• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Galaksi imao pravo da raskine s Kataijem? MONDO je pitao o pravilu

Autor Milutin Vujičić

Mnoge fudbalere su "koštale" društvene mreže, ali nikoga kao Aleksandra Kataija. "Magiko" je ostao bez ugovora u Los Anđelesu zbog rasističkih objava svoje supruge. Da li je to bilo pravedno ili ne?

 Da li je Galaksi imao pravo da raskine s Kataijem? MONDO je pitao o pravilu Izvor: MN PRESS

/autor: Milutin Vujičić, MONDO/

"Američki san" fudbalera Aleksandra Kataija završen je neslavno.

Povremeni reprezentativac Srbije od petka popodne je slobodan agent pošto se rastao sa klubom iz Los Anđelesa, a sve zbog društvenih mreža. Kataija su raskida ugovora sa Galaksijem koštale "rasističke i uvredljive objave" na Instagram profilu - i to onog koji ne pripada njemu.

Možda će vas zanimati

Sve se odigralo vrlo brzo i rešeno je u roku od 48 sati. Supruga srpskog fudbalera Tea Katai okačila je na svoj Instagram nalog sporne poruke posvećene protestima u SAD. Već danima unazad demonstranti su na ulicama zbog toga što je policija ubila afroameričkog građanina Džordža Flojda, a Tea Katai izazvala je gađenje svih zbog poruka poput "pobij go**a bre".

Ukratko, obrisani "storiji" brzo su stigli do navijača, potom do medija i kluba, zbog čega je Galaksi prvo najavio razgovor sa svojim igračem koji se ubrzo i izvinio za potez svoje supruge.

Samo 24 sata kasnije dočekali smo epilog - L.A. Galaksi objavio je u vrlo kratkoj poruci na svojim nalozima na mrežama da se rastaje sa Aleksandrom Kataijem, pa iako nije naveden konkretan razlog zbog čega su se odlučili na ovaj potez, lako se može izvesti zaključak da je baš zbog objava njegove supruge i pritiska navijača koji su tražili "otkaz" za Srbina.

Nije mu poručeno čak ni čuveno "hvala na dosadašnjem trudu i srećno", čak ni iz kurtoazije.

Ipak, da li je Galaksi imao pravo da raskine ugovor sa Kataijem zbog nečega što nije njegov prekršaj, odnosno da li su možda prekršili pravila?

Ovo je pitanje koje su mnogi navijači postavili na društvenim mrežama. Neki čisto zbog toga što bi želeli da pravda bude zadovoljena, a drugi prosto jer smatraju da je Galaksi prenaglio u pokušaju da sačuva sopstveni imidž u vreme nereda u SAD.

Odgovor je vrlo jasan - Galaksi nije otpustio Aleksandra Kataija zbog komentara njegove supruge, nego je došlo do sporazumnog prekida saradnje.

I to je veoma bitna razlika…

"Los Anđeles Galaksi nije mogao da raskine ugovor sa igračem jednostrano niti krivicom igrača, zato što za to nije postojao nijedan pravni osnov! Sporazum je volja dve strane i treba poštovati odluku obe strane", kazao je predsednik domaćeg Sindikata fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica u kratkom razgovoru za MONDO.

Nisu poznati uslovi po kojima je došlo do dogovorenog prekida saradnje, ali nije nemoguće da je Galaksi ponudio Kataiju isplatu preostalog dela ugovora samo kako bi se rastali.

Ili bar veći deo, što nije malo, pošto je nezvanično imao godišnju platu od oko 1,2 miliona dolara.

"Magiko" iz Srbobrana je u Los Anđeles stigao pre samo nekoliko meseci i dogovorio dvogodišnju saradnju (uz opciju produžetka na još jednu sezonu), a rastanak je usledio posle samo dve odigrane utakmice, što je i posledica pandemije korona virusa koja je stopirala MLS.

Izvor: MN PRESS

Galaksiju je u ovom trenutku najvažnije bilo da sačuva ugled brenda i da ne dozvoli da rasistički skandal, čak iako ne potiče od njihovog fudbalera nego supruge, nimalo ne ukalja poziciju kluba u izuzetno delikatnom trenutku za američko društvo, gde se baš svaki potez meri. Takođe, nije samo do kluba, nego i vlasnika, a to je u slučaju Galaksija čuveni milijarder Filip Anšuc (AEG).

Katai nije prvi fudbaler koji se našao u centru rasističkog skandala, pamtimo i ispade Terija ili Suareza, i to ne njihovih supruga, ali su to uglavnom bili "izolovani incidenti".

Kada je u sve upletena politika i svetski poznati događaj kakvi su protesti širom države zbog ubistva Džordža Flojda, tada se ulozi podižu, pa je i Galaksiju verovatno bilo prihvatljivije da pokaže odlučnost raskidom ugovora, nepravedno prikazanim kao "otkaz".

"Društvene mreže su vrlo često zamka i velika opasnost za sve ljude, naročito za ljude koji se bave javnim poslom kao i za članove njihovih porodica", kazao je Poledica.

"I ova situacija treba svima da bude velika škola da vode računa šta objavljuju i šalju u etar".

View this post on Instagram

A post shared byAleksandar Katai(@aleksandarkatai) on

Nema sumnje da će primer Aleksandra i Tee Katai ući u "udžbenike digitalnog marketinga" pošto su srpskog fudbalera gluposti sa Instagrama zauvek "zatvorile vrata" Los Anđelesa, najverovatnije i svih ostalih drugih klubova MLS.

Ipak, Katai verovatno neće dugo biti bez kluba pošto ga zovu iz Azije i Evrope, između ostalog i kluba u kom je igrao najbolji fudbal u životu - Crvene zvezde.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC