• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO analiza: Ko je Maki Banjak i šta Partizan dobija njegovim dolaskom?

Autor Nebojša Marković

Kamerunac stiže na ljekarske preglede i izvjesno će biti prvo pojačanje crno-bijelih pred novu sezonu, a MONDO se o dosadašnjem štoperu Olimpije raspitao u Sloveniji.

 Analiza Šta Maki Banjak donosi FK Partizan Izvor: MN PRESS

/piše: Nebojša Marković/

Partizan je u petak okončao još jednu neuspješnu godinu u Superligi, a u srijedu će tačku na sezonu staviti u finalu Kupa Srbije protiv Vojvodine. Biće to prilika za osvajanje trofeja u turbulentnom periodu i odbranu krune osvojene prošle godine protiv "vječitog" rivala.

Ipak, ovaj ponedjeljak označiće i svojevrsni start priprema za sezonu 2020/21. Na ljekarske preglede u Humsku stiže Kamerunac Maki Banjak, koji bi trebalo da i zvanično postane prvo ljetno pojačanje Sava Miloševića.

Možda će vas zanimati

Partizan je sve dogovorio i sa štoperom i njegovim dosadašnjim klubom Olimpijom iz Ljubljane, a sada je ostalo samo da još pregledi daju "zeleno svjetlo" za ozvaničenje saradnje.

Maki Banjak stiže kao pojačanje na insistiranje Sava Miloševića, kao zamjena za odlazećeg Strahinju Pavlovića. Momka koji je čak i mog kolegu Dušana Ninkovića naterao da promijeni mišljenje o njemuneće biti lako zamijeniti, a Kamerunac u Humsku stiže u transferu vrijednom 500.000 evra uz procente od naredne prodaje.

Banjak je nedavno proslavio 25. rođendan i fudbaler koji je ponikao u čuvenoj Barseloninoj "La Masiji" (za čiji prvi tim nikada nije debitovao), poslije dvije godine u Olimpiji iz Ljubljane stiže u najveći klub njegove profesionalne karijere.

Poslije dosta seljakanja i neuspjelih perioda u rezervnom timu Nanta, Saragosi i austrijskoj Admiri, pred Kameruncem je do sada najveća šansa i prilika da u jačoj ligi nastavi da sazreva. Ali šta navijači crno-bijelih mogu da očekuju od, izvjesno je, novog defanzivca Partizana?

Na ta i druga pitanja, za MONDO odgovara Miran Zore, slovenački novinar i glavni urednik "Nogomanije", dobro upućen u dešavanja u Ljubljani.

"Banjak je u Olimpiju došao malo "ispod radara", bez galame. Ali brzo je preuzeo odbranu Olimpije u svoje ruke", počinje Zore za MONDO.

"Sve vrijeme je bio jedan od glavnih igrača Olimpije. Igrao je dominantno, jak je na lopti, a posebno u igri glavom", objašnjava naš sagovornik.

Banjak je visok i stamen, odlične građe i čvrst u duelu. Brz je za standarde štopera i posjeduje krupan korak. Iako igra desnom nogom, u Olimpiji je igrao na obje štoperske pozicije, što će Miloševiću biti naročito korisno sada kada odlazi ljevonogi Pavlović. Tehnički kvaliteti sa loptom u nogama su odlični, ali ne iznenađujući, imajući u vidu rast u mlađim kategorijama Barselone.

Ipak, Kamerunac ima svojih nedostataka kojih će morati da se riješi ukoliko želi da se afirmiše na većoj sceni, prije svega evropskoj.

"Njegov glavni problem bio je manjka fokusa i nediscipline. Lak je na kartonima, dobija ih jeftino. Na velikim utakmicama odlično igra, ali ima problem sa motivacijom i disciplinom. Može da nosi ekipu, ali može i da joj našteti. Više nego stvar kvaliteta, kod njega je stvar psihe. Tu je labilan. Vjerovatno je zbog toga i došao takav pad u njegovoj karijeri poslije Barselone", objašnjava Miran Zore.

Biće to još jedan test za Sava Miloševića, da pokaže da iz Banjaka može da izvuče nešto što niko do sada nije. Potencijal je očigledno tu. Banjak još uvijek nije u najzrelijim igračkim godinama, štoperi u potpunosti obično sazrijevaju nešto kasnije, pa će i crno-beli imati manevarski prostor za bolju preprodaju igrača ukoliko se u narednim sezonama pokaže.

A da bi se Banjak pokazao, biće potrebno da se dosta toga "pogodi". U Olimpiji je bilo evidentno da je moderan štoper i da ima kvalitete koje Milošević traži od svojih defanzivaca - dobro iznosi loptu, ima određenog iskustva i na desnom beku pa mu nije strano da povuče loptu dalje ka sredini terena, ali i da preciznim dodavanjima "probije linije" protivničkog tima.

Maki Banjak
Izvor: YouTube/FUDBOLISTAS

U mečevima koje sam imao prilike da za kratko vrijeme pogledam (uglavnom sa priprema Olimpije), Banjak je pokazao da na mjestu lijevog štopera umije da pogodi kvalitetne dijagonale ka krilnim igračima, ali i da je agresivan kada je potrebno da loptu ponovo osvoji.

Nerijetko Banjak zna da "iskače" iz posljednje linije ne bi li pritisnuo protivničkog igrača već u prijemu lopte, što sa sobom nosi i dozu rizika ukoliko ne načini dobar start. Pokazao se kao jako dobar u pokrivanju svojih bekova, brzinom zatvaravši sve "rupe" koje bi njegovi saigrači ostavili iza sebe.

"Bio je najbolji defanzivac slovenačke lige."

Miran Zore

Tehnički kvaliteti mu omogućuju da nekada djeluje naročito opušteno kada ima loptu u nogama i pod pritiskom je protivnika. Visina i dobar skok ga čine korisnim u oba šesnaesterca.

Problem nastaje kada se Kamerunac "isključi" i "odluta" sa meča, što se dalo vidjeti u nedavnom istorijskom porazu Olimpije na svom terenu, kada ih je Bravo u Ljubljani tukao 5:0.

Iako zvuči nevjerovatno, ali kod čak tri gola je Banjak morao da reaguje bolje - bilo da se radilo o "ispadanju" iz igre poslije agresivnog napadanja rivala, lošem pozicioniranju ili nesmotrenosti u posjedu lopte kao jedan od posljednijh igrača odbrane. Pogledajte... (Banjak je igrač sa brojem tri na dresu).

Olimpija - Bravo 0:5
Izvor: YouTube/Prva liga Telekom Slovenije

Kvaliteti su tu, nedostaci takođe. Šta onda očekivati od Banjaka?

"Mislim da ako je stvarno došao na preporuku Sava Miloševića, onda bi to moglo da bude to. On je igrač koji nezavisno od svog iskustva još uvek treba puno povjerenje trenera. Tu je onda svoj na svome. Bio je najbolji defanzivac slovenačke lige, mada je ostavio utisak da nije pokazao sve što zna", zaključio je Miran Zore.

Već dugo je bilo izvjesno da će Partizan morati da traži pojačanja na jednom od ključnih mjesta u timu. Sada bi ključ odbrane Partizana vrlo brzo mogao bi da bude u rukama Makija Banjaka.

A šta vi očekujete od Kamerunca?

Anketa

Kakvo pojačanje će Maki Banjak biti za Partizan?

  • Odlično, biće jedan od ključnih igrača

    25% (2)

  • Biće dobar, ali ne kao Strahinja Pavlović

    25% (2)

  • Biće nekonstantan

    25% (2)

  • Potpuni promašaj!

    25% (2)

Kakvo pojačanje će Maki Banjak biti za Partizan?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC