• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10.000.000 evra koje sanja Zvezda(n): Kako zaraditi TOLIKI novac?

Autor Milutin Vujičić

Za razliku od nekih prethodnih prelaznih rokova Zvezda nema "kapitalca" na kome je moguće zaraditi ogroman novac, ali rasterećenje igračkog kadra možda bi donijelo planirane prihode. Ipak, prvo treba da dođu ponude...

 FK Crvena zvezda prelazni rok cilj 10 miliona evra Izvor: MN PRESS

/piše: Milutin Vujičić/

"Planiramo da ostvarimo oko 10.000.000 evra od transfera ovog ljeta, a da li ćemo uspjeti - ne znam. Vidjećemo kako će se ponašati tržište…", kazao je generalni direktor crveno-bijelih Zvezdan Terzić na početku priprema jasno objelodanivši namjere kluba u predstojećem prelaznom roku, a mnogi su se zapitali kako će šampion Srbije zaraditi toliki novac od prodaje igrača?

I sam Terzić je kazao da je svjestan da je pandemija "napravila štetu svjetskoj ekonomiji" i da je "pravo pitanje šta će biti s transferima ovog ljeta", ali je u svom stilu optimističan da bi na račun kluba mogla da legne izdašna uplata koja bi omogućila Zvezdi normalno funkcionisanje.

Možda će vas zanimati

Već ranije je najavljeno da će budžet kluba biti manji za trećinu (oko 20 miliona evra), pa bi tako čak polovina novca morala da se obezbjedi od aktivnosti na tržištu.

Prema riječima Terzića od sponzora će Zvezda prihodovati 5 miliona evra (Gazprom i Telekom), dok ovoga puta vjerovatno neće moći da računaju na novac od prodaje ulaznica. Nije još zvanično, ali UEFA će najvjerovatnije zabraniti navijače na utakmicama u njihovoj organizaciji, a to je bio solidan izvor prihoda za Crvenu zvezdu, posebno u kasnijim fazama kvalifikacija, da ne pričamo o grupnoj fazi…

Takođe, neće biti iznenađenje ako UEFA smanji i premije za rezultate u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope, pa je stoga Crvena zvezda već ušla u "režim štednje" i smanjila plate.

To su stvari koje je Zvezda unaprijed mogla da planira, ali to ne može da čini sa prelaznim rokom. Kao što bi to često govorio bivši trener crveno-bijelih Vladan Milojević "prelazni rok je živa stvar", pa je trenutno nemoguće predvidjeti ko će ostati, a ko otići s "Marakane" ovog ljeta.

Za sada su klub napustili Zoran Popović (Levski), Milan Jevtović (Arhus) i Marko Konatar (Inđija, pozajmica), a iz tih transfera Zvezda nije profitirala ni dinara.

Anketa

Koliko će Zvezda zaraditi od transfera ovog leta?

  • Zaradiće oko 10 miliona evra

    30% (3)

  • Zaradiće više od 10 miliona evra

    0% (0)

  • Možda oko 4-5 miliona evra...

    50% (5)

  • Kriza je, biće dosta i 2 miliona evra!

    20% (2)

Koliko će Zvezda zaraditi od transfera ovog leta?

Rezultati

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Plus" je i rasterećenje budžeta za plate, tako da se planiraju raskidi ugovora sa još nekim fudbalerima poput Hosea Kanjasa ili Dejana Melega, ali Crvena zvezda se nada i ponudama iz inostranstva na koje neće moći da odoli.

Takvih je bilo i prošlog ljeta, kada su Dejan Joveljić (Frankfurt) i Aleksa Terzić (Fiorentina) napustili Crvenu zvezdu još kao 19-godišnjaci, dok je ukupan prihod od transfera u tom prelaznom roku bio malo ispod sedam miliona evra (otišli još Čaušić i Ebisilio). Godinu dana prije toga, Zvezda je toliko novca inkasirala samo na transferu Nemanje Radonjića (Marsej), dok je ukupan prihod od odlazaka igrača bio oko 15 miliona evra (Pešić, Račić, Adžić i Frimpong).

Ima li Crvena zvezda trenutno u svojim redovima "kapitalce" na kojima bi mogla da zaradi 10 milona evra? To sve zavisi od tržišta…

Poznato je da je novac trenutno najlakše zaraditi na talentima, što je taktika koja se ne dopada mnogim navijačima Crvene zvezde, ali generalni direktor Terzić više puta je kazao da je "njemu žao što djeca moraju da idu", pošto je situacija takva da "klub mora da prodaje da bi živio".

Onima koji su "kukali" na ovu transfer politiku Zvezde odgovoreno je da su takvi odlasci "mnogo bezbolniji nego kada odlaze nosioci igre", međutim trenutno se povećava ulog i na mladim fudbalerim. Od naredne sezone u Superligi dvojica će biti obavezna u startnoj postavi, pa onaj ko proda najveće talente - moraće da ih nadomjesti novima, spremnim da odmah igraju!

Izvor: MN PRESS

"Vjerujem da ćemo zaraditi na prodaji nekog od naših bisera: Njegoša Petrovića, Željka Gavrića i Veljka Nikolića", kazao je Zvezdan Terzić prije tri mjeseca i samim tim ovu trojicu fudbalera odmah "stavio u izlog", ali nisu jedini kojih bi se Zvezda odrekla u slučaju dobre ponude.

Za sada se priča samo o ponudi za Petrovića, koga prati Olimpijakos (od ranije klubovi iz Španije) i koga Zvezda ne bi pustila ispod 4-5 miliona evra. Nešto povoljniji su Gavrić, Nikolić i Radulović, pa se pretpostavlja da bi za njih i ponude od 1,5 do 3 miliona evra bile prihvatljive. Za sada, ipak, nema ponuda za njih, s tim da se samo za mladog Kotoranina nezvanično raspituje Bolonja.

Trenutno je najbliži odlasku Mateo Garsija koga Grci "sele" u Aris, a spominje se suma od oko 2 miliona evra koja djeluje pristojno, s tim da bi Zvezda bila na gubitku jer ga je platila malo više (2,2).

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U redove Crvene zvezde vraća se i Erik Jirka sa kojim Zvezda još nije odlučila šta će. Igrao je solidno na pozajmici za Radnički, pa za Gornik, dok je njegova "najveća mana" što bi popunjavao mjesto stranca kojih Zvezda ima na pretek. Dozvolu za odlazak imaće i Veljko Simić.

Argentinac nije oduševio u prvoj sezoni, pamtiće se samo gol Jang bojsima na debiju, pa Dejan Stanković ne bi stavio "veto" na njegovu prodaju, kao doduše ni na jednog fudbalera, za razliku od zimus kada je bio izričit da Ben, Gobeljić, Rodić i Vulić moraju da ostanu.

Jedan od onih na kojima bi Zvezda mogla da zaradi je i Miloš Degenek, koga su i zimus "mamili" Kinezi, ali teško za više od 2 miliona evra.

Zvezda ima još trojicu štopera (Pankov, Babić i Milunović), od kojih bi i Babić mogao da ode u slučaju ponude od oko milion evra. Na vrata prvog tima kuca i mladi Eraković, a priča se i o dolasku pojačanja iz inostranstva na toj poziciji - najglasnije o Lindziju Rouzu i Bastosu.

Pošto "lovi" novajliju i na mjestu zadnjeg veznog (Ogenji Onazi), očekuje se i odlazak Dušana Jovančića u Aziju, a spominje se suma od oko 800 hiljada evra, solidna za 29-godišnjaka.

Od "starosjedilaca" će vjerovatno i Milan Borjan imati dozvolu da ide, doduše sigurno ne prije završetka kvalifikacija, dok bi Zvezda voljela i da "raskrsti" i sa napadačima koji nisu u formi, međutim za sada nema ponuda za Ričmonda Boaćija i Milana Pavkova.

Zvezda upravo na poziciji "špica" i traži kapitalno pojačanje za narednu sezonu, ali će i investicije zavisiti od prodaje. Olakšavajuća okolnost je što prelazni rok traje čak do 5. oktobra…

Ili možda otežavajuća?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC