• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A kako drugačije nego DOMINANTNO: Bajernu 20. trofej u Kupu!

Autor mondo.ba

Bavarci su po ko zna koji put pokazali kako stoje stvari u Njemačkoj

 DFB Pokal finale 2020 Bajer Bajern 2 4 Izvor: Alexander Hassenstein/Getty Images Europe

Bajern jubilarni, dvadeseti, ili Bajer tek drugi put u istoriji, odnosno prvi put od 1993. godine – bilo je pitanje koje se postavljalo u Njemačkoj pred 77. finale kup-takmičenja u ovoj zemlji.

Na kraju, slaviće se – u Minhenu, trijumfovao je Bajern, upisao 17. vezanu pobjedu u svim takmičenjima na tlu Njemačke i postao novi državni rekorder (oboren upravo rekord večerašnjeg rivala, koji je datirao iz 1978. godine):

BAJER – BAJERN 2:4 (0:2)
/Bender 63, Haverc 90+4 pen - Alaba 16, Gnabri 24, Levandovski 59, 89/

Možda će vas zanimati

Sva tri holandska trenera koja su do ove sezone stizala do finala DFB Pokala uspijevala su i da osvoje trofej.

Redom su to bili Rinus Mihels 1983. godine sa Kelnom, Hub Stivens 2001. i 2002. godine sa Šalkeom i Luj van Gal 2010. godine sa Bajernom.

Priliku da im se pridruži večeras je imao i Peter Boš, koji "farmaceute" predvodi od decembra 2018. godine, ali njegova ekipa nije uspjela protiv Bajernove mašinerije...

Izvor: Pool/Getty Images Europe

Sa druge strane, njegov kolega Hans-Diter Flik se jednom tokom igračke karijere podičio peharom u Kupu sa Bajernom i to 1986. godine, a, evo, 34 godine kasnije, došao je do kraja i kao trener u ovom trenutku najmoćnijeg kluba na tlu Njemačke!

Iako je Bajer jedan od rijetkih timova koji je ove sezone uspio da nadigra Bavarce i trijumfuje na Alijanc Areni posljednjeg dana novembra prošle godine (1:2), zbog svega ostalog što je bavarski gigant prikazao tokom takmičarske godine, pred večerašnje finale bio je apsolutni favorit – i tu ulogu je u potpunosti opravdao!

Već nakon prvih 25 minuta najkasnije zakazanog finala Kupa Njemačke još od sezone 1973-74 (tad se borba za trofej zbog Mundijala odvijala 17. avgusta, neposredno pred start nove sezone), Bajern je bio dva koraka ispred tima sa Baj Arene.

Izvor: Pool/Getty Images Europe

Sjajan gol je u 16. minutu postigao David Alaba, nakon što je defanzivac Bajera Edmond Tapsoba u skok-duelu faulirao Roberta Levandovskog, najboljeg strijelca u istoriji finala Kupa (osam golova na šest finala).

Dosuđen je slobodan udarac, odgovornost je preuzeo Bajernov univerzalac imajstorskim udarcem pogodio gornji lijevi ugao gola Lukaša Hradeckog.

Samo osam minuta kasnije već je bilo 0:2 na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a "krivac" za to bio je Serž Gnabri, kojem je za "duplanje" prednosti asistirao Džošua Kimih.

Bajern je postigao bar jedan gol na svakoj od posljednje 23 utakmice u kup-takmičenju, te, zaključno sa večerašnjom utakmicom, stigao do brojke od 68 golova!

Tokom drugog dijela, dva gola je postigao "Super Poljak", a Bajeru je za rukom pošlo samo da između i nakon tih pogodaka poentira preko Svena Bendera i Kaija Haverca, pa će Manuel Nojer morati da sačeka narednu sezonu kako bi se izjednačio sa legendom kluba, a sada članom najužeg rukovodstva Oliverom Kanom, koji na 33. utakmice u Kupu Njemačke nije primio gol.

Izvor: Alexander Hassenstein/Getty Images Europe

Sa druge strane, od večeras, jednim rekordom, ili bolje rečeno diobom istog, može da se pohvali i Tomas Miler, kojem je večerašnje bilo osmo finale DFB Pokala, po čemu se izjednačio sa bivšim prvotimcemm Bajerna, a sada članom Fiorentine Frankom Riberijem.

Obojica imaju po osam nastupa u finalnim duelima.

Porazom u Berlinu, stvari su nastavile da se odvijaju loše po "farmaceute".

Kroz Bundesligu, završenu prošlog vikenda, ostali su bez direktnog plasmana u Ligu šampiona, poraženi su i u finalu Kupa, ali sezona, ipak, još uvijek ne može da se proglasi "propalom" – jer tu je Liga Evrope.

U drugom po jačini evropskom klupskom takmičenju, Bajer je stigao do osmine finala, a u prvoj utakmici ove faze takmičenja savladao je "plavce" Stivena Džerarda i to na Ajbroksu (1:3).

Izvor: Christof Koepsel/Bongarts

Ukoliko na kraju osvoje evro-trofej i preko Lige Evrope izbore nastup u Ligu šampiona, fudbaleri Bajera, zajedno sa trenerom Bošom, zaboraviće dva dosadašnja neuspjeha...

KUP NJEMAČKE - finale

BAJER – BAJERN 2:4 (0:2)
/Bender 63, Haverc 90+4 pen - Alaba 16, Gnabri 24, Levandovski 59, 89/

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC