• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uoči okršaja Veleža i Zrinjskog: Mostarski derbi više od utakmice

Autor mondo.ba

Veležovih kao ni drugih navijača ovog puta neće biti na stadionu, i to u skladu s propisima koji uslijed pandemije korona virusa važe za sva sportka borilišta u BiH.

 Velež Zrinjski derbi više od utakmice navijači grafiti Izvor: Anadolija/Željko Milićević

Već dvije decenije za većinu građana Mostara sportski događaj broj jedan u gradu na Neretvi je gradski derbi Veleža i Zrinjskog.

Meč za "primat" u Mostaru ili utakmica u kojoj je uvijek važno pobijediti po 36. put u novijoj istoriji odigraće se u subotu na stadionu "Rođeni". Biće to i prvi meč pod svjetlima reflektora na stadionu Veleža na kojem je trenutno u toku i gradnja istočne tribine s koje će u budućnosti navijati najvatreniji Veležovi navijači.

Možda će vas zanimati

Njih, kao ni drugih navijača, ovog puta neće biti na stadionu, i to u skladu s propisima koji uslijed pandemije korona virusa važe za sva sportka borilišta u BiH. Navijači mostarskih rivala tako će morati potražiti drugi način da podrže ljubimce, a očekuje se da se značajan broj Veležovih navijača u vrijeme odigravanja derbija (početak zakazan u 19 sati) okupi u blizini stadiona.

Koliko su mostarski rivali važni za armije navijača potvrđuju i stotine navijačkih grafita u svim dijelovima grada sa motivima Veleža, Zrinjskog, te navijačih grupa "Red Armi" i "Ultras".

Velež i Zrinjski međusobne susrete igrali su i u doba Kraljevine Jugoslavije, ali oni naravno nisu imali ni sličan naboj onima koji su igrani u nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Prvi put nakon rata Velež i Zrinjski međusobni susret odigrali su na stadionu "Asim Ferhatović – Hase" u Sarajevu. Meč prijateljskog karaktera okončan je rezultatom 2:2.

"Današnji derbiji u Mostaru su sportski spektakli. Dobro je što je u prvom planu fudbal ili sport, jer je u vrijeme kad je igran prvi derbi bilo i puno politike. Akteri mostarskih derbija svjesni su važnosti te utakmice za grad, a ja volim kazati da se od pobjede na gradskom derbiju može živjeti godinu u sportskom smislu", izjavio je tadašnji kapiten Veleža Samir Ćemalović.

Činjenicu da je na prvom poslijeratnom derbiju koji je za mnoge bio i više od utakmice bio kapiten Veleža, Ćemalović smatra veoma važnom za sportsku karijeru.

"Ponosan sam na taj podatak. To je nešto što zauvijek ostaje", dodao je Ćemalović.

Sportskim pozdravom uz stisak ruke sa Ćemalovićem derbi iz 2000. dočekao je i tadašnji kapiten Zrinjskog Slaven Musa. On je kasnije za razliku od Ćemalovića imao priliku da bude i trener na gradskim derbijima.

"Meč iz marta 2000. bio je krupan korak ka normalizaciji stanja u našem gradu. Ponosan sam što među igračima, trenerima ili članovima uprava na terenu i oko njega nikad nije bilo problema. Varnica je bilo samo na tribinama, a toga ponekad ima i u novijem vremenu. Tenzije će uvijek postojati, a to ukoliko ostane u sportskim okvirima, nije ni loša stvar za sportski događaj ili derbi kakav je naš u Mostaru", izjavio je Musa.

U novijoj istoriji Zrinjski je 18 puta trijumfovao nad Veležom, "Rođeni" su pobijedili 11 puta, dok je šest utakmica okončano bez pobjednika.

Posljednji derbi pripao je Veležu minimalnim rezultatom, igran je takođe na stadionu "Rođeni", i to u oktobru prošle godine.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC