• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad je Divac obukao dres Zvezde: Evroligaški Božić koji će Zvezdaši zauvek pamtiti!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

I ove godine, crveno-beli će igrati meč najjačeg takmičenja na praznik. Evroligaška utakmica na taj datum uvek budi navijačima Zvezde sećanje na nezaboravnu 1999. i pobedu protiv moćnog Žalgirisa.

 Kad je Vlade Divac obukao dres KK Crvena zvezda: Evroligaški Božić koji će Zvezdaši zauvek pamtiti! Izvor: MN PRESS

Evroligaški kalendar ne obazire se na julijanski kalendar, pa zato godinama nije iznenađenje da se za gregorijanski Božić ne igra (25. decembra), dok je 7. januar obično radna noć u najjačem takmičenju, kao i sve druge.

Tako će biti i ove nedelje, kada će u hali "Aleksandar Nikolić" gostovati Fenerbahče, na čelu sa Igorom Kokoškovim na klupi i Markom Gudurićem na parketu. Prema uobičajenoj praksi njihov dolazak planiran je dan ranije, na Badnje veče, a utakmica će biti zakazana za četvrtak u 19 časova.

Možda će vas zanimati

Nastup crveno-belih na Božić probudiće nekim ljubiteljima košarke sećanje na prethodne Zvezdine utakmice na taj praznik, a svakako i na koju decenijama pamte ili o njoj slušaju - protiv Žalgirisa 1999.

Te zime Vlade Divac je došao u Zvezdu tokom "lokauta" u NBA ligi i pre nego što se preselio u Sakramento sabrao je dva nastupa za crveno-bele. Zbog toga je kasnije javno žalio, izjavom da mu je to bila najveća greška, a žalili su i crveno-beli, koji su godinama kasnije skupo platili njegov dolazak (250.000 dolara po meču).

Ipak, te večeri je u "Pioniru" bio spektakl.

Crvena zvezda je u krcatoj dvorani pobedila ekipu koja je te sezone postala šampion Evrope, a navijači su bili oduševljeni borbenošću i nastupom srpskog tima.

"Bila je specifična atmosfera, jer smo igrali na naš najveći praznik protiv ekipe kakva je tada bio Žalgiris. Ono što je dodatno činilo utakmicu posebnom je i to što je baš na Božić i rođendan naših navijača i ceo ambijent je bio slavljenički. Naš najveći praznik, rođendan navijača i dolazak ekipe Žalgirisa – sve se poklopilo", rekao je o toj utakmici Milenko Topić, kapiten crveno-belih.

Izvor: MN PRESS

Interesantno je da je on tu utakmicu odigrao od početka do kraja i ubacio 17 poena, uz devet skokova

Naravno, svi pogledi bili su usmereni ka Divcu...

"Ono što je, takođe, utakmicu činilo još posebnijom je NBA lokaut. Uveliko su kružile priče da će Vlade Divac igrati za nas, a to se na kraju i obistinilo, dok se isto tako pričalo da će za Žalgiris igrati Sabonis. Međutim, u slučaju Žalgirisa se nešto iskomplikovalo, da li je bilo nešto oko novca ili osiguranja, zaista ne znam i Sabonis nije zaigrao za Žalgiris iako je bio prisutan u timu. Ceo ambijent je bio specifičan, puna dvorana naših navijača i svi smo se trudili da to bude veče za pamćenje i pobedili smo utakmicu i to, ispostaviće se, da smo pobedili budućeg prvaka Evrope. Te utakmice se zaista često sećam, povremeno je i ponovo pogledam. Bilo je zaista fenomenalno".

Posle meča navijači su ga sačekali ispred hale.

’’Završila se utakmica, mene su drugari čekali da se presvučem tu u kafiću ispred, a pored njih je bilo još mnogo navijača. Izlazio sam iz dvorane, a tamo su bili trubači koji su imali svoj slavljenički performans posle utakmice. Dvojica se pakuju u kombi, a dvojica su i dalje tu. Meni prilazi jedan od njih i kaže – Kume, daj jednu pesmu za tebe. Rekao sam – hajde, ’’Đurđevdan’’! I tako, veliko slavlje iz dvorane se nastavilo i posle utakmice’’, rekao je legendarni Milenko Topić.

Zvezdini strelci protiv Žalgirisa 1999.

CRVENA ZVEZDA: Vidačić, Pavićević 2, Rakočević 8, Peković, Stanojević, Bolić 12, Divac 16, Popović 16, Topić 17, Jestratijević 6.

22 godine kasnije, crveno-beli će ponovo zaigrati na Božić u najjačem takmičenju, u kojem u prazničnim danima nisu imali odmor ni prethodnih sezona.

Primera radi, 2016. je Evroliga na Zvezdinu molbu odložila meč na 8. januar i takođe je bio gost Fenerbahče, koji je rutinski pobedio.

Godinu kasnije, crveno-beli su na Badnje veče u Litvaniji protiv Žalgirisa odigrali jedan od najspektakularnijih utakmica i pobedili 77:61, a šest dana kasnije su u "Pioniru" savladali Fenerbahče, blokadom Ognjena Kuzmića u poslednjoj sekundi.

Ove nedelje, isti rivali će ponovo biti na parketu "Pionira". Kao i za svaki meč ove sezone, neizbežno je reći da je šteta što neće biti navijača da praznično veče u hali učine još posebnijim.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC