• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nijemci žestoko osuli po Nojeru: Znaš li čije pjesme si pjevao?

Autor Mirjana Šegan

Golman Bajerna veseelio se uz pesme Marka Perkovića Tompsona u Hrvatskoj, što nije naišlo na odobravanje njemačkih medija

 nemacki-mediji-kritike-Manuel-Nojer-zbog-pesme-Marko-Perkovic-Tompson-ustasa Izvor: YouTube screenshot

Manuel Nojer uživa na odmoru u Hrvatskoj.

U okolini Omiša druži se sa lokalnim stanovništvom, a pravo oduševljenje tamošnje javnosti izazvao je hit snimak na kojem golman Bajerna pjeva pjesmu Marka Perkovića Tompsona "Lijepa li si".

Možda će vas zanimati

Nijemac je snimljen u kafani pored mora gdje je sa lokalcima "pustio glas", a najzanimljivije je to što je naučio sve riječi pjesme. Lokalni mediji prenose da je najveći "krivac" što je Nojer odsjeo u Hrvatskoj dugogodišnji trener golmana minhenskog kluba, Toni Topalović, čija porodica u tom kraju ima hotel.

Ipak, u Nojerovoj domovini nisu baš oduševljeni onim što su vidjeli. Nekoliko njemačkih medija "razvuklo" ga je zbog toga što se opredijelio za hit pjevača koji je slavio zločine ustaša.

"Da li Nojer znao što pjeva?", zapitao se najčitaniji njemački i evropski list "Bild" u tekstu koji je obavljen na udarnom mjestu na portalu pod naslovom "Zvijezda Bajerna pjeva pjesmu ekstremno desnog benda sklonog skandalima", prenio je hrvatski portal Index.

"Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem baru na plaži Nojer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Šta je toliko eksplozivno u pjesmi koju Nojer pjeva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Tompson. On je pjevajući pjesmu 'Jasenovac i Gradiška Stara' slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracioni logori u kojima su zatvarani, mučeni i ubijani više hiljada civila, Srba, Roma i Hrvata. Nojer pjeva njegovu pjesmu 'Lijepa li si' u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj", navodi se u tekstu.

I portal goal.com na njemačkom oštro je "prozvao" legendarnog golmana.

Pod naslovom "Nojer izazvao buru pjesmom skandaloznog hrvatskog benda s fašističkim tendencijama" piše da je golman izazvao velike kontroverze pjevanjem Tompsonove pjesme.

"To je pjesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao dio Hrvatske navodi 'Herceg-Bosna', kako su Hrvati nazvali dio Bosne i Hercegovine od kojeg su tokom rata devedesetih napravili autonomnu oblast koju su željeli da pripoje Hrvatskoj. Hrvati su do Herceg-Bosne došli tako da su etnički očistili njenu teritoriju od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu", piše Goal.

Nojer
Izvor: YouTube/Dalmacija danas

Ističe da je pjesma u kojoj se tako nastala Herceg-Bosna slavi kao "srce ponosno" hit "Marka Perkovića Tompsona, koji veliča hrvatski fašizam. To je dokazao pjevanjem 'Jasenovac i Gradiška Stara' koja glorifikuje ubijanje Srba, Jevreja i Roma u koncentracionim logorima", piše Goal i dodaje da je "zbog toga Tompsonu zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko evropskih država".

U tekstu se navodi i da je autor pjesme Marko Perković Tompson izazvao kontroverze i prije dvije godine, kada su hrvatski fudbaleri pjevali njegove pjesme u svlačionici na Mundijalu, kao i kada je bio počasni gost reprezentativaca na svečanom dočeku u Zagrebu.

Možda će vas zanimati


Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čova buraz

Nema tu ništa čudno ni senzacionalno.... Vjerovatno je i Nojerov deda pjevušio Lili Marlen, dok je ubijao naše goloruke pretke po Kozari... Valjda mu je zato i blizak Tompsonov opus.... Ista su to ...a

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC