• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dušan Maravić: "Vječiti" su razočarali, ali zato će "čudesna noć u Senti" ući u istoriju svjetskog fudbala!

Autor mondo.ba

"Razočaran sam nastupima Crvene zvezde i Partizana ove godine u Evropi", rekao je član zlatne generacije jugoslovenskih fudbalera sa Olimpijskih igara u Rimu 1960. godine i dugogodišnji član Izvršnog komiteta UEFA Dušan Duda Maravić.

 Dušan Maravić intervju: TSC ulazi u istoriju svjetskog fudbala, Crvena zvezda i Partizan razočarenje Izvor: Anadolija/Nebojša Petrović

U Senti se u četvrtak uveče pisala fudbalska istorija. Debitant u evropskim takmičenjima odigrao je spektakularnu utakmicu protiv nekadašnjeg prvaka kontinenta, a konačan rezultat od 6:6 ulazi u sve anale evropskog fudbala. Član zlatne generacije jugoslovenskih fudbalera sa Olimpijskih igara u Rimu 1960. godine i dugogodišnji član Izvršnog komiteta UEFA Dušan Duda Maravić u intervjuu za agenciju "Anadolija" kaže da nikada u životu nije vidio slična uzbuđenja kao u duelu TSC-a iz Bačke Topole i bukureštanske Steaue.

Možda će vas zanimati

"Za 20 godina karijere, obavljao sam funkciju delegata na 191 zvaničnoj međunarodnoj utakmici i vjerujte mi da ovako nešto nisam doživio. Sjećam se revanša polufinala Kupa šampiona 1986. godine, kada je Barselona jurila prednost Geteborga iz prve utakmice od 3:0. Legendarni Piči Alonso je postigao tri gola, Barsa je slavila sa 3:0 i poslije penala prošla dalje, da bi u finalu, kakve li koincidencije, izgubila baš od Steaue. Tada su delegati utakmice sjedili u počasnoj loži odmah pored predsjednika domaćeg kluba. I zamislite scenu, na početku reda sjedi Albert od Monaka, a na centralnom mjestu pored Luisa Nunjeza, ja iz Bajmoka. Ali, ta drama na 'Nou Kampu' nije bila ni približno uzbudljiva kao ova u Senti. Fudbaleri TSC-a nisu ni svjesni da su ovom grandioznom partijom ušli u istoriju svjetskog fudbala. Svaka im čast", rekao je Maravić.

Maravić kaže da je bez daha pratio urnebesnih 120 minuta borbe i penal-rulet koji se na kraju osmijehnuo gostima iz Rumunije.

"Velika šteta zbog eliminacije, zamislite radost tih momaka da su poslije ovakve drame uspjeli da se plasiraju u naredno kolo. Odolijevati sa deset igrača klubu koji ima ogromno evropsko iskustvo, a zatim sa dva igrača manje postići dva gola i ostati u igru, svojstveno je samo pravim sportskim herojima. Da ne griješim dušu, Rumuni takođe zaslužuju čestitke jer su u Srbiju doputovali desetkovani zbog problema sa korona virusom. Nisu otkazali utakmicu, već su poslali na teren nekoliko mladih igrača i ispostavilo se da je jedan od njih i riješio pitanje pobjednika. Taj mali golman, Razvan Dukan, ima svega 19 godina, a bio je hladnokrvan u odsudnim trenucima i ponio epitet junaka utakmice. Ma čudesna noć, zaista. Dugo poslije meča nisam mogao da zaspim jer sam bio pod utiscima", istakao je Maravić.

Svojevremeno uvaženi funkcioner UEFA i FIFA pristao je da se osvrne i na neke tehničke detalje nevjerovatne utakmice u Senti.

"Mislim da je trener Sabo morao ranije da reaguje i da povuče iz igre momka koji je krajem prvog poluvremena zaradio crveni karton. Vidjelo se da je nervozan i da je pitanje trenutka kada će biti isključen iz igre. Šteta i zbog Silađija koji je zaslužio neslavan epitet tragičara meča. Imao je fenomenalnu šansu u produžecima, umjesto da napravi još neki korak… ili je gol ili ga ovaj ruši s leđa za penal. On je požurio sa udarcem i pogriješio. A odmah poslije toga dobija direktan crveni karton zbog neopreznog starta i ostavlja ekipu na cjedilu. Nema veze, niko ništa ne smije da im zamjeri. Siguran sam da će TSC poslije ovoga postati najomiljeniji klub u Srbiji, a da će utakmica sa Steauom zauzeti specijalno mjesto u narednom biltenu UEFA i ostati upamćena u istoriji pod pseudonimom ’Čudo u Senti’. I kakva tragedija što se igralo bez publike… Užas", smatra Maravić.

Izvor: Anadolija/Nebojša Petrović

Za razliku od malenog TSC-a, dva najpopularnija srpska kluba nisu bila na nivou svog renomea u mečevima protiv Omonije i Sfintula.

"Razočaran sam partijama Crvene zvezde i Partizana. Neshvatljivo mi je da moj bivši klub poslije dva uzastopna učešća u Ligi šampiona nije stekao iskustvo i rutinu da ovakve utakmice rješava na superioran način. Ne želim nijednog trenutka da potcijenim ili omalovažim šampiona Kipra, ali zna se vrlo dobro šta Zvezda predstavlja u evropskim okvirima. Ovi mlađi treneri ne vole kada im mi stariji pametujemo i govorimo šta treba da rade. Međutim, ne mogu da se otmem utisku da je odluka da Falćineli šutira penal bila pogrešna. Tek je došao, nije se ni zagrijao. Bilo je pogubno izlagati ga tolikoj odgovornosti u tako stresnom trenutku. I pored toga, apsolutno podržavam Dejana Stankovića i nadam se da neće klonuti duhom poslije prvog neuspjeha u trenerskoj karijeri. On je vrhunski motivator, čovjek ogromnog iskustva, ali problem je u kvalitetu ekipe. Mislim da stranci koje trenutno ima na raspolaganju ne zadovoljavaju kriterijume Crvene zvezde. Deki je bio igrač svjetske klase, ali on ne može da izađe na teren i da daje golove".

Kao osvjedočeni ljubitelj domaćeg fudbala, nije Maravić propustio ni televizijski prenos iz Moldavije sa utakmice Sfintula i Partizana.

"Za mene je nedopustivo da jedan igrač Partizana uđe u utakmicu na način kako je to uradio Sadik. Potpuno odsutan, dekoncentrisan. Mislim da Stanojeviću niko ne bi zamjerio da ga je zamijenio već poslije 15 ili 20 minuta. Savo je donekle uspio da ga dovede u red, sada je na Saletu jako težak zadatak. Sadik nesumnjivo posjeduje kvalitet, ali je sporan njegov pristup utakmici koji je na utakmici protiv Sfintula bio očajan. Moldavci su igrali dekadentan fudbal, svi njihovi kvaliteti svode se na puki entuzijazam i trku do posljednje kapi znoja. Ali je i Partizan morao da bude agresivniji, da konstantnim presingom davi njihovu posljednju liniju, da im ne dozvoli ni trenutak predaha. Čak i po cijenu da u kontri prime gol, odnos snaga na terenu je bio takav da bi Partizan u tom slučaju dao četiri ili pet komada bez problema. Bolje 5:1, nego strijepnja do posljednjeg minuta da se ne ispadne iz Evrope. Čestitke Partizanu na prolazu i nadam se da će sva tri srpska kluba igrati grupnu fazu Lige Evrope", konstatuje jedan od najpriznatijih fudbalskih radnika u Srbiji Dušan Duda Maravić.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC