• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Stara dama" srušila Torino, a "Điđi" Bufon rekord Paola Maldinija!

Autor mondo.ba

Legendarni golman "stare dame" od danas je rekorder po broju odigranih utakmica u italijanskoj fudbalskoj eliti – ima ih 648, jednu više od Maldinija!

 Serija A 30. kolo Juventus Torino 4 1 Izvor: Valerio Pennicino/Getty Images Europe

Izuzetno zanimljivo 30. kolo Serije A, koje će nam danas i sutra ponuditi čak tri derbija, otvoreno je "Derbijem dela Mole".

U rezultatskom smislu, rekli bismo – ništa novo:

JUVENTUS – TORINO 4:1 (2:0)
/Dibala 3, Kvadrado 29, Ronaldo 61, Điđi 87 a.g. – Beloti 45+6/

Možda će vas zanimati

Tim Mauricija Sarija do trijumfa nad gradskim rivalom stigao je zahvaljujući južnoameričkoj vezi Paulo Dibala – Huan Kvadrado, majstoriji Kristijana Ronalda iz slobodnog udarca i autogolu Kofija Điđija.

Međutim, prvo ime utakmice svakako je čuvar mreže "bjankonera" Đanluiđi Bufon, koji je ovog popodneva postao fudbaler sa najviše odigranih utakmica u Seriji A ikad - ima ih 648, jednu više od Paola Maldinija!

Posljednji put prije današnje utakmice, "Điđi" je između stativa stajao 18. decembra prošle godine, na gostovanju Sampdoriji.

Narednih 12 prvenstvenih utakmica gledao je sa klupe, ali trinaestu ne – Sari ga je od prvog minuta uvrstio u tim, pa je 42-godišnji čuvar mreže ovog 4. jula nadmašio rekord dugogodišnjeg kapitena "rosonera".

A poštovanje Bufonu odato je na sjajan način – svi igrači su na lijevom rukavu dresa imali ispisan broj 648 i prezime "ikone" Juvea.

Bufon je u Seriji A debitovao 19. novembra 1995. godine, kada je nastupio za Parmu protiv Milana. Zanimljivo, već do tog dana, komandant odbrane tima sa "San Sira" imao je na svom kontu čak 294 meča u elitnom italijanskom fudbalskom rangu!

Uspio je Bufon da sačuva mrežu u duelu dvije ekipe koje su se u tom trenutku nalazile na prve dvije pozicije na tabeli, a kasnije i da izgradi impozantnu karijeru koja će trajati najmanje do juna sljedeće godine.

Juventusu se pridružio u ljeto 2001. godine, a torinski klub ga je Parmi platio 32.6 miliona funti, što je u tom trenutku bio svjetski rekord kada je u pitanju transfer jednog golmana.

Izvor: Marco Alpozzi/LaPresse

"Bjankonere" nije napustio ni 2006. godine, kada je Juventus zbog umiješanosti u aferu Kalčopoli izbačen u Seriju B.

Sa klubom je osvojio ukupno devet Skudeta, od čega sedam uzastopnih, prije nego što se 2018. godine preselio u prestonicu Francuske, kako bi zadužio dres Pari sen Žermena.

I to na jednu sezonu, a vratio se u Juve pred početak ove, a nedavno je, rekosmo, produžio ugovor do kraja juna 2021. godine.

Što se tiče same današnje utakmice, krenulo je idealno za domaće – već na početku trećeg minuta na semaforu Alijanc stadiona u Torinu bilo je ispisano 1:0.

Bio je to klasični južnoamerički mat - Kolumbijac Kvadrado uposlio je Argentinca Dibalu, koji je "promiješao" odbranu "bikova" i matirao Sirigua.

U prošlom kolu je došao do dvocifrenog broja golova, danas je "pojačao" taj učinak i ostao jedan od igrača u Seriji A koji su pogađali na svakoj "post-karantinskoj" utakmici. Osim njega, to je pošlo za rukom još samo njegovom saigraču Kristijanu Ronaldu i Đovaniju Simeoneu (Kaljariju).

Bio je to, inače, i prvi pogodak u "Derbiju dela Mole" postignut u prva tri minuta igre nakon skoro 25 godina!

Izvor: Tanjug/Marco Alpozzi/LaPresse

Prije današnjeg Dibalinog, posljednji je bio djelo Đanluke Vijalija, koji je 3. decembra 1995. godine na Dele Alpiju u drugom minutu "načeo" rivala, koji je dokrajčen "petardom", uz još dva Vijalijeva gola do kraja prvog poluvremena.

Asistent kod današnjeg prvog gola i sam se upisao u strijelce petnaestak minuta prije odlaska na odmor između dva poluvremena.

"Jubilarci" su danas bili i Leonardo Bonući, koji je odigrao 400. meč za "staru damu" u svim takmičenjima, te Federiko Bernardeski, koji je od danas u "Klubu 100".

U prvi plan ga je na desnoj strani izbacio već pomenuti Ronaldo, a Kolumbijcu nije bilo teško da prevari čuvara i postigne drugi ovosezonski gol.

Stvari su u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena zakomplikovali defanzivac Juvea Matijs de Liht i "udarna igla" Torina Andrea Beloti.

Prvi je igrao rukom u svom šesnaestercu, a drugi sa bijele tačke "pocijepao" mrežu iza Bufonovih leđa i tako po prvi put u karijeri "vezao" četiri utakmice u Seriji A na kojima je postigao pogodak.

Mreža domaćih se zatresla i nakon samo pet minuta igre u drugom poluvremenu, kada je pogodio Simone Verdi, ali se prethodno strijelac gola za 2:1 nalazio u ofsajd-poziciji, pa je gost propustio šansu da se vrlo brzo nakon smanjenja zaostatka vrati u "egal".

Nije dugo vremena prošlo dok ne stigne kazna – tek desetak minuta.

Izvor: Valerio Pennicino/Getty Images Europe

Dosuđen je slobodan udarac za Juventus na tek nešto više od dvadeset metara od gola, a odgovornost je, očekivano, preuzeo CR7 i sjajnim udarcem poslao loptu u gornji desni ugao gola Torina, za jubilarni, 25. gol u Seriji A ove sezone.

Konačnih 4:1 postavljeno je u 87. minutu, kada je autogol postigao Kofi Điđi.

Bodovima protiv "bikova", Juventus je sada sedam koraka ispred Lacija, koji večeras na Olimpiku u velikom derbiju dočekuje Milan.

Biće, svakako, zanimljivo vidjeti kako će se "nebeskoplavi" protiv "rosonera" snaći bez čak dvije napadačke opcije, prvog golgetera lige Ćire Imobilea i Felipea Kaiseda, kojima je u prošlom kolu, upravo protiv Torina na gostovanju, pokazan peti žuti karton u sezoni.

Ni Juventus, međutim, ne dočekuje svoj naredni meč bez problema.

U utorak, 7. jula, igraće takođe protiv Milana, a Sari će biti lišen usluga i De Lihta i Dibale, iz istog razloga zbog kojeg večeras odsustvuje i dvojac ekipe iz Rima.

SERIJA A – 30. kolo

Subota:

Juventus - Torino 4:1 (2:0)
/Dibala 3, Kvadrado 29, Ronaldo 61, Điđi 87 a.g. – Beloti 45+6/

Sasuolo - Leće 4:2 (1:1)
/Kaputo 5, Berardi 63 pen, Boga 77, Maldur 83 - Lućoni 27, Mankosu pen 67/

Lacio - Milan (21.45)

Nedjelja:

Inter – Bolonja (17.15)

Breša – Verona

Kaljari – Atalanta

Parma – Fiorentina

Sampdorija – SPAL

Udineze – Đenova (19.30)

Napoli – Roma (21.45)

TABELA: Juventus (+1) 75, Lacio 68, Inter 64, Atalanta 60, Roma 48, Napoli 45, Milan 43, Verona 42, Sasuolo (+1) 40, Kaljari 39, Parma 39, Bolonja 38, Fiorentina 31, Udineze 31, Torino (+1) 31, Sampdorija 29, Đenova 26, Leće (+1) 25, SPAL 19, Breša 18.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC