• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i dalje juri dva mjesta u Ligi šampiona: Tri kluba u igri, učinak iz prošle sezone daje šansu za čudo!

Autor Nebojša Marković

Biće potrebno da Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina naprave odlične rezulate na evropskoj sceni.

 UEFA-koeficijenti-Crvena-zvezda-Partizan-Vojvodina-TSC-Liga-Evrope-bodovi-dva-tima-Liga-sampiona Izvor: MN PRESS, MONDO - ilustracija

Poznato je ko su mogući protivnici srpskih klubova u plej-ofu za Ligu Evrope!

Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina su dio tog žrijeba, iako za posljednja dva tima ne znamo da li će do plej-ofa stići jer imaju još jednu rundu da odigraju prije toga. Ali bilo bi vrlo važno da stignu, jer se Srbija i dalje bori za dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona!

Možda će vas zanimati

Tako je, i ovoga puta pričamo o UEFA koeficijentima i razmatramo situaciju u kojoj se Srbija nalazi.

Ne bi li se desilo da kao Hrvatska ovog ljeta i Srbija jednom ima priliku da pet klubova gleda na evropskoj sceni, biće potrebno da  sezonu završi na 15. mjestu UEFA koeficijenata. Poslije ovonedjeljnih mečeva četiri srpska kluba, evo kakva je situacija.

Zvezda je uprkos porazu na Kipru doprinijela nacionalnom koeficijentu, baš kao i TSC.

Razlog za to je što su oba tima meč okončala posle penal-serije, što se zvanično vodi kao neriješen rezultat, pa su i jedni i drugi donijeli po 1.000 srpskom koeficijentu. Partizan je donio "punih" 1.500 bodova, zbog toga što su uspjeli da Sfintul savladaju prije nego što se stiglo do penala. Vojvodina se tek priključuje od 3. kola, pa oni do sada nisu mogli ništa da donesu Srbiji na konto.

Srbija sada ima pet pobjeda u evropskim takmičenjima ove sezone, što nosi 7.500 bodova (pet puta po 1.500) i još 2.000 za dva remija ove sedmice.

Tih 9.500 se na kraju dijeli sa četiri, tj. brojem predstavnika koje Srbija ima u UEFA takmičenjima i dolazimo do 2.375 bodova. Toliko Srbija ima na svom kontu u sezoni 2020/21.

To je za sada dobro i više od nekih "komšija" na UEFA listi koeficijenata. Danska je na 15. mjestu i za sada su skupili 1.625, dok je iza Srbije na 17. mjestu Švajcarska sa 1.375. Dobro je da su i te dvije zemlje obje ostale bez po jednog predstavnika, kao i Srbija.

Grčka i Hrvatska, recimo, na pozicijama 18 i 19 za sada imaju tek po 0.800, mada je za očekivati da naročito Grci to dosta poboljšaju - i Olimpijakos i PAOK su na jednu rundu od grupne faze Lige šampiona.

Ovako trenutno izgleda borba za 15. mesto.
Izvor: kassiesa.home.xs4all.nl/screenshot

Ipak, kako bi Srbija imala čemu da se nada u eventualnoj borbi za famozno 15. mjesto na UEFA listi, biće potrebno da makar jedan tim stigne do grupne faze, a vjerovatno je da ni to ne bi bilo dovoljno. Zbog toga će biti tako važno da Srbija ponovo ima dva predstavnika u evropskim takmičenjima tokom čitave jeseni.

Prethodne dvije sezone Srbija je osvajala po 6.000 bodova i ukoliko bi nekim slučajem ponovo stigli do te brojke, Srbija bi posle sezone 2020/21 imala 27.250 bodova.

Primjera radi, Češka je prethodnu sezonu završila na 15. mjestu sa 27.300 bodova. Dakle, bili bi vrlo blizu. Ipak, potrebno je da svi srpski predstavnici izvuku što je moguće više bodova.

Ovako izgleda učinak srpskih klubova u Evropi ove sezone.
Izvor: kassiesa.home.xs4all.nl/screenshot

A ako bi se to ostvarilo na kraju ove sezone, onda bismo u sezoni 2022/23 gledali pet srpskih klubova u Evropi i dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC