• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragična sudbina globtrotera: Ko je bio Miljan Mrdaković?

Autor Milutin Vujičić

Snažan, robustan napadač, koji je na leđima držao i po dvojicu čuvara, završio je šarenu karijeru prije tri godine. Proputovao je "pola svijeta", a nažalost oduzeo je sebi život u 38. godini.

 Ko-je-bio-Miljan-Mrdakovic-samoubistvo-fudbaler-OFK-Beograd-najnovije-vijesti Izvor: MN PRESS

Užasna vest stigla je ovog jutra - poznati srpski fudbaler Miljan Mrdaković (38) ubio se iz pištolja u svom domu na Zvezdari, a za sada nema informacija koji su razlozi prethodili tom činu.

Do samoubistva je došlo u iznajmljenom stanu u kom je živio sa djevojkom, a iza sebe ostavio je sina Uroša (15), talentovanog fudbalera koji nastupa za OFK Radnički iz Niša. Prije samo tri dana pojavila se informacija da se za njega interesuju "vječiti", do kojih njegovih otac nije dogurao u profesionalnoj karijeri...

Možda će vas zanimati

Miljan Mrdaković je rođen 6. maja 1982. godine u Nišu gdje je i počeo da se bavi fudbalom.

Primijetili su ga rano skauti Partizana, ali ga je Anderleht "ukrao" još kada je imao 16 godina i krenulo je njegovo putešestvije širom svijeta počevši od Belgije, što je najveći i utisak njegove skoro dvodecenijske fudbalske karijere.

"Mrdak" nije uspio da debituje za prvi tim Anderlehta, igrao je za rezerve i mladi tim, išao je na pozajmicu u Endraht, da bi njegov proboj konačno počeo u dresu OFK Beograda.

U sjajnoj generaciji "romantičara" (Baša, Bajalica, Tošić, Ivelja...), kod trenera Dragoljuba Bekvalca, oduševio je u sezoni 2002/03 kada je postigao čak 20 pogodaka i vodio OFK Beograd do treće pozicije na tabeli, a sebi je zaradio novi izlazak u inostranstvo.

Otišao je u Gent, raskinuo ugovor poslije nekoliko meseci, pa se opet vratio u OFK Beograd koji mu je bio druga kuća, pošto je u ovom posrnulom klubu završio karijeru 2017. godine.

U međuvremenu je Mrdaković, koji je uvek bio poznat kao robustan i korpulentan napadač, čije je mjesto uvijek bilo u šesnaestercu, sa bar jednim čuvarom na leđima, stekao ugled "fudbalskog nomada" koji je često mijenjao klupske boje.

Uz nekadašnjeg saigrača Andriju Kaluđerovića iz OFK Beograda, smatra se za jednog od najpoznatijih srpskih "globtrotera" pošto je nastupao za čak 20 klubova u karijeri.

Zanimljivo, dok je igrao na Kipru, bio je 17. najbolji strijelac Evrope pošto je postigao bio 21 gol u sezoni.

Samo je plavo-bijele boje kluba sa Karaburme oblačio više od jedanput, pa je tako pored pomenutih klubova nastupao i za Austriju Salcburg, Metalist Harkov, Makabi Tel Aviv, Vitoriju Gimaraeš, Šandong Luneng, Apolon Limasol, Etnikos Aknu, AEK Larkanu, Đangsu, Enosis, Veriju, Tampines, Levadijakos, Vojvodinu, Agrotikos i Rad.

Izvor: MN PRESS

Ni u jednom od ovih klubova nije spojio duže od jedne sezone, bio je u stalnoj potrazi za novim izazovima, a najbolje se osjećao u dresu Limasola i OFK Beograda.

Kao detalj iz karijere koji će se uvijek pamtiti jeste i prilika koju mu je Miroslav Đukić dao na Olimpijskim igrama 2008. godine, kada ga je pozvao kao jednog od trojice "veterana", koji su dozvoljeni na ovom takmičenju.

Došao je u Peking motivisan, uz još dvojicu starijih Aleksandra Živkovića i Vladimira Stojkovića, ali nije uspio da pomogne Srbiji da ostvari značajniji rezultat.

Nastupio je na sve tri utakmice (Australija, Obala Slonovače i Argentina), a postigao je i pogodak na utakmici protiv afričke selekcije, međutim Srbija nije uspjela da izbjegne poraz (4:1). Mrdaković je ostao u Kini poslije tog turnira jer ga je pozvao sadašnji selektor Ljubiša Tumbaković, a u ono vrijeme trener Šandonga.

Tri godine kasnije pomirio se sa Vladimirom Petrovićem Pižonom, koji ga je izbacio iz mlade reprezentacije 2003. godine, poslije jednog sukoba poslije meča sa Azerbejdžanom.

Izvor: MN PRESS

"Možda nije trebalo da se upuštam u javne polemike sa njima, ali jednostavno nisam mogao da dozvolim da meni koji sam ostavio dubok trag u našem fudbalu lekcije dijele golobradi mladići koji u nogama nemaju ni dvije odigrane sezone. To je više nego neukusno. Shvatam igračevu ljutnju zbog neigranja, međutim, ako i ubuduće budu tako gnevno reagovali od fudbala će ostati samo 'prepucavanja'. Ne očekujem od Mrdakovića da mi se izvini, no to ne znači da ga ubuduće neću pozivati. Nisam zlopamtilo, u pitanju su mladi momci koji tek treba da igraju i zarad njihovog dobra trebalo bi da se uozbilje i disciplinuju", rekao je tada Petrović.

Da zaista nije zlopamtilo potvrdio je 2011. godine pošto je uputio poziv Mrdakoviću da igra za Srbiju na prijateljskim mečevima protiv Južne Koreje i Australije.

Tada su šansu dobili mnogi, poput Jovana Damjanovića, Branislava Jovanovića i Dušana Petronijevića, a pozvan je i Miljan Mrdaković koji je na kraju morao da se zahvali, pošto je doživio povredu i time je propustio da obuče dres Srbije van Olimpijskih igara.

Fudbalsku karijeru završio je 2017. godine u dresu OFK Beograda, a nije poznato čime se bavio nakon što je "okačio kopačke o klin".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC