• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada smo upoznali Holanda: Devet komada Hondurasu, a bilo mu malo!

Autor Dušan Ninković

Danas nosi dres Borusije, bio je sjajan u Salcburgu, ali ga je proslavila reprezentacija.

 Erling-Braut-Holand-Norveska-Honduras-12-0-devet-golova-na-jednom-mecu Izvor: Trond Tandberg/Getty Images Europe, Getty Images/Trond Tandberg

Pre tačno godinu dana, ceo fudbalski svet je čuo za Erling Braut Holanda, mladog Norvežanina koji mreže trese kao od šale. Danas je zvezda, ali je tada bio prilično anoniman.

Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, ono koje je Srbija osvojila 2015. godine, lepa je prilika da se svetu predstave talenti. Mnogi naši igrači su zablistali na njemu, a isto je uradio i Holanda, uz mnogo lošiji rezultat njegove selekcije.

Možda će vas zanimati

Na prethodnom izdanju turnira, Norveška je bila u grupi sa Urugvajem, Novim Zelandom i Hondurasom. Možda vam deluje da je grupa previše laka, ali Norvežani nisu uspeli da je prođu.

Porazi u prva dva kola grupe eliminisali su ih iz daljeg takmičenja, a onda je preostalo samo da se oproste protiv Hondurasa. Holand je to uradio na spektakularan način, sa devet postignutih golova!

Tresao je mrežu u 7, 20, 36. i 43. minutu, od čega je ovaj treći pogodak bio sa penala. Pauza, petnaest minuta, poluvreme, pa nastavak serije. Novi golovi u 67, 77, 88. i 90. minuu meča. Konačnih 12:0 za Norvežane i devet golova momka koji je danas sila u Bundesligi.

Bio je to dan kada smo sa mnogo pažnje ''osvežavali'' stranicu, kako bismo videli gde će se čudo od deteta zaustaviti.

Informacije su počele da pristižu kasnije. Sin je legendarnog fudbalera, otac mu je nosio dres Mančester sitija, rođen je na teritoriji Engleske, ali se nikada nije pominjalo da će igrati za njih... Pa onda još neke, poput one da je šansu u seniorskom fudbalu zaslužio kod Ole Gunar Solskjera.

Nestvarnu formu sa tog turnria, Holand je lako prebacio na klupski nivo. Austrija mu je bila mala, a u dresu RB Salcburga je tresao mreže kao da godinama to radi. Ukupno, za jesenju polusezonu, 22 nastupa i čak 28 pogodaka!

Usledila je selidba u Dortmund, a mnogi su mislili da tamo neće moći da dominira. Prevarili su se. Za sada je odigrao 14 mečeva u dresu ''Milionera'' i postigao 13 golova.

Svoj ''drugi rođendan'' Erling Holand proslavlja danas. Godinu dana nakon što je ''uništio'' momke iz Hondurasa, pokazuje svetu da bi mogao da bude jedan od najboljih fudbalera svog vremena, a možda čak i u istoriji. Sve je krenulo tako bezazleno, na turniru reprezentacija do 20 godina.

Inače, tih devet pogodaka su bili jedini koje je postigao na prvenstvu. Bili su mu dovoljni da bude najbolji strelac takmičenja, a kada je posle meča upitan da li je oduševljen svojim rezultatom, odgovorio je da je bilo prostora i za deseti gol. Mentalitet šampiona.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC