• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javio se Partizan pred derbi: Eto nama dodatne motivacije! Zvezda uspešnija nego "večiti šampion" Istočne Nemačke

Autor Pavle Knežević

Poredi se Zvezda sa Dinamom iz Berlina, priča se o "istorijskim falsifikatima" i pogrešnim odlukama sudija

 FK-Partizan-veciti-derbi-FK-Crvena-zvezda-kao-Dinamo-Berlin-optuzbe-fudbal-Superliga Izvor: MN PRESS

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić ponovo je podigao mnogo prašine izjavom da je taj klub "džinovski korak" ispred Partizana i da ne treba da se bave uopšte crno-belima.

Pričalo se u fudbalskoj javnosti o toj izjavi, a danas se oglasio i Partizan podužim tekstom na svom sajtu pod naslovom "Eto nama dodatne motivacije", u kome se, kako piše, predstavlja " obilje interesantnih činjenica iz novijeg istorijata srpskog derbija, ali i iz ranijih fudbalskih šampionata".

Možda će vas zanimati

"Nadmena izjava generalnog direktora večitog rivala pred 163. derbi će ove sedmice sigurno zauzeti svoje mesto na vratima svlačionice fudbalera Partizana", piše na sajtu pre podugačkog odgovora.

Na sajtu se podseća da je Terzić bio rukovodilac OFK Beograda, kluba koji "godinama tavori" i čija "tužna sudbina boli sve one koji znaju kakve je sve igrače taj klub u prošlosti podario jugoslovenskom klupskom, ali i reprezentativnom fudbalu".

Na sajtu se priča počinje od 144. derbija, u kome je Partizan pobedio i praktično obezbedio 25. titulu, po čemu se izjednačio sa Zvezdom.

"Već u narednoj sezoni 2013/14 smo videli šta znači kada Partizan zapreti da prestigne komšijski klub po broju osvojenih titula. To je sezona sa prolećnim 146. derbijem na našem stadionu, u kojem Crvenoj zvezdi ni dva dosuđena penala nisu bila dovoljna da izbegne poraz. Sledeća sezona je donela prolećni derbi u komšiluku. Ta utakmica je završena bez golova, nakon što Partizanu nije sviran klasičan jedanaesterac ("svlačenje" Balažica sa obe ruke u petercu protivnika, u stopostotnoj šansi za gol), ali je i takav jedan remi predstavljao u tom trenutku veliku pobedu za Partizan – osvojena je nova titula šampiona, a time je ponovo izjednačen skor u broju osvajanja šampionskih znamenja u duelu protiv Crvene zvezde – 26:26 !", piše Partizan.

Na sajtu piše i da su se na kraju te sezone oba kluba izjednačila po broju osvojenih bodova u kompletnoj istoriji oba kluba, od 1946. do 2015. Dalje se podseća na 150. derbi, iz sezone nakon te, kada je Zvezda poslednji put slavila u gostima protiv Partizana.

"Bio je to svakom navijaču Partizana po zlu poznat 150. derbi igran 27. 2. 2016. (rezultat 1:2), kada je arbitar Glođović, zajedno sa pomoćnicima, svojim odlukama unakazio Partizan – nije sviran klasičan jedanaesterac na Mihajloviću. Uz to su Partizanu poništena i dva regularna gola (oba puta nije bilo reči o ofsajdima), a Crvena zvezda je postigla jedan neregularan gol (ogromna distanca između mesta prekršaja i mesta izvođenja slobodnog udarca iz kojeg je onda postignut gol)", piše na sajtu Partizana.

Nakon toga sledi i podsećanje na derbi iz sezone 2016/17, koja je omiljena skoro svim navijačima Partizana.

"Partizan je u toj sezoni, sa Markom Nikolićem na klupi, u sva tri odigrana derbija nadvisio svog rivala, a zašto na papiru beležimo samo dve pobede (1:0 i 3:1) i taj jedan remi (1:1) – o tome je već toliko toga rečeno. Glavni glumci u tom remiju u komšiluku su bili glavni sudija Vujović i dodatni sudija Obradović, a pokretne slike tog detalja kada se sudijski dvojac 'proslavio' priznavši gol Crvenoj zvezdi iz dubokog auta su obišle čitav fudbalski svet. Međutim, ni takve skandalozne sudijske odluke nisu uspele da spreče crno-beli 'tango smrti'. On je na 'JNA' odigran 21. 5. 2017. i Partizan po treći put izjednačava skor u broju osvojenih titula, ovaj put na 27:27!".

U tekstu se onda navode procene o dešavanjima posle te titule i novog izjednačavanja titula, po 27.

"Odmah nakon trećeg izjednačavanja skora (u samo četiri godine) u osvojenim titulama od strane 'drskog li Partizana', već u leto 2017. smo bili svedoci početka sramne kampanje o priznavanju nekakve 'šampionske titule 1946'. Crvenoj zvezdi – za igranje turnira sa jednocifrenim brojem utakmica i to samo u središnjem regionu tadašnje Narodne Republike Srbije, bez pokrajina Vojvodine i Kosova, pri čemu u to doba uveliko imamo novu, zvaničnu i međunarodno priznatu državu koja se zvala Federativna Narodna Republika Jugoslavija!?! Šta je sledeće? Da je Crvena zvezda naslednik predratne SK Jugoslavije, pa su i te titule njene? Zvezdan Terzić ionako ima dara za istorijske falsifikate, pa on je i titule predratnog BSK-a, bez trunke sramote, predstavio kao titule OFK Beograda dok je bio na njegovom čelu", piše na sajtu Partizana.

Potom se nastavlja priča o "100 bodova prednosti", koje je pomenuo Terzić, a koje se ovde porede sa Dinamom iz Berlina.

"U periodu leto 2017 – septembar 2020, odigrano je ukupno 114 prvenstvenih kola u 'srpskom linglongu', a naš večiti rival je u njima zabeležio, sad dobro pazite, 'okruglo' 100 pobeda, što procentualno čini čak 87,7 odsto! Na taj način nekadašnji istočnonemački 'večiti šampion' Dinamo iz Berlina (klub sa 10 uzastopnih titula u periodu 1978-1988, pod direktnim patronatom istočnonemačkih bezbednosnih struktura), postaje 'amater', jer je on u svojih 10 šampionskih sezona odigrao ukupno 260 prvenstvenih utakmica protiv domaće konkurencije i u njima je slavio tačno 179 pobeda, što procentualno čini tek 68,8 odsto.

U tih deset sezona, najveći procenat pobeda u šampionatu je Dinamo Berlin imao prve sezone 1978/79 kada je zabeležio 80,8 odsto pobeda (21 pobeda u 26 kola), a najmanji procenat u šampionskoj sezoni 1985/86 kada je zabeležio tek 46,2 odsto pobeda (15 pobeda u 26 kola). Smejurija u odnosu na današnju Crvenu zvezdu", navodi se u tekstu.

Partizan navodi da Zvezda ima prednost u pobedama u dosadašnja 162 derbija, 64:47, ali ističe:

"Naš klub (je) em uspešniji kao domaćin derbija (u 80 domaćinstava Partizana je odnos u pobedama 31:24 za crno-bele, uz 25 remija i uz gol razliku 106:99 u korist Partizana), em je ta prednost rezultat generalno veće uspešnosti Partizana u derbijima u poslednjih desetak godina".

Onda sledi pitanje: "Pa šta je sada ispravnije i merodavnije ovih poslednjih godina? To da je neko FUDBALSKI superioran zato što ima nestvarnih 100 pobeda u 114 odigranih prvenstvenih kola, ili to da je neko FUDBALSKI inferioran zato što je u toj meri neuspešan u direktnim duelima protiv najvećeg (mnogi bi rekli – i jedinog!) takmičarskog konkurenta u ligi?"

Posle toga se ocenjuje da Zvezda ima "jasno izražen problem protiv takmičarski orijentisanih ekipa", nakon toga joj se odaje priznanje za četiri vezane grupne faze u Evropi, uz podsećanje da je to Partizan radio 11 puta u prošlih 17 godina, ali se ističe da je u Zvezda ima "veoma 'šarene' rezultate".

"Svi ovi činjenični podaci govore u prilog tome da Partizan ne bi smeo da ima bilo kakvu bojazan od Crvene zvezde pred predstojeći 163. derbi", navodi se uz isticanje da Zvezda zaslužuje poštovanje, ali:

"Trenutnih 8 bodova prednosti rivala je u fudbalskom smislu bitno koliko i onaj frapantan podatak od čak 100 rivalovih pobeda u 114 ligaških mečeva protiv celokupne klupske prvenstvene konkurencije u Srbiji – NIMALO!", navodi se na sajtu Partizana.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC