• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski fudbale, srećan rođendan: Za Partizan nastupaju Stojanović, Belin, Lazarević…

Autor Nikola Janković

Danas je 4. septembar, 65. rođendan najlepših utakmica klupskog fudbala, omiljenog događaja svakog navijača od Lisabona do Moskve.

 Sporting Lisabon Partizan 1955 1956 sastavi  Kup šampiona Izvor: MN Press - Guliver/Getty Images/George Pickow - Volvo Ocean Race

Bila je nedelja popodne, sunčan i vetrovit dan, kao i obično kada je rani septembar u Ojerašu.

Crno-beli mogli su po mirisju joda u vazduhu da osete koliko je okean blizu dok su na zaoadnoj obali Evrope slušali kako zvuče njihova prezimena na portugalsom.

"Eles jogam pelo Partizan… Stojanovič, Belin, Lazarevič…"

Možda će vas zanimati

Izvor: Getty Images/Getty Images Europe

Sporting: Carlos Gomeš, Manuel Kaldeira, Žoao Galaz, Armando Baroš, Manuel Pasoš (kapiten), Žuka, Ugo Sarmento, Manuel Vaskez, Žoao Martins, Žoze Travasoš, Kim.

Partizan: Slavko Stojanović; Bruno Belin, Čedomir Lazarević, Ranko Borozan, Branko Zebec, Božidar Pajević, Prvoslav Mihajlović, Miloš Milutinović, Marko Valok, Stjepan Bobek (kapiten), Anton Herceg.

Danas je 4. septembar, 65. rođendan najlepših utakmica klupskog fudbala, omiljenog događaja svakog navijača od Lisabona do Moskve, mada je pre 55 godina na današnji dan istočna granica fudbalske Evrope bio Beograd.

Odatle je šampion SFRJ iz sezone 1954/55, predvođen novim tenerom Aleksandrom Tomaševićem i kapitenom Stjepanom Bobekom, krenuo na 2.530 kilometara dugo putovanje do tunela "Nacionalnog stadiona" u lisabonskoj luci - mesta na kom je odigrana prva utakmica u istoriji evro-kupova.

Utakmicu 1. kola Kupa šampiona iz sezone 1955/56 pratilo je uživo preko 40.000 navijača "lavova".

Oni su se nadali da će tog dana prvi put videti kako izgleda "Žoze Alvelade" iznutra i ugostiti Beograđane na svečanom otvaranju stadiona nazvanog po osnivaču i prvom predsedniku kluba, ali je posleratna Portugalija imala prečih graditeljskih projekata u to vreme, pa je francuski arbitar Din Azrik izveo postave na popularni "Do Žamor".

Partizan je nastupio u standardnom sastavu, plavim šortsevima, belim dresovima i već od 14. minuta imao gol zaostatka, ali je tada zaigrao do noge, u ritmu, ofanzivno i na svoje tajno oružje - Miloša Milutinovića.

Golovima "Plave čigre", već početkom drugog poluvremena Jugosloveni su bili u vođstvu, Sportingov centarfor Kim poravnao je rezultat u 63. minutu i razgalio publiku, ali kada se deset minuta kasnije na semafor upisao i kapiten Bobek, atmosfera na tribinama nije više bila toliko svečarska i živa.

Prva utakmica evropskih kupova: Sporting - Partizan 3:3, Lisabon, 4. septembar 1955.
Izvor: YouTube

Nadu domaćinu pred revanš na stadionu Jugoslovenske narodne armije vratio je strelac prvog gola u istoriji UEFA evro-kupova, Žoao Martins, ali se već 12. oktobra ispostavilo da je nada bila sve što su Portugalci poneli na put ka Jugoslaviji.

Na dva u prvoj, Milutinović je "dodao" još četiri u drugoj utakmici odigranoj pred 15.000 partizanovaca, uzbuđenih što će se njihovi momci posle pobede 5:2 već u decembru sastati sa Real Madridom.

Izvor: MN PRESS

Kup šampiona 1955/56

1. kolo:

Sporting - Partizan 3:3 (1:1)

/Martins 14, 78, Kim 63 - Milutinović 45, 50, Bobek 73/

Partizan - Sporting 5:2 (2:0)

/Milutinović 15, 26, 64, 74, Jocić 88 - Brandao 49, 77/

2. kolo:

Real Madrid - Partizan 4:0 (3:0)

/Kastanjo 12, 23, Hento 36, Di Stefano 70/

Partizan - Real Madrid 3:0 (1:0)

/Milutinović 24, 87, Mihajlović pen 46/

Gostovanje budućem šampionu Evrope pred 105.000 navijača na "Santijago Bernabeu" stadionu u prestonici Španije, Bobek i momci nisu upamtili po lepom, jer su israćeni sa četiri lopte u mreži i bez mnogo razloga da veruju u prolaz dalje, ali je to bila samo pretpostavka nadmoćnog tima Real Madrida.

Jedan pogodak i pet minuta igre delili su "prve galaktikose" od katastrofe tog 29. januara, pred promrzlih 40.000 ljudi u Humskoj. Milutinović je postigao sedmi gol u Evropi pre odlaska na odmor, Prvoslav Mihajlović u prvom minutu drugog poluvremena povećao na 2:0, a "Čigra" potom u 87. minutu doveo "kralja" najbliže provaliji te sezone i umalo promenio istoriju evropsog fudbala pre nego što je ona i počela.

Španci su se nekako odbranili do poslednjeg zvižduka švajcarskog sudije Jozefa Gildea, preslišali Milan u polufinalu i 13. juna 1956. na "Parku prinčeva" u Parizu osvojili prvu od 13 titula šampiona Evrope pobedom od 4:3 nad francuskim Remsom.

Partizan je takvu šansu imao i propustio deset godina kasnije u Briselu, baš protiv Real Madrida.

Evropski fudbale, srećan rođendan!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC