• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Madrid likovao, Barselona bjesnila: Dvije decenije od šokantnog transfera!

Autor Dragan Šutvić

Danas se navršava dvadeset godina od "najvećeg svetogrđa" u svijetu fudbalskih transfera

 Luis Figo transfer Barselona Real prošlo 20 godina Izvor: Getty Images/Getty Images Europe

"Bombastičnih" fudbalskih transfera o kojima se danima i nedjeljama kasnije pisalo zaista je mnogo.

Međutim, slobodni smo da kažemo da nijedan nije uzdrmao planetu kao onaj koji se dogodio na današnji dan prije tačno dvije decenije – dan kad je Luis Figo "počinio svetogrđe" i iz Barselone prešao u tabor Reala!

Možda će vas zanimati

Niko od navijača katalonskog giganta nije mogao ni u najgorim noćnim morama da zamisli da će kapiten Blaugrane, nakon pet godina u dresu Barselone i 245 mečeva za ovaj klub u svim takmičenjima, napustiti Nou Kamp i karijeru nastaviti "tamo gdje se ne smije".

To je, ipak, učinio – Real ga je platio 60 miliona evra, koliko je iznosila izlazna klauzula, a ono što je Portugalac doživio na prvom narednom El Klasiku, kada je sa tribina gađan SVINJSKOM GLAVOM, tek je priča za sebe...

U ljeto 2000. godine, u klubu iz španske prestonice održani su predsjednički izbori, a kandidati za fotelju bili su tad aktuelni prvi čovjek kluba Lorenco Sans, pod čijom komandom je Real, između ostalog, 1998. godine, odnosno prvi put nakon 32 godine, postao šampion Evrope, i Florentino Perez.

Daleko veće šanse davane su Sansu, ali je funkcioner, koji je preminuo ove godine, morao da prepusti mjesto Florentinu, koji se upustio u proces stvaranja "galaktičkog" Reala.

Luis Figo je bio prvi pik, Florentino Perez ga je vidio kao prvog od "Galaktikosa", lidera jednog dominantnog Reala. Portugalac je to i postao, ali je, u isto vrijeme, postao omražen među pristalicama Barselone, koji bi tih dana, da su ikako mogli, obrisali Figovo ime iz višedecenijske klupske istorije.

Spekulisalo se tada da je Figo ranije potpisao predugovor sa Perezom, u kojem je navedeno da će se preseliti u Real ako "autsajder" postane prvi čovjek kluba. Kad se to i dogodilo – nije imao kud...

Na prvom narednom El Klasiku, rekosmo, Luis Figo je dočekan kao neprijatelj Katalonije. Mobilni telefoni, upaljači, nož, pa i pomenuta svinjska glava – sve je to poletjelo sa tribina najvećeg stadiona u Evropi, sa ciljem da pogodi samo jednog čovjeka, koji je u tom trenutku bio "izdajnik", "smeće", "Juda"...

U Realu se Figo takođe zadržao pet godina, te kao i u Barsi, pohvalio se osvajanjem sedam trofeja uz razliku što je sa Madriđanima uspio da uradi ono što nije u Kataloniji – da osvoji titulu evropskog šampiona.

Kad se rastao sa "Los Blankosima", karijeru je nastavio u Italiji, u taboru Intera. Tu je i završio karijere, a vlasnik dresa "nerazura" bio je četiri godine...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC