• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne mogu preko Malte i Azera, a hoće Ligu šampiona i Evropu! Srpski fudbal u problemu – evo šta Srbe čeka!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Radnički je pao u dvomeču sa Maltežanima, Čukarički je prošao Luksemburžane, ali može li srpski fudbal da napreduje ako samo dva tima donose uspjehe u Evropi?

 Slab učinak srpskih klubova u Evropi Izvor: MN Press/kassiesa.net/screenshot

Nova sezona, čini se – stara priča! Dok čekamo da se Crvena zvezda i Partizan uključe u evropska takmičenja, Srbija nema mnogo čemu da se raduje.

Čukarički je u svom dvomeču drugog kola Lige konferencija uspio da rutinski izbaci Rasing iz Luksemburga ubacivši čak osam golova u mrežu tog tima, ali Radnički iz Niša je na šokantan način ispao iz Evrope.

Možda će vas zanimati

Žrijeb ih je spojio sa Gzirom sa Malte, timom koji je 2018. godine već napravio senzaciju i izbacio iz Evrope Hajduk iz Splita, a tim Tomislava Sivića je neubjedljivom igrom u oba meča na kraju ispao poslije penala.

A pred sljedeću sezonu, to pravi ozbiljne probleme...

PET TIMOVA – A SAMO NA DVA RAČUNAJU!

Izvor: MN Press/Profimedia

Od sezone 2023/24 Srbija će imati pet predstavnika u Evropi, a to bi u praksi trebalo da izgleda ovako:

  • Šampion - Direktan plasman u Ligu šampiona
  • Vicešampion - Kvalifikacije za Ligu šampiona od drugog kola
  • Pobjednik kupa - Kvalifikacije za Ligu Evrope od plej-ofa
  • Trećeplasirani u Superligi - Kvalifikacije za Ligu konferencija od 3. kola
  • Četvrtoplasirani u Superligi - Kvalifikacije za Ligu konferencija od drugog kola

Napomena - Ukoliko u finalu kupa budu igrali prvi i drugi u ligi, sve se pomjera za jedno mesto, pa tako trećeplasirani dolazi na mjesto pobjednika kupa, četvrtoplasirani na mjesto trećeg, a peti u Superligi na mjesto četvrtog.

To predstavlja veliki problem jer će se bodovi koji ostvare srpski klubovi dijeliti sa pet, a ne sa četiri kao do sada i teško da će biti dovoljno da samo Crvena zvezda i Partzan donose bodove. Da ne govorimo i o tome da će sigurno biti i sezona u kojima će neko od "vječitih" imati neki neplanirani kiks u Evropi, mada sa postojanjem trećeg takmičenja u vidu Lige konferencije vicešampionu Srbije je potreban samo jedan prođen dvomeč za mjesto u grupnoj fazi evropskog takmičenja.

Treći tim iz Srbije ići će u kvalifikacije za Ligu Evrope od plej-ofa, što znači da će mu biti zagarantovano mjesto u grupnoj fazi Lige konferencija, ali četvrti predstavnik će morati da prođe dva kruga kvalifikacija da bi se domogao Evrope.

Ali, kada pogledamo kako je to izgledalo u sezonama iza nas, imaju li klubovi van "vječitih" kvalitet za ovako nešto?

GODINAMA NIKO NI BLIZU, POBJEDE SE BROJE NA PRSTE

Ove godine Radnički je već razočarao, a prošle su Vojvodina i Čukarički prošli drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, a onda ispali. "Stara dama" je demolirana u Austriji, LASK je pobijedio 6:1 na svom terenu, dok je Čukarički dao sebi nadu pobjedom 3:1 nad Hamarbijem, a onda su sve prosuli poslije katastrofalnih 5:1 u Švedskoj. 

To je sveukupno bilo dovoljno za 4,5 koeficijentnh bodova dok su Čukarički i Radnički ove sezone za sada donijeli 3,0 što je zaista premalo. Ako ne računamo ovu sezonu u prethodnih deset godina ostatak srpskih klubova u Evropi odigrao je 67 mečeva i ostvario svega 28 pobjeda.

GDJE SU PADALI?

Radnčiki iz Niša je 2019. ispao od Flore iz Talina, Mladost iz Lučana je sa ukupno 5:0 deklasirao Inter iz Bakua, Čukarički je ispadao od azerbejdžanske Gabale, nepoznatog Grediga, Hamarbija i Videotona.

Igrali su Vojvodina, Čukarički. TSC, Mladost, Radnički, Spartak i samo Vojvodina može da se pohvali sa 16 pobjeda, ali i one su uglavnom došle davno. Prethodne sezone su prošli Panevežis, u sezoni prije toga ih je izbacio Standard iz Liježa odmah na startu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Zapravo period u kome je Vojvodina bila tim na koji se ozbiljno računalo u Evropi bio je od 2013. do 2016. godine. U sezoni 2013/14 u kvalifikacijama za Ligu Evrope pali su malteški Hibernijans i Honved vrlo rutinski, savladana je i turska Bursa, sa Šerifom iz Tiraspolja bilo je neriješeno u Novom Sadu, ali je jedan gol više u Pridnestrovlju odlučio u korist Moldavaca.

U sezoni 2015/16 u kvalifikacijama za isto takmičenje Voša je prošla MTK, Spartaks iz Jurmale i senzacionalno Sampdoriju, ali je Viktorija Plzenj sa ukupno 5:0 bila bolja u plej-ofu kvalifikacija. Sezonu kasnije nakon savladanih Bokelja, Konahs Kveja i Dinamo Minska nepremostiva prepreka bio je AZ.

Čukarički je prošle sezone stigao do trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija, u sezoni 2018/19 Spartak iz Subotice je izbacio Spartu iz Praga, ali je Bronbi u trećem kolu kvalifikacija za LE bio ubjedljivo bolji rival.

Dakle osim Vojvodine od prije pet ili šest godina, zapravo niko nije igrao veliku i bitnu ulogu na evropskoj sceni.

ŠTA TO ZNAČI ZA SRPSKI FUDBAL?

Izvor: MNPRESS

"Sramota je ispasti od tima sa Malte", rekao je Tomislav Sivić prije dvomeča sa Gzirom, pa to ponovio i nakon ispadanja svog tima. Nažalost, s obzirom na evropske rezultate srpskih klubova koji se ne zovu Crvena zvezda i Partizan prethodnih godina, nije ovo ispadanje Radničkog pretjerano šokantno.

Ove sezone Srbiji se iz koeficijenta briše sezona 2017/18 u kojoj su i Partizan i Crvena zvezda stiglo do nokaut faze Lige Evrope, a tamo ispali od Viktorije Plzenj i CSKA iz Moskve. Brani se 6,375 bodova, a u trenutku kada je jedan od četiri tima već ispao skupili smo tek 0,750 bodova (3,00 osvojenih poena podijeljeno sa brojem predstavnika).

Partizan sada ide na Kipar, Crvena zvezda u Jermeniju, a Čukarički u Holandiju. Zvezda je veliki favorit, Partizan blagi protiv AEL-a, a Čukarički apsolutni autsajder protiv Tventea. Ipak, od sljedeće sezone će dva tima imati siguran plasman u grupnu fazu evropskih takmičenja, jednom će biti potrebna jedna pobjeda, a jednom dvije pobjede u dvomečima da se dokopaju grupne faze. A koeficijent će se dijeliti sa pet, umjesto sa četiri.

Ukoliko se nešto ne promijeni i ukoliko srpski timovi ne prestanu da padaju na Malti, u Azerbejdžanu i po Skandinaviji – srpski fudbal će vrlo kratko uživati u tom jednom direktnom mjestu u Ligi šampiona i pet mjesta ukupno u Evropi.

Možda i samo jednu sezonu?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC