MONDO KALKULACIJE

Ne mogu preko Malte i Azera, a hoće Ligu šampiona i Evropu! Srpski fudbal u problemu – evo šta Srbe čeka!

Autor Bojan Jakovljević

Radnički je pao u dvomeču sa Maltežanima, Čukarički je prošao Luksemburžane, ali može li srpski fudbal da napreduje ako samo dva tima donose uspjehe u Evropi?

Izvor: MN Press/kassiesa.net/screenshot

Nova sezona, čini se – stara priča! Dok čekamo da se Crvena zvezda i Partizan uključe u evropska takmičenja, Srbija nema mnogo čemu da se raduje.

Čukarički je u svom dvomeču drugog kola Lige konferencija uspio da rutinski izbaci Rasing iz Luksemburga ubacivši čak osam golova u mrežu tog tima, ali Radnički iz Niša je na šokantan način ispao iz Evrope.

Žrijeb ih je spojio sa Gzirom sa Malte, timom koji je 2018. godine već napravio senzaciju i izbacio iz Evrope Hajduk iz Splita, a tim Tomislava Sivića je neubjedljivom igrom u oba meča na kraju ispao poslije penala.

A pred sljedeću sezonu, to pravi ozbiljne probleme...

PET TIMOVA – A SAMO NA DVA RAČUNAJU!

Izvor: MN Press/Profimedia

Od sezone 2023/24 Srbija će imati pet predstavnika u Evropi, a to bi u praksi trebalo da izgleda ovako:

  • Šampion - Direktan plasman u Ligu šampiona
  • Vicešampion - Kvalifikacije za Ligu šampiona od drugog kola
  • Pobjednik kupa - Kvalifikacije za Ligu Evrope od plej-ofa
  • Trećeplasirani u Superligi - Kvalifikacije za Ligu konferencija od 3. kola
  • Četvrtoplasirani u Superligi - Kvalifikacije za Ligu konferencija od drugog kola

Napomena - Ukoliko u finalu kupa budu igrali prvi i drugi u ligi, sve se pomjera za jedno mesto, pa tako trećeplasirani dolazi na mjesto pobjednika kupa, četvrtoplasirani na mjesto trećeg, a peti u Superligi na mjesto četvrtog.

To predstavlja veliki problem jer će se bodovi koji ostvare srpski klubovi dijeliti sa pet, a ne sa četiri kao do sada i teško da će biti dovoljno da samo Crvena zvezda i Partzan donose bodove. Da ne govorimo i o tome da će sigurno biti i sezona u kojima će neko od "vječitih" imati neki neplanirani kiks u Evropi, mada sa postojanjem trećeg takmičenja u vidu Lige konferencije vicešampionu Srbije je potreban samo jedan prođen dvomeč za mjesto u grupnoj fazi evropskog takmičenja.

Treći tim iz Srbije ići će u kvalifikacije za Ligu Evrope od plej-ofa, što znači da će mu biti zagarantovano mjesto u grupnoj fazi Lige konferencija, ali četvrti predstavnik će morati da prođe dva kruga kvalifikacija da bi se domogao Evrope.

Ali, kada pogledamo kako je to izgledalo u sezonama iza nas, imaju li klubovi van "vječitih" kvalitet za ovako nešto?

GODINAMA NIKO NI BLIZU, POBJEDE SE BROJE NA PRSTE

Ove godine Radnički je već razočarao, a prošle su Vojvodina i Čukarički prošli drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, a onda ispali. "Stara dama" je demolirana u Austriji, LASK je pobijedio 6:1 na svom terenu, dok je Čukarički dao sebi nadu pobjedom 3:1 nad Hamarbijem, a onda su sve prosuli poslije katastrofalnih 5:1 u Švedskoj. 

To je sveukupno bilo dovoljno za 4,5 koeficijentnh bodova dok su Čukarički i Radnički ove sezone za sada donijeli 3,0 što je zaista premalo. Ako ne računamo ovu sezonu u prethodnih deset godina ostatak srpskih klubova u Evropi odigrao je 67 mečeva i ostvario svega 28 pobjeda.

GDJE SU PADALI?

Radnčiki iz Niša je 2019. ispao od Flore iz Talina, Mladost iz Lučana je sa ukupno 5:0 deklasirao Inter iz Bakua, Čukarički je ispadao od azerbejdžanske Gabale, nepoznatog Grediga, Hamarbija i Videotona.

Igrali su Vojvodina, Čukarički. TSC, Mladost, Radnički, Spartak i samo Vojvodina može da se pohvali sa 16 pobjeda, ali i one su uglavnom došle davno. Prethodne sezone su prošli Panevežis, u sezoni prije toga ih je izbacio Standard iz Liježa odmah na startu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Zapravo period u kome je Vojvodina bila tim na koji se ozbiljno računalo u Evropi bio je od 2013. do 2016. godine. U sezoni 2013/14 u kvalifikacijama za Ligu Evrope pali su malteški Hibernijans i Honved vrlo rutinski, savladana je i turska Bursa, sa Šerifom iz Tiraspolja bilo je neriješeno u Novom Sadu, ali je jedan gol više u Pridnestrovlju odlučio u korist Moldavaca.

U sezoni 2015/16 u kvalifikacijama za isto takmičenje Voša je prošla MTK, Spartaks iz Jurmale i senzacionalno Sampdoriju, ali je Viktorija Plzenj sa ukupno 5:0 bila bolja u plej-ofu kvalifikacija. Sezonu kasnije nakon savladanih Bokelja, Konahs Kveja i Dinamo Minska nepremostiva prepreka bio je AZ.

Čukarički je prošle sezone stigao do trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija, u sezoni 2018/19 Spartak iz Subotice je izbacio Spartu iz Praga, ali je Bronbi u trećem kolu kvalifikacija za LE bio ubjedljivo bolji rival.

Dakle osim Vojvodine od prije pet ili šest godina, zapravo niko nije igrao veliku i bitnu ulogu na evropskoj sceni.

ŠTA TO ZNAČI ZA SRPSKI FUDBAL?

Izvor: MNPRESS

"Sramota je ispasti od tima sa Malte", rekao je Tomislav Sivić prije dvomeča sa Gzirom, pa to ponovio i nakon ispadanja svog tima. Nažalost, s obzirom na evropske rezultate srpskih klubova koji se ne zovu Crvena zvezda i Partizan prethodnih godina, nije ovo ispadanje Radničkog pretjerano šokantno.

Ove sezone Srbiji se iz koeficijenta briše sezona 2017/18 u kojoj su i Partizan i Crvena zvezda stiglo do nokaut faze Lige Evrope, a tamo ispali od Viktorije Plzenj i CSKA iz Moskve. Brani se 6,375 bodova, a u trenutku kada je jedan od četiri tima već ispao skupili smo tek 0,750 bodova (3,00 osvojenih poena podijeljeno sa brojem predstavnika).

Partizan sada ide na Kipar, Crvena zvezda u Jermeniju, a Čukarički u Holandiju. Zvezda je veliki favorit, Partizan blagi protiv AEL-a, a Čukarički apsolutni autsajder protiv Tventea. Ipak, od sljedeće sezone će dva tima imati siguran plasman u grupnu fazu evropskih takmičenja, jednom će biti potrebna jedna pobjeda, a jednom dvije pobjede u dvomečima da se dokopaju grupne faze. A koeficijent će se dijeliti sa pet, umjesto sa četiri.

Ukoliko se nešto ne promijeni i ukoliko srpski timovi ne prestanu da padaju na Malti, u Azerbejdžanu i po Skandinaviji – srpski fudbal će vrlo kratko uživati u tom jednom direktnom mjestu u Ligi šampiona i pet mjesta ukupno u Evropi.

Možda i samo jednu sezonu?