• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komentatori su RASISTI: Crnci su brzi i jaki, a bijelci - pametni!

Autor Milutin Vujičić

U svjetlu novih događaja u svijetu, postoji i istraživanje koje se bavilo rasizmom među fudbalskim komentatorima. Ima li ga?

 K,omentatori su RASISTI: Crnci su brzi i jaki, a bijelci - pametni! Izvor: Guliver/Christopher Lee/Getty Images

Svi fudbalski komentatori su subjektivni. Neki više, a neki manje, prosto jer je nemoguće biti potpuno objektivan u toku prenosa utakmice zbog toga što iz potpuno racionalnih ili iracionalnih razloga "vučemo" ka jednom od dva tima, igračima, treneru, navijačima...

A, da li ulogu igra i boja kože aktera meča? Britanski list "Independent" prenosi istraživanje danske kompanije "Run Repeat" koje pokazuje da je i te kako uočljiva razlika.

Možda će vas zanimati

 Istraživanje pokazuje da komentatori dok govore o igračima tamnije kože skoro sedam puta češće (u odnosu na one sa svjetlijom kožom) spominju njihovu snagu, dok se čak tri puta više govori i o njihovoj brzini.

Studija pokazuje i da 60,4% pozitivnih komentara na račun "radne etike" odlazi na igrače svjetlije puti, kojima ide i 62,6% pohvala na račun inteligencije.

Primjera radi, studija pokazuje negativni komentari na račun inteligencije uglavnom idu na račun fudbalra tamnije kože (63,3%), dok je dvije trećine pohvala koje komentatori izreknu u toku utakmice na račun bijelaca, a dvije trećine kritika - na račun crnaca.

Smatra se da komentatori vjerovatno nisu ni svjesni razlike koju prave dok govore o fudbalerima, ali da njihove riječi imaju uticaj na onoga koji sluša.

Istraživanje je inače sprovedeno na 80 mečeva u Premijer ligi, Seriji A, La Ligi i Ligi 1, a provjeravali su se fudbalski komentatori koji govore na engleskom jeziku, na više "brodkastera" iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kanade.

Sve je urađeno u dogovoru sa Sindikatom fudbalera iz Engleske, a već postoje inicijative za posebne treninge za komentatore na kojima će se ispravljati njihov obrazac ponašanja.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC