• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveći ugovori srpskih košarkaša u NBA ligi: Bogdan i Nikola "teži" od Vlade i Peđe!

Autor Dragan Šutvić

Koliko su nekad zarađivali najbolje plaćeni srpski NBA igrači, a koliko zarađuju sada

 Najveći ugovori srpskih košarkaša u NBA ligi: Bogdan i Nikola "teži" od Vlade i Peđe! Izvor: MN PRESS

Više ne postoji bilo kakva dilema.

Bogdan Bogdanović (28) napustio je Sakramento Kingse i potpisao četvorogodišnji ugovor sa Atlantom, prema kojem će zaraditi čak 72 miliona dolara! S obzirom na to da je njegov prvi, "ruki" ugovor iznosio 27 miliona na tri sezone, nekadašnji as Partizana i Fenerbahčea zaradiće 99 miliona za sedam godina u SAD.

Među svim srpskim košarkašima koji su zaigrali preko okeana, samo je Nikola Jokić potpisao ugovor na veći iznos, kada je pretprošlog ljeta sa Denverom potpisao za 148 miliona na pet godina.

Naravno, Jokić je tako postao srpski rekorder i samo u predstojećoj sezoni zaradiće 28,5 miliona, a onda ga i u naredne dvije očekuje povišica.

Najuspješniji srpski NBA asovi prethodne generacije takođe su brojali desetine miliona u svojim ugovorima, s tim da svojim najvećim ciframa nisu dobacivali do Bogdanovog.

Izvor: MN PRESS

Na primjer, Vlade Divac je 1999. godine potpisao šestogodišnji ugovor sa Sakramentom za 62,5 miliona, a zanimljivo je da je Predrag Stojaković istorijski dobre partije u Kingsima bolje naplatio kada je otišao iz glavnog grada Kalifornije.

"Peja" je 2001. potpisao za Sakramento na pet godina za 31,2 miliona dolara, a onda je 2006. u periodu trejda iz Indijane u Nju Orleans potpisao petogodišnji ugovor za 63,2 miliona.

Dakle, tandem Jokić-Bogdanović će svakako svojim (za sada) najvećim ugovorima zaraditi više od tandema Divac-Stojaković, mada vjerovatno i nije potrebno naglašavati koliko su ugovori povećani u odnosu na period kada su oni igrali.

Te cifre su pogotovo "skočile" od 2016, kada je plejmejker Makl Konli oborio rekord sa 153 miliona za pet godina...

Kada su u pitanju drugi srpski igrači, "starija garda" je bila posebno dobro plaćena od 2003. do 2006. godine.

Izvor: MN PRESS

U tom periodu je Vladimir Radmanović potpisao ugovor života, kada su ga Lejkersi 2006. doveli za petogodišnji ugovor za 30,2 miliona dolara, a Darko Miličić je 2003. potpisao ruki ugovor na 16,8 miliona, poslije čega je potpisivao kraće ugovore na sedam miliona (Memfis), 4,5 miliona (Minesota)...

Prethodnih godina je Boban Marjanović u Detroitu 2016. potpisao trogodišnji ugovor na 21 miliona, a narednog ljeta će biti neograničeno slobodan igrač, kao i Nemanja Bjelica, koji će nakon treće sezone u Sakramentu ukupno zaraditi 20 miliona u Kingsima...

Naredno ljeto na koje bi mogao da bude oboren srpski rekord biće 2023, kada će Jokić sa 28 godina postati neograničeno slobodan igrač, u naponu snage i sa dovoljno godina pred sobom da ponovo potpiše na maksimalni iznos.

Biće interesantno vidjeti koliko će tada iznositi maksimum.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC