• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasizam se širi Engleskom kao zaraza: Šokantan porast "inficiranih" navijača u doba društvenih mreža

Autor Nikola Janković

Povlačenje navijača sa tribina u anonimnost svojih domova, dovelo je do šokantnog porasta slučajeva rasne i seksualne diskriminacije

 Rasizam se širi Engleskom kao zaraza: Šokantan porast "inficiranih" navijača u doba društvenih mreža Izvor: Guliver/Getty Images

Taman kada su obuzdali dalje širenje koronavirusa, zaraze koja je do danas odnela preko 36.000 života u Engleskoj, Ostrvo je potopio novi talas pandemije.

Neprimetno, u vreme dok su stadioni širom zemlje zvrjali prazni, a navijači ispoljavali strast i mržnju duboko u intimi svojih domova, rasizam i ostali "mutanti" diskriminacije pojedinaca i grupa raširili su se društvenim mrežama poput infekcije i doveli do dramatičnog porasta broja "zaraženih".

Možda će vas zanimati

Izvor: Carl Court/Getty Images Europe

Organizacija "Kick It Out" opisala je rezultate prvog post-pandemijskog istraživanja nepoštovanja jednakosti u engleskom profesionalnom fudbalu jednom rečju:

"Šokantno".

U odnosu na prethodnu analizu, obavljenu u vreme dok se publika još okupljala na tribinama, ali i pabovima, tradicionalnim zbornicama navijača bez sezonskih ulaznica, zabeležen je skok od 42 odsto zabeleženih slučajeva diskriminacije - od rasne, kao dominantne pojave, do seksualne, izazvane homofobijom i mržnjom prema LGBT populaciji.

Ispostavilo se da je "povlačenje" navijača u anonimnost "online" realnosti dovelo do rasta zabeleženih uvreda i pretnji na rasnoj osnovi za 53 odsto, dok je uznemiravanje i omalovažavanje na osnovu seksualne orijentacije "skočilo" za celih 95 odsto u odnosu na sezonu 2018/19.

"Kick It Out" je uočila i evidentan porast broja rasističkih uvreda i pretnji upućenih samim fudbalerima, putem društvenih mreža, za neprijatnih 71 odsto.

Izvor: Alex Grimm/Getty Images Europe

Jedna stavka iz izveštaja privukla je pažnju medija, a tiče se uočljivog opadanja zabeleženih slučajeva diskriminacije i pretnji među navijačima i fudbalerima najnižih spratova fudbalske "piramide" u Engleskoj. Od kada su u martu trajno prekinuta takmičenja amaterskog ranga, broj prijava opao je za 14 odsto.

Predsedavajući ove organizacije, Sandži Bandari, ukazao je na vezu između odgovornog ponašanja klubova i fudbalera u periodu uzburkanih strasti nakon ubistva Džordža Flojda u Sjedinjenim Državama, ali da je u isto vreme to isprovociralo drastičan skok neprihvatljivih komentara na društvenim mrežama "postovanih" sa, uglavnom, navijački obojenih profila.

"Ispod površine, mržnja i društvene podele opstaju i vrebaju priliku kada će ponovo postati pogube", rekao je Bandari.

"Naši izveštaji ukazuju na nagli skok diskriminacije različitih vrsta u poslednje dve godine, kao posledicu porasta zabeleženih slučajeva poziva na nasilje i govora mržnje u statistikama Ministarstva unutrašnjih poslova u periodu od četiri godine".

Dodao je u izveštaju koji su objavili vodeći ostvrski mediji…

"Treba znati i da su izveštaji organizacije 'Kick It Out' samo vrh ledenog brega u odnosu na ono što je ispod površine. Mi samo beležimo slučajeve koje nam građani prijave".

Vilfred Zaha iz Kristal Palasa i Dejvid Mekgoldrik iz Šefild junajteda poslednja su dvojica fudbalera Premijer lige, koja su se našla na meti engleskih rasista.

Homofobija je takođe u porastu. Dva izveštaja pokazala su razliku od 32 odsto prijavljenih slučajeva uvreda na samim utakmicama, do prekida sezone u martu, odnosno 41 odsto od tada, u doba "internet huligana".

"Društvene mreže su poput igrališta mržnje. Potrebno je da budemo ujedinjeni u ovoj borbi, da bismo pobedili", rekao je Bandari i dodao da same kompanije, koje uređuju platforme za komunikaciju putem weba, moraju da donesu oštrije regulative u suzbijanju poruka mržnje.

"Tada će biti moguće uvesti i odgovornost pred zakonom za ono što se ispoljava na društvenim mrežama", dodao je Bandari.

Pročitajte i ovo


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC