• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karijera za PAMĆENJE: Đanluiđi "Rekord" Bufon!

Autor Dragan Šutvić

Mnogo je rekorda kojima legendarni "Điđi" može da se pohvali

 Karijera za pamćenje Đanluiđi Rekord Bufon Izvor: Valerio Pennicino/Getty Images Europe

Debitovao je u Seriji A 19. novembra 1995. godine, u dresu Parme protiv Milana.

Od tada, pa sve do ovog vikenda, skupio je 648 nastupa u elitnom italijanskom fudbalskom rangu – i juče je postao rekorder, nadmašivši dugogodišnjeg kapitena Milana Paola Maldinija.

Jednostavno, dovoljno je reći – Đanluiđi Bufon!

Možda će vas zanimati

Sa 17 godina i 295 dana, tadašnji strateg Parme Nevio Skala ga je "ubacio u vatru" protiv Milana, za koji je Maldini već tad igrao i do tog meča na "Enio Tardiniju" upisao 294 "recke" u rubriku "nastupi u Seriji A".

U duelu dvije ekipe na prve dvije pozicije, uspio je da sačuva mrežu, a kasnije, kroz skoro tačno četvrt vijeka, da izgradi briljantnu karijeru, koja će trajati najmanje do kraja juna sljedeće godine, s obzirom na nedavno produženje ugovora.

"Biću ovdje do 43. godine, to je sigurno", rekao je legendarni Điđi za italijanski Skaj sport.

"Nastaviću da pratim situaciju na takav način da ću se povući kad ključni element bude izostao, a to je mogućnost da igram na vrhunskom nivou. Kad jednog dana dođem do te tačke, staviću tačku na bogatu karijeru. Sve dok imam motiva i dok sam dobro fizički pripremljen, radujem se svakom novom nastupu", naveo je Bufon, koji je u Juventus stigao 2001. godine, a zadržao se do 2018. godine kada je na jednu sezonu torinsku "staru damu" zamijenio pariskim "svecima", nakon čega se vratio prošle godine.

Klub mu je odao poštovanje na jučerašnjem "Derbiju dela Mole" – svi igrači su na lijevom rukavu dresa imali ispisan broj 648 i prezime svog saigrača među stativama.

"Bufon je legenda", više nego jasan bio je strateg Juventusa Mauricio Sari.

"Nisu potrebne nikakve dodatne riječi, jednostavno je tako. Nisu potrebne riječi, samo aplauz, tako smo ga dočekali u svlačionici prije utakmice."

Izvor: MN PRESS

Bufon je treći najstariji fudbaler koji je u eri otkako se za pobjedu dobijaju tri boda nastupio u Seriji A. Ispred njega su Marko Balota (44 godine i 38 dana) i Frančesko Antonjoli (42 godine i 365 dana).

Mnogo je tu, međutim, drugih rekorda koji su u Bufonovom vlasništvu, mimo ovog koji je oborio juče.

Osvojio je najviše Skudeta od svih drugih fudbalera – ima ih devet, a na pragu je desetog.

Vlasnik je najdužeg perioda bez primljenog gola u Seriji A (974 minuta), te je najviše puta održao mrežu netaknutom – čak 285 puta!

Ima Bufon, međutim, i bolnu tačku. Zove se Liga šampiona, koju nikad nije osvojio. "Taj trofej mi se stalno mota po glavi. Dolazio sam do finala, bio sam blizu da ga zgrabim za one velike uši, ali ta želja mi se nikad nije ispunila."

Takođe, u decembru prošle godine, u duelu sa Sasuolom, naspram sebe je među stativama imao Stefana Turatija, koji je u tom trenutku imao 18 godina i 87 dana, što je najveća razlika u godinama između dva golmana na jednoj utakmici Serije A ikad!

Dovoljno je reći – od Bufonovog debija u eliti pa do Turatijevog rođenja prošlo je skoro šest godina!

Značajan je učinak i na reprezentativnom nivou. Dres "azura" obukao je 176 puta, po čemu je (treba li posebno naglašavati?) rekorder, a može se pohvali i jednom osvojenom "Boginjom", onom iz 2006. godine.

Na kraju, dodajmo i ovo – jedan je od samo četiri fudbalera u istoriji fudbala koji je nastupio na ČAK PET svjetskih prvenstava!

Pošlo je to za rukom još samo Meksikancima Antoniju Karbahalu i Rafaelu Markezu, te Nijemcu Lotaru Mateusu.

Nema šta – VELIČINA!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC