• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer liga uvodi rasne kvote za trenere?!

Autor Pavle Knežević

Igrači vrše presiju na klubove u ime jednakosti

 Premijer-liga-uvodi-rasne-kvote-strucni-stab-da-ima-makar-jedna-manjina-fudbal-Engleska Izvor: LAURENCE GRIFFITHS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Igrači Premijer lige žele da svaki klub ima bar jednog trenera koji je "crnac, Azijac ili etnička manjina" (Black, Asian or ethnic minority – BAME) u stručnom štabu prvog tima.

Ovako bi se sledio primer Fudbalskog saveza Engleske (FA), koji je odredio barem jednog BAME trenera za svaku nacionalnu selekciju. Engleski mediji pišu da su se već održali neformalni razgovori između Premijer lige i FA, a predlog podržavaju mnogi uticajni igrači.

Možda će vas zanimati

FA je ovu politiku uvela pre dve godine, tako da u svakom stručnom štabu sada radi jedan manjinski trener.

Klubovi Premijer lige pritisnuti su sada da slede ovaj primer, pošto je u Engleskoj počelo da se priča o nedostatku "predstavljanja" manjinskih grupa na trenerskim pozicijama, pogotovo od kada su izbili protesti "Black Lives Matter" (Životi crnaca su važni) u SAD, ali i drugim Zapadnim zemljama.

Dejli mejl navodi primer da je više od 30 odsto igrača u Premijer ligi BAME, dok je kod trenera ta brojka oko pet odsto.

Kapiteni su uspeli da ubede klubove da umesto imena na leđima svakog igrača piše "Black Lives Matter" tokom prvog kola povratka Premijer lige takmičenju.

Ista grupa igrača sada traži kvote za stručne štabove. Ovo je, međutim, složenije pitanje jer bi uticalo na stručne štabove klubova, njihov nivo i budžete, trebaće mu duže vremena da se implementira i promena neće biti trenutna.

FA je svoju politiku jednakosti počela da primenjuje 2018. Godinu dana kasnije, Fudbalska liga (klubovi od drugog do četvrtog ranga takmičenja) sledili su taj primer sledeće godine, ali Premijer liga nije i nije planirala da menja svoj pristup.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC