• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TAJNA MUNDIJALA 1994: Ameri namještali da se ne plasiraju "teroristi"!

Autor Milutin Vujičić

Navodno, Sjedinjene Američke Države nisu željele da na njihovom tlu fudbal igraju tri "terorističke reprezentacije", kako su ih oni nazivali.

 Mundijal 1994 - Amerikanci namještali da ne igrjau irak, Iran, Sjeverna Koreja Izvor: Guliver/ Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images

Odluka da se Svjetsko prvenstvo 1994. godine održi u Sjedinjenim Američkim Državama bio je jedan od najboljih poteza u istoriji FIFA, pošto je taj Mundijal privukao najviše gledalaca, a istovremeno ostvario najveći profit.

Ipak, skoro tri decenije kasnije "isplivali" su detalji koji govore da su Amerikanci imali i posebne zahtjeve zbog politike, a koje je FIFA morala da im ispuni.

Možda će vas zanimati

Rumunski sudija Jon Kračinesku, jedan od najboljih arbitara devedesetih, ekskluzivno je za "Digi sport" otkrio detalje zbog kojih je potpuno neočekivano propustio Mundijal u SAD, a samo godinu dana kasnije vodio je finale Lige šampiona.

Kračinesku je ispričao da ga je UEFA u to vreme izuzetno cijenila, bio je među najbolje rangiranim sudijama svijeta, ali su potom došli finalni turniri kvalifikacija u Aziji.

"Ovo je prvi put da govorimo o ovoj temi... Bio je jedan posmatrač suđenja iz Francuske kada sam vodio mečeve finalne runde kvalifikacija u Aziji za Mundijal", kazao je Kračinesku.

"Bilo je nas petorica sudija iz Evrope i šest timova na turniru. Samo dva tima mogla su da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama", dodao je Rumun i pojasnio da su to bili Saudijska Arabija, Južna Koreja, Japan, Iran, Iran i Sjeverna Koreja.

"Došao je kod nas i rekao 'Slušaj, bez terorista u Americi'. To je značilo da ne smiju da se plasiraju Iran, Irak i Sjeverna Koreja".

Izvor: Guliver/Michael Kunkel/Bongarts/Getty Images

Jasno je kakve političke odnose SAD ima sa tim zemljama, a na kraju se ni jedna od ovih reprezentacija nije kvalifikovala, zauzeli su tri posljednje pozicije. Kračinesku je sudio u porazu Sjeverne Koreje od Saudijske Arabije (2:1) i Južne Koreje (3:0), odnosno pobjedi Iraka nad Iranom (2:1).

"Kada sam vodio posljednji meč između Južne i Sjeverne Koreje posmatrač suđenja mi je rekao da je Sep Blater (predsjednik FIFA prim. aut.) na tribinama", navodi Kračinesku.

Tada sam rekao posmatraču da ako je gospodin Blater zaista tu - neka ustane dok sudim da ga vidim. I zaista je ustao. Tako sam i dobio odgovor da zato što sam ga natjerao da ustane - zato nisam bio na Svjetskom prvenstvu 1994. godine. Drugog objašnjenja nemam!", rekao je rumunski sudija koji se ubrzo poslije toga i penzionisao i sada radi kao stručni konsultant.

Vjerujete li u ovu priču i da li je SAD zaista uticala na to ko će igrati na Mundijalu?

Pišite nam u komentarima.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC