• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Željezničar slavi 99. rođendan: Dimitrije Dimitrijević osnivač i strijelac prvog gola za plave sa "Grbavice"

Autor mondo.ba

Na današnji dan, prije 99 godina, osnovan je sarajevski Željezničar.

 FK Željezničar slavi 99 godina postojanja Izvor: MONDO/Samir Cacan

Najtrofejniji bosanskohercegovački klub danas slavi 99. godinu svog postanka.

Možda će vas zanimati

Na današnji dan, 1921. godine, Željo je odigrao svoju prvu utakmicu u istoriji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada važio za jedan od najboljih klubova na teritoriji BiH. Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš.

U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu - prvi grb kluba, prenio je klupski sajt.

Uz dosta problema sa tadašnjim vlastima, plavi su primljeni u Podsavez 19. septembra 1921. godine. Već pomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željo je izgubio 5:1, jedini strijelac bio je upravo Dimitrije Dimitrijević.

Povodom 99. rođendana kluba sa "Grbavice" obratio se trener Želje Amar Osim.

"Šef čestita rođendan svima nama, koji smo na bilo koji način vezani uz klub, sa željom da i dalje budemo uz klub. Ovo su teški periodi, ali neću biti sada patetičan i pričati da je klub možda u najtežem trenutku, bilo je i težih, ali jedan od težih perioda. Čekamo 100. godina iduće godine i samo uz pomoć i podršku navijača, koja je i dosad bila prisutna, možemo na nekakav svijetli put od 99 godina nastaviti još koliko treba", rekao je Osim za klupski sajt.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC