• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan je brz: Crno-bijeli sprinteri i golobradi "džoker"

Autor Nebojša Marković

Partizan želi da se plasira u šesto uzastopno finale Kupa Srbije.

 Partizan-odakle-preti-opasnost-za-Zvezdu-Asano-Markovic-Stevanovic-Sadik-Suma-vjeciti-derbi-Kup Izvor: MN PRESS

/piše: Nebojša Marković/

Dva "vječita" derbija ove sezone su već odigrana i Partizan je u oba uspio da ostane nesavladan bez primljenog gola. Pobjeda 2:0 i remi 0:0 donijeli su određenu satisfakciju, ali pogled na tabelu Superlige čini da ta satisfakcija velikom brzinom iščezne.

Crvena zvezda je po treći put uzastopno postala šampion Srbije i zbog toga će važnost polufinalnog okršaja u nacionalnom kupu biti još veća.

Možda će vas zanimati

Partizan u 200. takmičarskom okršaju protiv Zvezde (162 u prvenstvu, a biće ovo i 38. u kupu) želi da se po šesti put uzastopno plasira u finale Kupa Srbije i produži rivalov post bez tog trofeja, ali i bez duple krune. Takođe, želi da ostvari novu pobjedu u Kupu nad Zvezdom, poslije pobjeda u finalima 2017. i 2019.

Ipak, pred sam meč na stadionu u Humskoj, stekao se utisak da će trener Partizana Savo Milošević imati najviše dilema oko odabira napadačke četvorke. Pitanje je odakle bi mogla da prijeti najveća opasnost po gol Zvezde i za koju kombinaciju napadačkog kvarteta će se odlučiti.

Brzina po bokovima

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Jedan od glavnih aduta crno-bijelih i tokom jeseni bila je hitrina i prodornost po bokovima. U Miloševićevoj klasičnoj 4-2-3-1 važnost krila očekivano dolazi do izražaja, a i sada je za očekivati da će fokus biti na brzini koja bi mogla da naškodi bekovima Zvezde.

Lazar Marković je poslije višemjesečne pauze sada ponovo zdrav i spreman da pomogne, iako njegov izbor odluka na terenu često zna da ometa njegovu prirodnu brzinu.

Sa druge strane, Takumi Asanu je pauza zbog korona virusa očigledno prijala. Imali smo prilike da vidimo kako je u svom domu praktikovao na jogi, a slučajno ili ne, Japanac je izgledao osvježeno. U meču protiv Mladosti, na primjer, bila je očigledna konkretizacija u njegovoj igri i želja da se igra direktnije prema golu protivnika.

Imajući u vidu da je Marković odmarao poslije meča u Surdulici i da nije igrao u ligi, čini se da Milošević planira da ga u derbiju iskoristi na desnom krilu od prvog minuta.

Enigma iza špica

Izvor: MN PRESS

Veliko pitanje koje će biti pred Savom Miloševićem jeste ko će igrati između Asana i Markovića i šta očekivati na tom mjestu. Dosta je nedoumica oko Sejdube Sume i njegove eventualne uloge. Odigrao je tek jedno poluvrijeme od nastavka sezone i teško je utvrditi koliko je spreman. Kada je u formi i raspoložen, navijači Partizana ne brinu i on je zaista igrač koji jednim potezom može da riješi meč. Vidjeli smo, uostalom, to i na prvom ovosezonskom derbiju.

Međutim, koliko god bi njegova nepredvidivost mogla da donese dobro, toliko može i da ne donese ništa konkretno. Na Miloševiću je da procijeni da li će možda Bibras Natho morati da pređe na tu ofanzivniju poziciju, a iza sebe ostavi prostor za Zdjelara i Šćekića.

U tom slučaju bi Partizan dobio igrača na mjestu polušpica koji zna odlično da sarađuje sa krilnim igračima. Nathova najbolja uloga jeste sa razlogom na sredini terena, nešto dalje od šesnaesterca rivala, ali postoji mogućnost da Suma ostane na klupi, pa da glavni kreator bude iskusni Izraelac.

Džoker zvani Fića

Mnogi navijači Partizana će priželjkivati Filipa Stevanovića u startnoj postavi, ali za sada se čini da je to manje vjerovatna opcija. Mladi Stevanović je izvanrednom partijom protiv Spartaka praktično sam pokušao da savlada rivala, dok je u meču protiv Mladosti napravio dar-mar kada je ušao u igru u poluvremenu, postigavši gol i stvorivši još par prilika za saigrače.

Njegov dribling i odlična igra sa obje noge ga čine igračem koji je brzo postao miljenik navijača, naročito kao golobradog tinejdžera koji je ponikao u mlađim kategorijama kluba.

Možda baš njegova lucidnost i mladalačka hrabrost sa klupe budu džoker Sava Miloševića, koji će moći da promijeni tok meča u potrebnom smjeru.

Problem u napadu

Izvor: MN PRESS

Napadačku četvorku u formaciji 4-2-3-1 kompletiraće Umar Sadik kao jedini pravi napadač, a imaće i na mnogo pitanja da odgovori na terenu. Nije u dobroj formi, od ponovnog nastavka sezone je postigao samo jedan gol i to iz penala koji je trebalo da izvede Natho.

Još veći problem je što iz igre ne uspijeva da svojom kretnjom pozicionira sebe u prave prilike, a i kada uspije da umakne, Nigerijac ne uspeva da finišira na najbolji mogući način. Prošle jeseni smo vidjeli zbog čega u Partizanu nisu imali dilemu hoće li otkupiti njegov ugovor, ali partije ovog proljeća nisu na tom nivou.

Derbi, fraza ili ne, zaista zna da bude inspirativan meč i možda Sadik baš u najvećem protivniku pronađe ono što mu je potrebno da ga se protivničke odbrane ponovo plaše.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC