kako želite, renovira ili sruši i sagradi novi fudbalski objekat.

Prepreka za tako nešto nema, saopštila je Regionalna komisija za kulturni baštinu Lombardije. Prema ovoj organizaciji stadion San Siro nema nikakvu "kulturnu važnost".

Možda će vas zanimati

Prethodnih meseci utvrđivalo se da li je poznati milanski stadion, na kojem igraju Milan i Inter, kulturna baština ili je samo arhitektonsko delo be preterane istorijske važnosti. "La Republika" prenosi da će dva kluba sigurno dobiti zeleno svetlo za preuređenje objekta.

San Siro je otvoren 19. septembra 1926, a tokom bogate istorije renoviran je i proširivan čak četiri puta – 1935, 1955, od 1987. do 1990. i od 2015. do 2016. Upravo zbog novog izgleda stadion je izgubio važnost za kulturu, jer je modernog dizajna i nije bilo mnogo elementa da se kao baština zaštiti zakonom.

Na najvećem stadionu u Milanu igrane su utakmice dva Svetska i jednog Evropskog prvenstva. Na Mundijalu 1934. odigrana su tri meča, od kojih je jedno polufinala između Italije i Austrije (1:0). Na šampionatu 1990. čak šest mečeva je igrano na San Siru, od kojih je pet odigrala selekcija Nemačke, dok su u Argentina i Kamerun otvorili prvenstvo.

San Siro je jedan od 29 evropskih stadiona sa dozvolom od pet zvezdica UEFA. Na njemu je dva puta igrano finale Lige šampiona.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC